Elektrina budúci rok výrazne zdražie, podobný vývoj možno očakávať aj pri zemnom plyne

Antik Telecom chce rozšíri zdie¾anú dopravu do relax segmentu Ilustračné foto: J.Novák/TASR

Dôvodom je rast cien komodít na svetových trhoch. Prejavuje sa na ňom oživenie po dvoch vlnách pandémie, čo spôsobuje zvýšenie dopytu po energiách.   

Elektrina pre domácnosti v roku 2022 môže zdražieť až o 15 percent. Pre TASR to uviedol Radoslav Igaz, hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Urobil tak v reakcii na utorkové vyjadrenia predsedu opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica.

ÚRSO už na konci júla avizoval, že „predpokladaný dopad nárastu ceny silovej elektriny na koncovú cenu elektriny pre domácnosti v roku 2022 môže byť na úrovni až cca 15 percent“. Ak by sa cena silovej elektriny na burze automaticky premietla do koncovej ceny pre odberateľov, zvýšenie by bolo ešte výraznejšie, zhruba dvojnásobné.

„Radi by sme zdôraznili, že masívne zdraženie ceny elektriny na svetových burzách ÚRSO nedokáže ovplyvniť. Dôslednou reguláciou však ÚRSO môže ovplyvniť iné zložky, ktoré tvoria konečnú cenu elektriny, ako napríklad cena za prenos, TPS [tarifa za prevádzkovanie systému, pozn. TASR], cena za distribúciu a podobne, a na tom už teraz naplno pracujeme,“ priblížil Igaz.

Úrad podľa neho v maximálnej možnej miere využije všetky legislatívne a regulačné nástroje na ochranu záujmov slovenských domácností a zároveň na zabezpečenie spravodlivých a transparentných cien elektriny pre všetkých účastníkov trhu.

Úrad reagoval na slová predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý v utorok na brífingu uviedol, že vláda by mala predložiť plán, čo urobí s rastúcimi cenami energií na budúci rok. „Žiadame vládu SR, aby predložila jasný plán, čo ide robiť, aby zabránila tomu, že dôjde k prudkému zdražovaniu cien elektriny a plynu pre domácnosti v roku 2022,“ vyzval Fico.

Hore pôjde aj plyn

ÚRSO používa pri tvorbe výpočtu ceny za dodávku elektriny pre domácnosti a malé podniky burzovú cenu elektriny ako aritmetický priemer denných cien oficiálneho kurzového lístka zverejneného burzou PXE Praha.

Na rok 2022 sa uplatní priemerná cena elektriny na burze PXE Praha vo výške 61,2 eura za megawatthodinu. V porovnaní s rokom 2021 ide o výrazný nárast – až o takmer 33 percent.

Zdroj: Úrad pre reguláciu sieťových odvetví

Pandémia koronavírusu mala v roku 2020 podľa ÚRSO negatívny dosah na hospodársku aktivitu. Oživenie ekonomiky v roku 2021 má vplyv na rastúci dopyt po elektrine a plyne. Trh na to reagoval zvýšením cien elektriny a plynu. To sa napokon odzrkadlí na raste cien za dodávku elektriny a plynu pre domácnosti v roku 2022.

Vývoj burzovej ceny elektriny v Európe nemožno presne predpovedať, lebo závisí predovšetkým od dopytu a ponuky. Vplývajú na ňu ďalšie faktory, hlavne ceny ropy a plynu, ďalej podmienky hospodárskej, energetickej a politickej situácie v konkrétnej geografickej oblasti a najnovšie neutíchajúca celosvetová pandémia.

Burzová cena elektriny tvorí v štruktúre koncovej ceny elektriny pre slovenské domácnosti približne 40 percent. O ďalších zložkách koncovej ceny elektriny na rok 2022 rozhodne ÚRSO v jesenných cenových konaniach. 


Ďalšie články