Ukrajinský funkcionár o Afganistane: Liberálne demokracie ničia krajiny tak úspešne, ako totalitné režimy

Americká armáda pomáha s evakuáciou na letisku v Kábule

SLEDUJEME ONLINE Talibanci hľadajú funkcionárov bývalej vlády. UNESCO nalieha na afganské úrady, aby chránili kultúrne dedičstvo v krajine. Po Džalalabade hlásia obete medzi demonštrantami aj z mesta Asadabad. Vodca európskej diplomacie Josep Borell sa medzitým obul do Joea Bidena za jeho slová o tom, že do talibmi ťažko skúšanej krajiny nešli budovať štát. Časť Afganistanu militantom vzdoruje.

11:30 Bojovníci hnutia Taliban prehľadávajú dom za domom s cieľom nájsť ľudí, ktorí zastávali vedúce funkcie v afganskej vláde, píše sa v tajnej správe, ktorú vypracovali poradcovia OSN pre hodnotenie hrozieb. V piatok o tom informovala panarabská spravodajská stanica al-Džazíra.

„Taliban zintenzívňuje pátranie po všetkých jednotlivcoch a spolupracovníkoch bývalého režimu a v prípade neúspechu sa zameriava na rodinných príslušníkov, ktorých zatýka a trestá podľa vlastného výkladu práva šaría,“ uvádza sa v správe, ktorú vypracovalo Nórske centrum pre globálne analýzy a má ju k dispozícii spravodajská televízia Sky News a niekoľko ďalších médií.

9:42 Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru vo štvrtok vyzvala na ochranu kultúrneho dedičstva v Afganistane po tom, ako väčšinu jeho územia vrátane hlavného mesta Kábul obsadilo militantné hnutie Taliban. Informovala o tom v piatok spravodajská televízia CNN.

UNESCO vo svojom vyhlásení nalieha na afganské úrady, aby zachovali „rozmanitosť kultúrneho dedičstva krajiny pri plnom rešpektovaní medzinárodného práva a urobili všetky potrebné opatrenia na jeho záchranu a ochranu pred poškodením a rabovaním“.

8:38 Neúspech Američanov v Afganistane dokazuje, že nie každý podporuje ideológiu Západu. Svet sa zároveň nechce účastniť idealistických politických experimentov, uviedol nedávno poradca náčelníka štábu ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovič na sociálnej sieti Facebook.

Podľa neho je víťazstvo Talibanu dôkaz kolapsu liberálnej demokracie. „Ako sa ukázalo, skutočný svet nie je uspôsobený na idealistické experimenty o spájaní všetkých ľudí pod jedným ideovým konceptom,“ povedal poradca a prirovnal to k snahám bývalého Sovietskeho Zväzu.

„Po 30 rokoch sa ukazuje, že liberálne demokracie ničia ľudí, krajiny a inštitúcie rovnako úspešne ako totalitné režimy,“ dodal Arestovič. Podľa neho sa západné krajiny snažili vytvoriť svet, v ktorom majú všetci „Netflix a LGBT pochody“, pričom útočili na každého, kto by si dovolil odporovať.

20:40 Protesty proti ovládnutiu Afganistanu hnutím Taliban sa rozšírili vo štvrtok do ďalších miest vrátane hlavného mesta Kábul. Taliban medzitým požiadal imámov v celej krajine, aby pri piatkových modlitbách vyzvali ľudí na jednotu a presvedčili ich, nech neopúšťajú krajinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

20:13 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok telefonoval s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Hovorili o situácii na Ukrajine i v Afganistane a o iránskom jadrovom programe, informovala tlačová služba Kremľa.

„Dôkladne prerokovali situáciu v Afganistane po tom, ako moc prešla do rúk hnutia Taliban. Obe strany zdôraznili nutnosť zaistenia bezpečnosti obyvateľov a riešenia humanitárnych otázok,“ píše sa vo vyhlásení Kremľa s tým, že obe strany sú pripravené pomôcť nastoleniu mieru a stability v Afganistane.

19:09 Ministri zahraničných vecí skupiny G7 vyzvali vo štvrtok afganské hnutie Taliban, aby zaistilo bezpečný prechod Afgancom a cudzincom na letisko v afganskej metropole Kábul.

Ako informovala agentúra AFP, ide o prvé oficiálne vyhlásenie G7 k situácii v Afganistane. Zverejnilo ho britské ministerstvo zahraničných vecí.

Skupina G7 združuje priemyselne najrozvinutejšie krajiny sveta. Patria do nej Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Spojené štáty a Taliansko.

14:21 V afganskom údolí Pandžšír sa formuje odboj proti Talibanu, ktorý vedú bývalý viceprezident Amrulláh Sálih a Ahmad Masúd, syn známeho bojovníka proti Talibanu. Vo štvrtok to vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

„Taliban neovláda celé územie Afganistanu… Existujú správy o situácii v údolí Pandžšír, kde sa sústreďuje odboj viceprezidenta Afganistanu Sáliha a Ahmada Masúda,“ povedal Lavrov.

14:08 Je predčasné začínať akúkoľvek diskusiu o uznaní Talibanu, uviedol vo štvrtok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) s tým, že tento výrok adresuje aj niektorým predstaviteľov Európskej únie.

„Považujem za úplne predčasné a to hovorím aj na adresu niektorých predstaviteľov EÚ, rozbiehať akúkoľvek diskusiu o uznaní Talibanu,“ povedal Korčok na brífingu s premiérom Eduardom Hegerom a ministrom obrany Jaroslavom Naďom (obaja OĽaNO).

13:36 Pád afganskej metropoly Kábul a jej zabratie Talibanom je „katastrofa“ a „nočná mora“, ktorá odhalila zlyhanie spravodajských služieb a transatlantickej spolupráce, uviedol vo štvrtok vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell, ktorého cituje agentúra AP. 

Borrell ďalej kritizoval amerického prezidenta Joea Bidena za jeho vyjadrenia, že USA do Afganistanu nešli budovať štát. Podľa šéfa európskej diplomacie patrilo medzi pôvodné ciele invázie okrem boja proti terorizmu aj zriadenie právneho štátu a presadzovanie základných práv pre ženy a menšiny.

13:03 Na Slovensko sa podarilo v uplynulých hodinách z Afganistanu dopraviť celkovo 24 ľudí. Vojenský špeciál Ozbrojených síl (OS) SR dopravil 20 osôb a štyri osoby český špeciál. Z toho bolo 16 občanov SR a osem občanov Afganistanu, ktorí spolupracovali s OS SR.

12:33 Niekoľko ľudí prišlo o život po tom, ako Taliban spustil paľbu do davu ľudí mávajúcich afganskou vlajkou v meste Asadabad, metropole východoafganskej provincie Kúnar. K incidentu došlo v čase, keď si Afganci v celej krajine pripomínajú Deň nezávislosti. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

Podľa svedkov nie je jasné, či k úmrtiam došlo v dôsledku paľby alebo následného chaosu a paniky. Taliban sa k tomuto incidentu bezprostredne nevyjadril.

11:42 Militantné hnutie Taliban môže získať prístup k databáze biometrických údajov, podľa ktorých by dokázal identifikovať Afgancov spolupracujúcich donedávna s americkou armádou. Podľa investigatívnej webovej stránky The Intercept (theintercept.com) militanti už minulý týždeň ukoristili zariadenia umožňujúce biometrickú identifikáciu osôb.

10:55 Poľský prezident Andrzej Duda v stredu večer schválil vyslanie 100 poľských vojakov do Afganistanu, ktorí budú do 16. septembra v spolupráci so spojencami pomáhať pri evakuácii poľských i zahraničných občanov z Kábulu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.

V stredu večer podľa poľského ministra obrany Mariusza Blaszczaka pristálo na letisku vo Varšave prvé evakuačné lietadlo. Stroj poľskej armády typu Hercules C-17 prepravil podľa agentúry PAP 76 Poliakov a ich afganských spolupracovníkov z Kábulu najprv do Uzbekistanu. Odtiaľ do Poľska odleteli lietadlom poľskej leteckej spoločnosti LOT Polish Airlines.

09:56 Ulice afganskej metropoly Kábul sú nezvyčajne vyľudnené a veľké trhoviská zatvorené. Ľudia si bojovníkov  hnutia Taliban fotia a niektorí sa s nimi aj rozprávajú. V meste panuje neistota o tom, ako budú talibovia vládnuť, keď sa im podarí skonsolidovať moc. Pre TASR to uviedol obyvateľ Kábulu a výskumník nezávislého think-tanku Afghanistan Analysts Network (AAN) Alí Jávar Ádilí.

07:29 Lietadlo Vzdušných síl Ozbrojených síl (OS) SR smerujúce z Afganistanu úspešne pristálo v noci na štvrtok na letisku na Slovensku. Na sociálnej sieti o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

Minister predtým v stredu večer oznámil, že lietadlo opustilo Afganistan po úspešne zvládnutej evakuačnej operácii.

03:26 Americký generál a predseda zboru náčelníkov štábov Mark Milley v stredu obhajoval reakciu americkej armády na mimoriadne rýchle uchopenie moci v Afganistane zo strany fundamentalistického hnutia Taliban, tvrdiac, že nikto nepočítal s takým rýchlym pádom afganských síl vycvičených Spojenými štátmi.

„Nič, čo by som videl ja alebo ktokoľvek iný, nenaznačovalo, že dôjde k pádu tejto armády a tejto vlády za 11 dní. Afganské bezpečnostné sily mali kapacitu, a tým myslím, že mali výcvik, veľkosť i schopnosť brániť svoju krajinu. Ide tu o problém vôle a vedenia,“ vyhlásil Milley o aktuálnej situácii v Afganistane.

ŠTVRTOK

23:00 Rakúsko v stredu vyzvalo, aby sa pomoc afganským utečencom poskytovala na mieste a aby sa v strednej Ázii vytvorili deportačné strediská. Informáciu priniesli tlačové agentúry DPA a AP.

21:21 Bývalý afganský prezident Ašraf Ghaní v stredu uviedol, že podporuje rozhovory medzi hnutím Taliban a bývalými najvyššími vládnymi predstaviteľmi. Podľa svojich slov rokuje o svojom návrate domov po tom, ako našiel útočisko v Spojených arabských emirátoch (SAE).

„Podporujem vládnu iniciatívu prebiehajúcich rokovaní Abdulláha Abdulláha a bývalého prezidenta Hámida Karzaja. Želám si úspech tohto procesu,“ uviedol Ghaní vo videospráve.

20:09 V Afganistane nebude demokratická vláda. Krajinu bude spravovať vládna rada a súčasný vodca Talibanu Hajbatulláh Áchúndzáda bude stáť na čele vedenia krajiny. V stredu to pre agentúru Reuters uviedol vysokopostavený člen hnutia Taliban Vahídulláh Hášimí.

„Nebude žiaden demokratický systém, pretože ten nemá v našej krajine žiaden základ… Nebudeme debatovať o tom, aký politický systém by sme mali v Afganistane zaviesť, pretože je to jasné. Je to (islamské) právo šaría,“ uviedol Hášimí, podľa ktorého by sa vedenie Talibanu malo neskôr tento týždeň stretnúť a rokovať o otázkach riadenia štátu.

18:49 Ruské veľvyslanectvo v Afganistane v stredu informovalo, že zvažuje opatrenia na zabezpečenie charterových letov na evakuáciu svojich občanov z Afganistanu.

„Uvažujeme o opatreniach, ktoré by zaistili charterové lety tak, aby zodpovedali potrebám ruských občanov. Pokúsime sa pomôcť všetkým,“ uviedlo veľvyslanectvo, ktoré citovala agentúra TASS.

17:22 Ministri zahraničných vecí členských krajín Severoatlantickej aliancie absolvujú v piatok mimoriadnu videokonferenciu o situácii v Afganistane, ktorý obsadilo hnutie Taliban. Oznámil to v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

„Na piatok 20. augusta som zvolal mimoriadne virtuálne stretnutie ministrov zahraničných vecí NATO, aby sme pokračovali v úzkej koordinácii a prediskutovali náš spoločný prístup k Afganistanu,“ uviedol podľa agentúry AFP Stoltenberg na Twitteri.

Šéf NATO v utorok vyhlásil, že „afganské politické vedenie sa nakoniec nedokázalo postaviť Talibanu a dosiahnuť mierové riešenie, ktoré Afganci zúfalo chceli… Toto zlyhanie afganského vedenia viedlo k tragédii, ktorej sme dnes svedkami“.

16:39 Je našou povinnosťou postarať sa o Afgancov, ktorí pomáhali Slovensku a môže ich byť aj viac ako desať. Vyhlásil to líder mimoparlamentného Hlasu-SD a expremiér Peter Pellegrini. Odmieta však prípadné plošné prerozdeľovanie utečencov podľa kvót.

„Hlas podporuje, aby na Slovensko prišli tí afganskí utečenci, a môže ich byť aj viac ako desať, ktorí spolupracovali so slovenskou armádou, slovenskými orgánmi. Ak ich bolo viac ako desať, zoberme ich, pretože pracovali s nami, a je našou povinnosťou sa o nich postarať,“ povedal na tlačovej konferencii Pellegrini s tým, že Hlas-SD by nesúhlasil s prerozdeľovaním utečencov.

15:28 Európska únia, Spojené štáty a 18 ďalších krajín v spoločnom vyhlásení uviedlo, že sú „hlboko znepokojené“ situáciou v oblasti práv afganských žien a dievčat. Krajiny afganské militantné hnutie Taliban vyzvali, aby zaistilo ochranu a bezpečnosť týchto osôb.

Vyhlásenie okrem USA a EÚ podpísali i Albánsko, Argentína, Austrália, Brazília, Čile, Ekvádor, Honduras, Guatemala, Kanada, Kolumbia, Kostarika, Nórsko, Nový Zéland, Paraguaj, Salvádor, Senegal, Severné Macedónsko a Švajčiarsko.

15:22 Počas tlačenice na letisku v afganskej metropole Kábul utrpelo v stredu zranenia najmenej 17 ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na bezpečnostného predstaviteľa NATO.

Svojich občanov, ako aj pracovníkov veľvyslanectiev sa aktuálne z Kábulu snažia evakuovať mnohé západné krajiny.

14:50 Švajčiarsko nebude prijímať veľké skupiny afganských utečencov prichádzajúcich priamo z tejto krajiny. Namiesto toho bude žiadosti o azyl posudzovať individuálne. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie švajčiarskej vlády o tom informovala agentúra Reuters.

Humanitárne víza budú podľa švajčiarskej vlády udeľované ľuďom, ktorí čelia „bezprostrednej, konkrétnej, vážnej a priamo život ohrozujúcej hrozbe“. Títo žiadatelia musia mať tiež úzke a aktuálne spojenie so Švajčiarskom.

14:32 Príslušníci Talibanu vyhodili v afganskom meste Bámján do vzduchu sochu lídra šiitských milícií Abdala Alího Mazárího, ktorý proti nim bojoval v občianskej vojne v 90. rokoch 20. storočia. Informovala o tom v stredu agentúra AP s odvolaním sa na fotografie na sociálnych sieťach.

Talibovia Mazárího zavraždili v roku 1995, rok predtým, než v Afganistane prevzali moc od vojenských veliteľov. Mazárí patril k etnickej skupine Hazárov, šiitov, ktorí boli počas predošlej vlády Talibanu – fundamentalistických sunnitov – v rokoch 1996–2001 prenasledovaní. Mazárí bol v roku 2016 vyhlásený za mučeníka.

14:24 Hnutie Sme rodina si myslí, že prijať desať spolupracujúcich Afgancov „bohato“ stačí. Nechce tento počet zvyšovať. Pre TASR to v stanovisku uviedol predseda hnutia a parlamentu Boris Kollár.

„Hnutie Sme rodina má názor, že počet desiatich spolupracujúcich Afgancov bohato postačuje a pokrýva všetkých našich tlmočníkov, ktorí so slovenským tímom spolupracovali; tak to bolo oznámené a s tým sme súhlasili. Toto číslo sme odsúhlasili na prvýkrát a nebudeme ho zvyšovať. Verím, že na životoch je ohrozených omnoho viac ľudí, ale v prvom rade by to mala riešiť krajina, ktorá tento chaos spôsobila, a tou sú Spojené štáty americké,“ reagoval Kollár.

14:10 Bojovníci Talibanu sa dostali v stredu do potýčky s demonštrantmi v meste Džalalabad na severovýchode Afganistanu po tom, ako rozvášnený dav sňal vlajku tohto militantného hnutia umiestnenú na námestí a nahradili ju afganskou vlajkou. Podľa trojice svedkov talibovia vypálili do davu niekoľko výstrelov a zbili niekoľkých protestujúcich, píše spravodajská televízia CNN.

Televízia al-Džazíra informovala, že na mieste prišli o život najmenej dvaja ľudia a 12 ďalších sa zranilo. Televízii CNN sa  správy o obetiach potvrdiť bezprostredne nepodarilo. Taliban sa podľa CNN k incidentu bezprostredne nevyjadril.

13:46 Americké tajné služby podľa denníka New York Times už v júli varovali pred rýchlym rozpadom afganskej armády a narastajúcim rizikom pre hlavné mesto Kábul v súvislosti s rýchlym postupom militantného hnutia Taliban.

Spravodajské služby USA spochybňovali, či budú bezpečnostné zložky Afganistanu klásť Talibanu skutočný odpor, píše sa v článku NYT odvolávajúcom sa na informované kruhy, ktorý bol zverejnený v utorok miestneho času.

V jednej z júlových správ tajných služieb sa podľa NYT uvádza, že afganská vláda nebola na útok Talibanu pripravená. Čím viac miest Taliban dobyje, tým skôr môže prísť k zlyhaniu armády, varovali spravodajské služby v čase, keď fundamentalisti ovládli desiatky okresov a provinciálnych metropol. Predpovedali tiež, že ak Taliban dobyje mestá, môže dôjsť k rýchlemu kaskádovému zrúteniu armády a afganským silám hrozí rozpad.

13:08 Postoj voči militantom z Talibanu treba zaujať skôr podľa ich činov a rozhodnutí, než na základe ich vyjadrení. Uviedol to v stredu počas mimoriadnej rozpravy v parlamente britský premiér Boris Johnson, informovali agentúra AFP a televízia Sky News.

„Tento režim budeme skôr posudzovať na základe jeho rozhodnutí a činov než podľa slov, či už pôjde o jeho postoj k terorizmu, zločinu a omamným látkam, ako aj prístupu k humanitárnej pomoci smerujúcej do Afganistanu alebo právam žien na vzdelávanie,“ uviedol Johnson.

12:20 Slovensko by malo prijať desiatich Afgancov, ktorí boli našej krajine nápomocní, no v masívnom udeľovaní azylov nie je ani náznak riešenia. Vyhlásil to predseda SaS a minister hospodárstva Richard Sulík. O prípadnom prijímaní utečencov má podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) hovoriť koaličná rada.

„Súhlasím s tým, že by Slovensko malo prijať desiatich Afgancov, ktorí boli našej krajine nápomocní, prípadne s ich rodinami. Čo sa týka ďalšej pomoci, očakávam, že v najbližšom čase vzniknú v okolitých krajinách utečenecké tábory, ktoré budú potrebovať rôzne veci na zabezpečenie svojho chodu. S týmto by Slovensko mohlo bez problémov pomôcť. V masívnom udeľovaní azylov však nevidím ani náznak riešenia,“ uviedol Sulík v stanovisku strany.

11:19 Agentúra Európskej únie pre bezpečnosť letectva neodporúča komerčným leteckým spoločnostiam prelety cez vzdušný priestor Afganistanu. V stredu o tom informovala agentúra TASS.

„EASA odporúča komerčným operátorom, aby až do odvolania nevykonávali nijaké lety vo vzdušnom priestore Afganistanu,“ uviedla vo vyhlásení európska agentúra so sídlom v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Úrad plánuje podľa TASS-u prehodnotiť toto odporúčanie 20. septembra.

09:25 Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) chce zostať pôsobiť v Afganistane i po tom, ako tam moc prevzalo militantné hnutie Taliban. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

„Chceme v krajine zostať, pretože tamojší ľudia potrebujú teraz pomoc viac, než kedykoľvek predtým,“ uviedla zástupkyňa UNHCR v Nemecku Katharina Lumppová pre denník Die Welt. Momentálne sa v Afganistane nachádza približne 200 pracovníkov tejto organizácie.

06:08 Americká armáda evakuovala z Afganistanu doteraz 3200 ľudí, pričom 1100 z nich v utorok, uviedol pre agentúru AFP predstaviteľ Bieleho domu.

„Lietadlá americkej armády dnes na 13-tich letoch evakuovali približne 1100 amerických občanov, ľudí s trvalým pobytom v USA a ich rodinný príslušníkov,“ uviedol predstaviteľ Bieleho domu, ktorý si neželal byť menovaný. Washington očakáva, že v nasledujúcich dňoch sa bude denný počet ľudí, ktorí z Kábulu odletia do USA, zvyšovať.

Biely dom skôr v utorok informoval, že v Afganistane sa nachádza 11.000 amerických občanov, z ktorých väčšina čaká na evakuáciu.

00:03 Virtuálny summit vodcov krajín G7 o situácii v Afganistane sa uskutoční budúci týždeň, dohodli sa v utorok americký prezident Joe Biden a britský premiér Boris Johnson. Oznámil to Biely dom, ktorý cituje agentúra AFP.

„Dohodli sa, že budúci týždeň sa uskutoční virtuálne stretnutie lídrov G7, s cieľom prediskutovať spoločnú stratégiu a prístup,“ uviedol Biely dom vo vyhlásení. Biden a Johnson diskutovali aj o potrebe úzkej spolupráce medzinárodného spoločenstva v súvislosti s „poskytovaným humanitárnej pomoci a podpory pre utečencov a iných zraniteľných Afgancov,“ pokračuje vyhlásenie Bieleho domu.

STREDA


Ďalšie články