Pápež František vystupuje v klipe za očkovanie: Je to akt lásky

OOpapez Foto: YouTube, screenshot

Pápež František sa spolu s ďalšími šiestimi kardinálmi a arcibiskupmi zo Severnej, Strednej a Južnej Ameriky stal tvárou kampane propagujúcej očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Pápež František vo videu hovorí, že užitie vakcíny je aktom lásky voči blížnym a najmä voči najzraniteľnejším.

„Vďaka Božej milosti a práci mnohých ľudí máme dnes vakcíny, ktoré nás chránia pred ochorením COVID-19. Tie môžu priniesť nádej na ukončenie pandémie, ale iba v prípade, že budú dostupné pre všetkých a ak budeme vzájomne spolupracovať,“ hovorí v úvode posolstva pápež František.

Po ňom vo videu vystupujú biskupi zo šiestich krajín naprieč celou Amerikou, ktorí dodávajú, že očkovanie chráni pred ochorením COVID-19, ktoré prinieslo veľa utrpenia, a vyzývajú k očkovaniu i k tomu, aby bolo očkovanie dostupné pre všetkých. Kardinál Gregorio Rosa Chávez zo Salvadoru hovorí, že rozhodnutie nechať sa zaočkovať ovplyvňuje aj ostatných a že je našou morálnou zodpovednosťou konať skutky lásky voči celému spoločenstvu. Podobne aj ostatní biskupi apelujú na to, že očkovanie je o zodpovednosti a ochrane tých najslabších.

S odkazom na slová encyklík Laudato si‘ a Fratelli tutti ďalej pokračuje pápež František: „Nechať sa zaočkovať vakcínou, ktorá je schválená rešpektovanými autoritami, je aktom lásky. Rovnako ako napomáhanie tomu, aby tak urobila väčšina ľudí, je skutkom lásky. Lásky k sebe, k našim rodinám a priateľom a lásky k všetkým ľuďom. Láska je sociálna aj politická. Existuje sociálna aj politická láska, je univerzálna, vždy naplnená malými gestami osobnej lásky schopnými premieňať a zlepšovať spoločnosť.“

A na záver dodáva: „Očkovanie sa je jednoduchý, no hlboký spôsob starostlivosti o iných, najmä o tých najzraniteľnejších. Modlím sa k Bohu, aby každý z nás mohol urobiť toto malé gesto lásky. Nezáleží na tom, aké je malé, láska je vždy veľká. Malé gestá pre lepšiu budúcnosť. Nech vás Boh žehná. Veľká vďaka.“

Video vzniklo v rámci kampane americkej neziskovej reklamnej agentúry Ad council. Pôvodne vyšlo v španielskom jazyku. Pápež František je známy ako propagátor očkovania. Rovnako ako jeho predchodca Benedikt XVI. sa nechal zaočkovať ešte v januári.


Ďalšie články