Rumuni radšej kupujú falošné certifikáty, vakcíny zdarma odmietajú

Premiér Draghi apeluje na Talianov, aby sa dali zaoèkova a rešpektovali pravidlá Kontrola Covid pasov. Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Rumuni si radšej kupujú falošné certifikáty namiesto toho, aby sa proti ochoreniu COVID-19 dali zadarmo zaočkovať. Tento stav podľa odborníka pramení z nedôvery voči vláde a z obáv vyvolaných silnou protiočkovacou kampaňou, ktorá často šíri aj nepravdivé informácie.

Na to, aby mohli slobodne cestovať, vyhnúť sa karanténe či chodiť na verejné podujatia, potrebujú aj Rumuni takzvaný zelený pas, teda certifikát o tom, že sú buď očkovaní, prekonali covid, alebo boli negatívne testovaní.

Vakcíny sú v Rumunsku podobne ako všade inde v Európe dostupné a hradené zdravotnými poisťovňami. Napriek tomu sa radí medzi štáty, ktoré sú v rámci Európskej únie na chvoste v zaočkovanosti proti covidu.

Aspoň jednu dávku vakcíny proti COVID-19 dostalo v Rumunsku doposiaľ len niečo vyše 26 percent populácie. Horšie je na tom v EÚ už len Bulharsko, kde sa úroveň zaočkovanosti pohybuje okolo 16 percent. Na Slovensku má aspoň prvé kolo štepenia proti covidu za sebou už 42 percent populácie. V susednom Česku je to už takmer 55 percent.

Podľa dlhodobých prognóz mala byť kolektívna imunita dosiahnutá až pri zaočkovanosti na úrovni 70 percent. Nový delta variant ochorenia COVID-19 navyše vzbudzuje obavy, že by kolektívna imunita nemusela byť dosiahnutá ani pri 95-percentnej zaočkovanosti obyvateľstva, keďže vírus môžu prenášať aj zaočkovaní.

Dôvodov skepsy je viacero

Nielen legitímne, ale aj nelegitímne obavy ženú Rumunov k tomu, aby očkovaniu nedôverovali. V rumunskej spoločnosti sa podľa kritikov šíri veľmi silná antivakcinačná propaganda, proti ktorej vraj vláda nekoná. Podľa sociológa Stefana Bruna preto zlyhávajú očkovacie kampane vo viacerých krajinách juhovýchodnej Európy.

„Ľudia odmietajúci vakcíny a túžiaci po výhodách z očkovacích certifikátov sú tí, ktorí neveria vládnej očkovacej kampani, alebo si myslia, že vakcíny nie sú dostatočne testované, pandémia podľa nich ani neexistuje, alebo tvrdia, že vakcinácia je v rozpore s ich náboženským presvedčením,“ uviedol Bruno pre portál Euobserver.

Digitálne certifikáty EÚ o očkovaní proti covidu, prekonaní choroby či testovaní, takzvané zelené pasy (green pass), začali v Rumunsku platiť od 1. júla. Ľudia takmer okamžite začali s pokusmi o ich falšovanie.

Prípadov je viacero

V prvom prípade zo župy Alba vydávalo jedno tamojšie vakcinačné centrum certifikáty aj ľuďom, ktorí neboli zaštepení. Lekár v záznamoch jednoducho uviedol, že nespotrebované dávky boli podané niekoľkým ľuďom, čo im umožnilo získať falošné očkovacie listy, ktoré boli následne použité na získanie certifikátu, aj keď neboli v skutočnosti zaštepení. V súvislosti s prípadom polícia predvolala desať ľudí.

V Temešváre na západe Rumunska sa na očkovaní pokúsila zarobiť skupinka ľudí, ktorí sa vydávali za pracovníkov očkovacieho centra. Na internete ponúkali na predaj očkovacie certifikáty po 100 eur za kus. Aj týmto prípadom sa zaoberajú rumunské úrady.

Rumunskí colníci dokonca odhalili dvanásť Rumunov, ktorí sa do krajiny pokúsili prepašovať falošné certifikáty zo Spojeného kráľovstva. Sfalšované doklady, ktoré by umožnili vyhnúť sa po príchode karanténe, boli opatrené britskými pečiatkami. Každý stál 35 eur.

Len v júli sa rumunským colníkom podarilo na hraniciach zadržať 69 Rumunov, ktorí sa pokúsili dostať domov s falošnými dokladmi o očkovaní proti covidu. V tejto súvislosti preverujú tamojšie úrady aj niekoľko lekárov podozrivých z toho, že za úplatok vydávali certifikáty aj neočkovaným osobám.

Podvody s očkovacími certifikátmi sa v Rumunsku dejú v čase, keď ochota zaočkovať sa v spoločnosti mimoriadne klesá a dôvera vo vládu je na tom podobne. Pre nezáujem museli rumunské úrady predať približne dva milióny nepoužitých vakcín a takmer milión ich darovať skôr, ako vyprší ich dátum spotreby.


Ďalšie články