Párty vo Vatikáne pokračuje, rovnako aj útoky na cirkev

pápež František Pápež František. Foto: TASR/AP

Tento týždeň vo Vatikáne aj mimo neho pokračovala párty s mnohými účastníkmi. V prvom rade sa nezastavila Sága o McCarrickovi, ktorá obnažuje amerického exkardinála v jeho zneužívaní. Vatikánsky dokument jeden vatikanista nazval „Správou o Chruščovovi Katolíckej cirkvi“.

Pre ďalšieho nie je úplne dôveryhodná, lebo ju pripravil Štátny sekretariát, ktorý bol jednou stranou v dotyčnom spore o McCarrickovi. Všetka zodpovednosť za prehliadanie McCarrickovho nezriadeného sexuálneho života sa taktiež zvaľuje na poľského pápeža, ktorý už bol chorý a musel sa spoliehať na spolupracovníkov, vysvetlil komentátor Marco Tosatti. Americký právnik zastupujúci obete zneužívania povedal, že správa prináša viac otázok než odpovedí, a skôr než súdne vyšetrovanie sa číta ako akademická štúdia.

„Čistenie chlievov snáď pokračuje vo Vatikáne aj vo Victorii“

Bývalý prefekt Sekretariátu pre ekonomiku kardinál George Pell poskytol prvé interview od svojho návratu do Ríma potom, čo ho súd v Austrálii oslobodil od obvinení zo sexuálneho zneužívania. Agentúre Associated Press (AP) povedal, že „pápež František uznal“ jeho začatú reformu vo vatikánskych financiách ešte pred núteným odchodom do Austrálie. To podľa preláta „smutne potvrdili odhalenia a (ďalší) vývoj“, napríklad razia v Štátnom sekretariáte.

Autorka rozhovoru Nicole Winfieldová pripomenula, že austrálskeho preláta zaskočila „tajomná kultúra“ vo vatikánskych financiách: „Často sa dostával do stretu so starou vatikánskou talianskou gardou, keď sa usiloval obsiahnuť vatikánske aktíva a výdavky. Jeho najznámejšou „nemezis“ bolo vtedajšie číslo tri na vatikánskom Štátnom sekretariáte, kardinál Angelo Becciu“.

Toho pontifex zbavil kardinálskych právomocí, čo niekdajší finančný cár Vatikánu komentoval slovami: „Dúfam, že čistenie chlievov bude pokračovať vo Vatikáne aj vo Victorii“ – teda v austrálskom štáte Victoria, kde ho súdili za nepotvrdené zneužívanie.

Špekuluje sa o spojení medzi Pellovou prácou vo Večnom meste a núteným odchodom do Austrálie, kde čelil súdu. Týmto by jeho nepriatelia ušli tvrdej finančnej reforme v réžii austrálskeho kardinála. Pre dobro cirkvi dúfam, že na tom nič nie je, reagoval bývalý arcibiskup miest Melbourne i Sydney:

„Niektorí Austrálčania, moja vlastná rodina, mi povedali: Ak mafia ide za tebou alebo niekto iný, to je jedna vec. Ale o niečo horšie je to v prípade, ak to vychádza zvnútra cirkvi. Ale to zistíme. Párty sa určite neskončila.“

„Vatileaks sa možno nikdy neskončí“

Rovnako pokračuje „zábava“ ohľadne úniku neverejných informácií, ktoré zažil nielen kardinál Pell. Hráči v pozadí kauzy Vatileaks sú vraj stále aktívni. Ako sme informovali, smrť zastihla komorníka pápeža Benedikta XVI., ktorý bol „havranom kauzy Vatileaks“.  Paola Gabrieleho v roku 2012 odsúdil vatikánsky súd za únik citlivých dokumentov a neskôr ho Benedikt XVI. omilostil.

Paolo Gabriele nemal postranné úmysly, no naivne si myslel, že odovzdaním neverejných dokumentov novinárom pomôže reforme vo Vatikáne, podčiarkol vatikanista z portálu Acistampa. To, že na „havrana z Vatileaks“ Vatikán nezabudol a necíti voči nemu nenávisť, svedčí nielen to, že ho Benedikt XVI. omilostil. Na jeho pohrebe bolo podľa novinára tiež niekoľko prelátov, medzi nimi tajomník emeritného pápeža arcibiskup Georg Gänswein a almužník súčasného pápeža kardinál Konrad Krajewski.

Únik informácií však nie je ozajstný problém, ale problematický je  „obzvlášť selektívny prúd správ“. Podľa vatikanistu sa aj v súčasnosti vedie tak, že „vrhá zlé svetlo“ na vybrané osoby „a predovšetkým sa tým útočí na Cirkev“. Aj preto sa nenaplnilo „proroctvo“ britského novinára Austena Ivereigha, ktorý v životopise argentínskeho pápeža The Great Reformer (Veľký reformátor) píše, že s nástupom reformného Františka „úniky informácií vymizli“.

„Ak je niečo, čo sa smrťou Paola Gabrieleho uzavrie, potom je to éra ľudí verných Cirkvi, ktorí sa obetujú, aby jej pomohli, aj keď nesprávnym spôsobom. Tí, ktorí dnes hovoria, že sú blízki Cirkvi, jej pomáhajú predovšetkým preto, aby získali výhody. Takúto korupciu je najťažšie vykoreniť,“ uzatvára vatikanista z talianskeho média Acistampa.

„Peking ohromujúco vyhráva nad Rímom“

Takto komentoval obnovu tajnej dohody o menovaní biskupov medzi Čínou a Svätou stolicou nestor vatikanistov Sandro Magister. Zmluvu kritizoval emeritný biskup Hongkongu, kardinál Joseph Zen Ze-kiun, aj nedávno počas Košických Hanusových dní.

Mnohé cirkevné oblasti v Číne sú „sede vacante“ aj niekoľko rokov, a preto sa očakáva, že vďaka predĺženej zmluve sa episkopát rozšíri. Katolíci v „Ríši stredu“ však uprednostňujú zostať bez biskupa, aby boli menej inštitucionalizovaní, myslí si Sandro Magister. S dosadeným pastierom na čele diecézy totiž môžu byť vystavení väčšej kontrole i silnejšej represii zo strany vládnucich komunistov.

V rímskych nekrológoch sa novinári rozpísali o expredsedovi Tribunálu Vatikánskeho mestského štátu z prominentnej rodiny. Giuseppe Dalla Torre šéfoval tejto inštitúcii 23 rokov až do minulého roku. V knihe Rodinní pápeži: Storočie služby Svätej stolici (“Papi di famiglia: Un secolo di servizio alla Santa Sede”) priblížil pracovné i osobné vzťahy svojej rodiny s pápežmi od čias Pia X. Na jar zosnul aj jeho brat Giacomo, ktorý bol veľmajstrom Zvrchovaného Maltézskeho rádu. Pohrebný obrad bývalého sudcu Giuseppeho bol v Bazilike svätého Petra.

Citát týždňa je od pápeža Františka, ktorý sa prihovoril konferencii sudcov z Afriky a Ameriky: „Spravodlivosť je skutočne spravodlivá, ak robí ľudí šťastnými… žiadny rozsudok nemôže byť spravodlivý, ani žiadny zákon legitímny, ak vedie k väčšej nerovnosti, odňatiu práv, nedôstojnosti či k násiliu.“


Ďalšie články