Namiesto prílivu očkovaných odliv peňazí a dôstojnosti. Prečo zlyháva štátna lotéria

235762869_4520122291351904_3620004174573179666_n Foto: RTVS/FB

Drahých a neefektívnych nápadov v protipandemickom boji má naša krajina na konte hneď niekoľko. Po nedeli k nim pribudol ďalší.

Slovensko si cez víkend prešlo prvým kolom takzvanej očkovacej lotérie. Z negatívnych reakcií odborníkov aj laickej verejnosti sa zdá, že už teraz naplnila svoj osud zakódovaný v jej samotnej povahe a charakterových črtách strojcu tejto myšlienky, ministra financií Igora Matoviča.

Hlavné príčiny sú tri.

Dôstojnosť utopená v hŕbe eur

V prvom rade, proticovidové očkovanie je pomerne zložitou medicínskou témou. Hoci panuje všeobecný vedecký konsenzus v tom, že v globále prináša podstatne viac osohu ako škôd, zároveň platí, že množstvo čiastočných otázok o schopnosti očkovaných šíriť vírus, o trvaní imunity či o vedľajších účinkoch ostáva úplne nezodpovedaných.

Ak sa v tomto stave aj tak autority rozhodnú motivovať ľudí k väčšiemu záujmu o vakcínu, malo by sa tak diať pri starostlivom zohľadnení všetkých dôležitých premenných. Teda koho, kedy, čím, za akých podmienok a prečo očkovať, až potom vyrukovať s ponukou.

Ide o citlivý vzťah občana a štátu, ktorý sa buduje s náležitou pokorou a za dverami ambulancií, na vyvážených expertných fórach a politických tlačových konferenciách, ktoré aspoň nepôsobia ako chaotické chytanie psa za chvost.

Akokoľvek situáciu otočíte, vnášať do tejto problematiky balíky peňazí daňových poplatníkov, žiaru reflektorov a zbytočné silené emócie bežné pre atmosféru béčkových amerických reality šou nič dobré priniesť nemôže.

Korunu nedôstojnosti očkovacej lotérii nasadili ex post aj predstavitelia koaličnej OĽaNO. Expremiér Igor Matovič svojim statusom o dráme rozpačité dojmy ešte viac umocnil a poslankyňa Anna Remiášová si zase neodpustila urážlivý príspevok o „pribrzdených“ súťažiacich.

Keby to aspoň fungovalo…

V duchu kréda o tom, že účel svätí prostriedky, by sa však kritika dala zmierniť. Problém je, že ani účel zrejme nebude naplnený. Očkovacia lotéria totiž podľa súčasných dát zvýšený záujem o štepenie nepriniesla. Ide však o očakávaný poznatok, ktorý kopíruje zahraničné skúsenosti.

Milióny eur zo štátnej kasy, konkrétne vyše 25 miliónov, tak pravdepodobne skončia v lufte a zopakuje sa scenár s plošným testovaním, ktorého benefity neboli adekvátne vynaloženým prostriedkom. Tento hazard s verejnými zdrojmi navyše prichádza v čase, keď svetová ekonomika ešte len vstrebáva následky koronavírusovej facky.

Problémom je aj to, že ak by k naštartovaniu očkovania v najbližších týždňoch prišlo, príčinná súvislosť s lotériou by sa preukazovala pomerne obtiažne. Ak vôbec, väčší vplyv bude mať zrejme až príchod sezóny respiračných ochorení a zhoršená epidemická situácia.

Nedotiahnuté do konca

Nevýhodou je tiež pomerne zložitý proces, ktorý výhre predchádza či potencionálne znevýhodnenie zrakovo a sluchovo postihnutých občanov, a vôbec všetkých, ktorí počas pekného víkendového večera nesedia pripútaní k televízoru.

Pomerne výrazne pokrivkávala aj technická stránka, počnúc nedokonale fungujúcim osudím a končiac premárnenou astronomickou výhrou, pod ktorú sa podpísal oneskorený internetový prenos. Jeden z komentujúcich tragikomickú situáciu zhodnotil nasledovne: „Byť zdravý je výhra, teda pokiaľ nedostaneš infarkt pre to, že si prišiel o 400 litrov pre blbé pravidlá.“

Poslankyňa Vladimíra Marcinková (Za ľudí) v reakcii na to vyzvala zástupcov rezortu financií, aby prehodnotili štatút súťaže tak, aby mali možnosť vyhrať aj ľudia, ktorí sledujú oficiálny internetový online prenos RTVS.

Je to skrátka ako v tom starom vtipe: „Fajčiť síce budem, ale piť neprestanem.“ Analogicky sme dnes prišli o milióny eur, ale tempo očkovania sme nezvýšili.

Takto dôstojnosť verejnej debate ani očkovaniu nevrátime.


Ďalšie články