Kardinál Burke je na kyslíku, bojuje s náročným priebehom covidu

00020120820_Nenarodeny_26761153495 Foto: Štefan Puškáš/TASR

Známy americký kardinál Raymond Leo Burke sa nakazil koronavírusom. Jeho stav je vážny, podľa posledných informácií by mal byť pripojený na pľúcnu ventiláciu.

Informácie o zlom zdravotnom stave kardinála sa šírili už dávnejšie. Nakazenie koronavírusom potvrdil samotný kardinál prostredníctvom svojho účtu na sociálnej sieti Twitter, keď v stredu 11. augusta zverejnil informáciu, že potvrdzuje, že bol práve pozitívne testovaný na COVID-19. Vo svojom príspevku písal, že sa má dobre, že mu je poskytovaná excelentná zdravotná starostlivosť a tiež prosil o modlitby.

Situácia sa za posledné dni zjavne zhoršila, keďže včera už jeho oficiálny účet na sieti Twitter priniesol správu o tom, že kardinál je pripojený na pľúcnu ventiláciu. Okrem toho správa obsahovala informáciu, že lekári sú povzbudení pokrokom a tiež prosbu o modlitbu ruženca za kardinála.

Podľa informácií Catholic news agency sa 73-ročný kardinál Burke, ktorý žije v Ríme, nakazil počas svojej návštevy Wisconsinu v USA, kde vyrastal.

Kardinál Raymond Leo Burke je emeritným arcibiskupom Saint Louis, bývalým prefektom Najvyššieho tribunálu apoštolskej signatúry a tiež Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí. Zároveň je považovaný za jednu z vedúcich osobností takzvaného konzervatívneho krídla v katolíckej cirkvi. Je známym kritikom apoštolskej exhortácie Amoris Laetitia, najmä jej časti týkajúcej sa prístupu rozvedených a znovuzosobášených k eucharistii či posledného motu proprio Traditionis custodes, ktorým pápež František obmedzil slávenie predkoncilovej liturgie.


Ďalšie články