Slovensko patrí medzi štáty, kde si ľudia odpracujú najviac hodín

výrobný závod KIA v Teplièke nad Váhom, výrobná linka Ilustračný obrázok. Foto: Erika Ďurčová/TASR

Najviac času na pracovisku trávia spomedzi štátov Európskej únie Gréci, najmenej Holanďania.

Slováci boli v roku 2020 v hlavnom zamestnaní v priemere 39,9 hodiny počas jedného týždňa. Podľa tohto ukazovateľa sa ocitli v prvej päťke všetkých štátov Európskej únie. Rovnako boli na tom Česi.

Najviac času v strávili v práci Gréci, až takmer 42 hodín. Pred Slovenskom sa umiestnili ešte Bulharsko a Poľsko. Naopak, najlepšie sú na tom Holanďania s niečo viac ako 30 hodinami v práci, nasleduje Dánsko a Nemecko.  

Zdroj: Eurostat

Dĺžka odpracovaného pracovného času v roku 2020 je zaujímavá nielen z hľadiska medzinárodného porovnania, ale aj preto, že išlo o obdobie pandémie. To znamenalo skracovanie pracovného času stráveného v hlavnom zamestnaní.

V tejto štatistike sa pandémia, napriek vedúcej pozícii v rebríčku podľa času stráveného práci, prejavila najviac Grécku. Tam odpracovali za týždeň o pätinu hodín menej ako v nepandemickom roku 2019. Veľmi podobné to bolo v ďalších južných štátoch – v Španielsku, Portugalsku a Taliansku. Slovensko skončilo s poklesom o 17 percent.

Naopak, najmiernejšie sa prejavili obmedzenia v Holandsku, Dánsku či Fínsku, kde bol medziročný prepad menší ako päť percent.

(joh)


Ďalšie články