Scény z kábulského letiska sú pre Západ hanbou, vyhlásil nemecký prezident

medzinárodné letisko Hámida Karzaja v Kábule Ľudia sa zhromažďujú na medzinárodnom letisku Hámida Karzaja v Kábule v utorok 17. augusta 2021. Foto: TASR/AP

SLEDUJEME ONLINE Taliban poľahky prevzal vládu v krajine, tá sa už oficiálne nazýva Islamský Emirát Afganistan. Niektoré štáty s ním nadväzujú styky. Situácia si vyžiadala mimoriadne zasadnutie NATO či príhovor amerického prezidenta. Nemci očakávajú milióny utečencov.

14:50 Belgicko chce  evakuovať z Afganistanu nielen svojich občanov, ale aj ľudí, ktorí v tejto krajine bojovali za väčšie práva žien. Belgická vláda zároveň zastavila deportácie neúspešných afganských žiadateľov o azyl do ich domovskej krajiny. Uviedla to v utorok tlačová agentúra Belga s odkazom na vyjadrenie štátneho tajomníka pre azyl a migráciu Sammyho Mahdiho.

Mahdi na Twitteri spresnil, že postoj vlády je reakciou na dianie v Afganistane, kde Taliban prevzal kontrolu nad celou krajinou.

Federálna vláda v pondelok rozhodla, že vyšle najmenej tri vojenské transportné lietadlá do Kábulu s cieľom evakuovať desiatky Belgičanov a členov ich rodín, korí uviazli v Afganistane po extrémne rýchlom vojenskom postupe Talibanu a prebraní moci v krajine. Ministerka zahraničných vecí Sophie Wilmesová spresnila, že evakuovaní budú aj miestni ľudia, ktorí pracovali s belgickým rezortom obrany, napríklad tlmočníci.

Podľa Mahdiho však s pomocou Belgicka môžu rátať aj aktivisti bojujúci za práva žien, ktorí sú podľa neho „prvými obeťami Talibanu“. Dodal, že v prípade potreby sa budú môcť spoľahnúť aj na pomoc Belgicka, ktoré im pomôže dostať sa preč z krajiny.

„Žiadna skupina nebude dosah vlády Talibanu znášať horšie než ženy. Takže áno, toto je moja výslovná žiadosť o evakuáciu aktivistov za práva žien,“ uviedol Mahdi na Twitteri. Dodal, že evakuácia aktivistov sa zameria predovšetkým na organizácie prepojené s Belgickom.

Jeho slová v utorok potvrdil aj minister pre sociálne záležitosti a verejné zdravie Frank Vandenbroucke, ktorý odkázal, že Belgicko, rovnako ako ostatné krajiny, by malo mať svoj spravodlivý podiel na zaistení pomoci ľuďom, „ktorí nám pomáhali“ a zaoberali sa otázkou ľudských práv a práv žien v Afganistane. Podľa neho sa na palube belgických lietadiel nájde miesto pre Afgancov, ktorí spolupracovali s Belgickom a medzinárodnými inštitúciami či OSN, alebo s rôznymi mimovládnymi organizáciami.

Belga upozornila, že nie je známe, o aký počet aktivistov ide, a tiež nie je zatiaľ jasné, kedy presne tri belgické lietadlá odletia do Kábulu.

14:26 Nemecko v súvislosti s prevzatím moci Talibanom v Afganistane pozastavuje rozvojovú pomoc pre túto blízkovýchodnú krajinu. Oznámil to v utorok minister pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Gerd Müller, informujú agentúry DPA a AFP.

„Štátna spolupráca, čo sa týka rozvoja, je pozastavená na neurčito,“ povedal Müller v rozhovore pre noviny Rheinische Post. Zo sumy 250 miliónov eur vyčlenených pre Afganistan na tento rok zatiaľ neboli vyplatené nijaké prostriedky, priblížil. Poznamenal však, že medzičasom došlo už k prerozdeleniu financií z iných zdrojov, určených napríklad na humanitárnu pomoc či policajný výcvik.

Prioritou je podľa ministra teraz evakuovať z krajiny okrem nemeckých aj všetkých členov spolupracujúcich miestnych humanitárnych a mimovládnych organizácií, ktorí chcú krajinu opustiť. „Pokúsime sa to čo najskôr zrealizovať v rámci evakuačných letov (nemeckej) armády,“ citoval jeho vyjadrenie denník Die Süddeutsche Zeitung. Okrem toho hľadajú i iné spôsoby evakuácie, dodal.

Minister vnútra Horst Seehofer podľa Müllerových slov prisľúbil, že spomenutý humanitárny personál dostane v Nemecku víza. Seehofer podľa svojich vyjadrení v Spolkovom sneme počíta s tým, že z Afganistanu utečie 300 000 až päť miliónov ľudí, uvádza agentúra DPA.  

13:18 Chaotické scény z kábulského letiska, na ktoré prišli tisíce ľudí v nádeji, že sa im podarí utiecť z Afganistanu, sú hanbou pre Západ. V utorok to v Berlíne povedal nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, informovali nemecké médiá.

„Zábery dokumentujúce zúfalstvo (miestnych ľudí) na letisku v Kábule sú pre politický Západ zahanbujúce,“ vyhlásil Steinmeier. Situáciu po ovládnutí krajiny militantným hnutím Taliban označil za „ľudskú tragédiu, za ktorú sme spoluzodpovední, a zlom v politike, ktorý nami otrasie a zmení svet,“ cituje hlavu štátu denník Der Tagesspiegel.

„Nemecko musí urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby dostalo do bezpečia našich krajanov a všetkých Afgancov a Afganky, ktorí im mnoho rokov pomáhali,“ zdôraznil Steinmeier. Vyzval na poskytnutie pomoci pre tých, „ktorým hrozí násilie alebo smrť vrátane mnohých odvážnych žien“.

Steinmeier sa tiež vyslovil za zásadnú diskusiu o zahraničnej politike Nemecka. „Neúspech nášho dlhoročného úsilia vybudovať v Afganistane stabilnú a udržateľnú spoločnosť vyvoláva zásadné otázky o minulosti a budúcnosti našej zahraničnej politiky a vojenskej angažovanosti – trpké otázky, na ktoré musíme odpovedať úprimne a dôkladne, nie rýchlo.“ Rýchly rozpad afganskej vlády a jej bezpečnostných zložiek, ako aj prevzatie moci Talibanom bez odporu, „bude dlho vrhať tieň (na Afganistan)“, uviedol.

Počas 20-ročnej misie NATO vedenej Spojenými štátmi slúžilo v Afganistane dovedna 150 000 nemeckých vojakov – po USA išlo o najpočetnejší kontingent. Posledných príslušníkov ozbrojených síl stiahol Berlín z Afganistanu koncom júna.

12:24 V Kábule uviazlo 26 maďarských pracovníkov bezpečnostných služieb, ktorí zabezpečovali ochranu holandského veľvyslanectva. Ochranu budovy holandského zastupiteľského úradu vykonávala dubajská spoločnosť s účasťou maďarskej firmy. V afganskom hlavnom meste pôsobilo 26 občanov tejto firmy.

Po obsadení Kábulu príslušníkmi militantného hnutia Taliban holandskí diplomati okamžite opustili veľvyslanectvo, avšak maďarskí ochrankári ešte stále čakajú na evakuáciu.

11:23 Ženy by mali byť súčasťou novej afganskej vlády. Oznámili to v utorok predstavitelia Talibanu po tom, čo vyhlásili všeobecnú amnestiu pre všetkých predstaviteľov vlády. Informovala o tom agentúra AP.

„Islamský emirát nechce, aby boli ženy obeťami… Mali by byť vo vládnej štruktúre podľa (islamského) práva šaría,“ povedal člen kultúrneho výboru Talibanu Inámulláh Samangání. Dodal, že vládna štruktúra zatiaľ nie je celkom jasná, ale „na základe skúseností by malo ísť o kompletne islamské vedenie a všetky strany by sa mali pridať“.

10:23 Lietadlo českej armády, ktoré má z Afganistanu do Česka prepraviť ďalších ľudí, pristálo v utorok predpoludním miestneho času na Medzinárodnom letisku Hámida Karzaja v Kábule.

„Pokračujeme v leteckom moste do Kábulu. Chceme evakuovať čo najviac Afgancov, ktorí nám pomáhali,“ napísal na sociálnej sieti Twitter minister obrany ČR Lubomír Metnar.

Lietadlo odletelo z Prahy ešte v pondelok. Pre chaos na letisku v Kábule však nedostalo povolenie na pristátie a preto napokon čakalo na letisku v Baku. Ide o druhý evakuačný špeciál, ktorý vyslalo Česko do nepokojného Afganistanu. Prvý stroj dopravil v pondelok ráno do Prahy 46 Čechov a ich afganských spolupracovníkov s rodinami.

08:44 Hnutie Taliban vyhlásilo v utorok v Afganistane všeobecnú amnestiu pre všetkých predstaviteľov vlády a vyzvalo ich, aby sa dva dni po tom, ako islamisti prevzali moc v krajine, vrátili k svojmu bežnému životu.
„Pre všetkých bola vyhlásená všeobecná amnestia … takže by ste sa mali bez obáv vrátiť k svojmu rutinnému životu,“ uvádza Taliban vo vyhlásení.

05:24 Americký prezident Joe Biden vyčlenil sumu 500 miliónov dolárov „na pomoc utečencom, migrantom, obetiam konfliktu a ďalším osobám, ohrozeným neočkávanou situáciou v Afganistane“. V utorok o tom informovala tlačová agentúra DPA.

„Týmto stanovujem…, že pre národné záujmy je dôležité poskytnúť pomoc z Núdzového fondu USA pre utečencov a migrantov… vo výške nepresahujúcej 500 miliónov dolárov,“ uviedol Biden v správe adresovanej americkému ministrovi zahraničných vecí Antonymu Blinkenovi a zverejnenej Bielym domom.

Prezident v správe Blinkenovi napísal, že „je poverený predložiť toto rozhodnutie Kongresu“.

Radikálne hnutie Taliban neočakávane prevzalo v nedeľu moc v Afganistane, čo mu uľahčilo aj stiahnutie amerických a ďalších zahraničných vojakov z krajiny. Náhle zmenená situácia však vyvolala paniku medzi Afgancami, ktorí sa masovo snažia ujsť z vlasti.

02:58 Nemecký minister vnútra Horst Seehofer v pondelok vyhlásil, že podľa jeho odhadu náhle prevzatie moci radikálnym hnutím Taliban v Afganistane môže donútiť k úteku z vlasti ďalších 300 000 až päť miliónov Afgancov. Informáciu priniesla tlačová agentúra DPA.

Minister sa tak vyjadril na stretnutí so spolustraníkmi – zákonodarcami z Kresťanskosociálnej únie (CSU) v nemeckom parlamente (Bundestagu).

Konzervatívny politik Seehofer má nekompromisný, tvrdý postoj k migrantom a prisťahovalcom, čo občas viedlo až ku konfliktu s kancelárkou Angelou Merkelovou.

V minulosti prijímali utečencov z Afganistanu susedné krajiny ako Irán a Pakistan. Ďalšou dôležitou tranzitnou krajinou alebo aj cieľom afganských utečencov je Turecko.

01:04 Veliteľ amerických ozbrojených síl na Blízkom východe Kenneth McKenzie sa stretol s členmi vedenia radikálneho hnutia Taliban v Katare. V pondelok to potvrdilo americké ministerstvo obrany, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra DPA.

McKenzie, šéf amerického centrálneho velenia, dal počas rozhovoru jasne najavo, že útok na amerických vojakov alebo narušenie evakuačnej operácie na letisku v Kábule by vyústili do silnej reakcie Spojených štátov. Uviedol to hovorca John Kirby.

Americká armáda má teraz na letisku v afganskom hlavnom meste Kábul približne 2 500 vojakov, ktorí zaisťujú bezpečnosť počas evakuácie Američanov a tých Afgancov, ktorí pomáhali Spojeným štátom. Do niekoľkých dní sa tento počet vojakov zvýši na 6 000.

Evakuácia prebieha po tom, čo fundamentalistické hnutie Taliban náhle a nečakane prevzalo moc v krajine. Na letisku v Kábule vznikol chaos, pretože tisíce Afgancov sa v panike snažili dostať do evakuačných lietadiel.

UTOROK

23:11 Americký prezident Joe Biden v pondelok počas svojho príhovoru k národu povedal, že Spojené štáty dali afganskej armáde „všetky šance“ proti hnutiu Taliban. Zdôraznil, že USA budú „v prípade potreby konať rýchlo“ proti terorizmu v Afganistane. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Šéf Bieleho domu dodal, že si „pevne stojí za rozhodnutím“ stiahnuť americké sily z tejto blízkovýchodnej krajiny. Podľa jeho slov „budovanie národa“ v Afganistane nebolo nikdy cieľom Američanov. Biden zároveň pripustil, že kolaps afganskej vlády a postup radikálneho hnutia Taliban boli rýchlejšie, než očakával.

„Vždy som vám Američanom sľuboval, že k vám budem úprimný. Pravdou je, že sa toto odvíjalo rýchlejšie, než sme predpokladali. Dali sme im (Afgancom) všetky šance, aby si sami určili budúcnosť. Nemôžeme im dať aj vôľu bojovať za túto budúcnosť,“ povedal americký prezident.

Biden v príhovore z Bieleho domu tiež pohrozil „ničivou“ reakciou, ak Taliban zaútočí na americké záujmy.

Zároveň prezident prisľúbil, že prístup k ženám a dievčatám v Afganistane za vlády fundamentalistického hnutia Taliban bude preňho prvoradou politickou otázkou.

„Budeme naďalej presadzovať základné práva afganského ľudu, žien a dievčat,“ uviedol Biden v príhovore, odvysielanom v televízii, po tom, čo Taliban prevzal moc v Afganistane.

20:23 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok telefonoval so svojím náprotivkom z USA Antonym Blinkenom. Hovorili o situácii v Afganistane po tom, ako sa metropoly Kábul zmocnilo hnutie Taliban, informovala agentúra TASS.

Lavrov a Blinken sa dohodli na tom, že budú pokračovať v spoločných rokovaniach s Čínou, Pakistanom, OSN a ďalšími krajinami s cieľom pomôcť dialógu v Afganistane.

„Sergej Lavrov informoval kolegu o tom, ako Rusko hodnotí situáciu, aj o kontaktoch ruského veľvyslanectva s predstaviteľmi všetkých hlavných politických síl v Afganistane v záujme zabezpečenia stability a právneho poriadku (v krajine),“ píše sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie, podľa ktorého Blinken informoval Lavrova o „krokoch, ktoré prijíma americká administratíva v súvislosti s evakuáciou pracovníkov veľvyslanectva USA v Kábule, a o riešení neodkladných humanitárnych úloh“.

O situácii v Afganistane Lavrov v pondelok v telefonickom rozhovore diskutoval aj s čínskym ministrom zahraničných vecí Wangom I. Afganské militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu vstúpilo do metropoly Kábul, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol do Uzbekistanu.

19:28 Všetky vojenské a civilné lety z letiska v afganskej metropole Kábul boli pozastavené pre dav ľudí, ktorí sa zhromaždili na pristávacích plochách letiska. V pondelok to oznámil hovorca Pentagonu John Kirby, informovala agentúra AFP.

„Vojenské sily USA sú na mieste a pracujú po boku tureckých a medzinárodných jednotiek na tom, aby sa oblasť vyprázdnila od ľudí. Neviem, ako dlho to potrvá,“ uviedol Kirby.  

Chaos na letisku v Kábule vypukol po tom, ako sa tam zhromaždili tisíce Afgancov v nádeji, že sa im podarí odletieť z krajiny po tom, ako militantné hnutie Taliban v nedeľu preniklo do metropoly Kábul.

Americké sily v pondelok na letisku zabili dve ozbrojené osoby. Americká armáda tiež vysiela ďalších približne 1000 vojakov, ktorí majú pomôcť chrániť letisko v Kábule.

Podľa Kirbyho podľahla afganská vláda Talibanu v dôsledku slabých vodcovských schopností, a to aj napriek niekoľkoročnej pomoci a výcviku zo strany USA.

„Môžete poskytnúť prostriedky, výcvik, podporu, rady či asistenciu. Nemôžete však kúpiť vôľu a vodcovské schopnosti, ktoré chýbali,“ uviedol Kirby. Z Kábulu sa v súčasnosti snažia dostať tisícky ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

19:02 Americká armáda vysiela ďalších približne 1000 vojakov, ktorí majú pomôcť chrániť letisko v afganskej metropole Kábul, kde v súčasnosti prebieha evakuácia. V pondelok to na tlačovom brífingu uviedol hovorca amerického ministerstva obrany (Pentagón) John Kirby, informovala agentúra AP.

Na letisku v Kábule v súčasnosti prebieha chaotická evakuácia po tom, ako militantné hnutie Taliban obsadilo Afganistan. Americké sily v pondelok na letisku zabili dve ozbrojené osoby. Veliteľ Centrálneho velenia armády Spojených štátov (USCENTCOM) generál Frank McKenzie podľa nemenovaného zdroja predstaviteľov hnutie Taliban upozornil, že americká armáda v prípade potreby pri obrane letiska použije silu.

Afganské militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu vstúpilo do metropoly Kábul, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol do Uzbekistanu. Z Kábulu sa v súčasnosti snažia dostať tisícky ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

17:40 Veľvyslanci členských krajín NATO sa v utorok zúčastnia na mimoriadnom rokovaní o situácii v Afganistane, informovala v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa Severoatlantickej aliancie.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg následne poskytne vyjadrenia na tlačovej konferencii.

Afganské militantné hnutie Taliban po rýchlej ofenzíve z posledných dní v nedeľu vstúpilo do metropoly Kábul, kde jeho bojovníci obsadili aj prezidentský palác. Afganský prezident Ašraf Ghaní krátko predtým utiekol do Uzbekistanu.

Z Kábulu sa v súčasnosti snažia dostať tisícky ľudí. Mnoho západných štátov tam uzavrelo svoje ambasády a evakuuje svojich občanov i miestnych spolupracovníkov.

Stoltenberg v nedeľu na Twitteri napísal, že „NATO pomáha udržať letisko v Kábule otvorené a pomáha umožniť koordinované evakuácie“.

17:18 Rusko nadviazalo pracovné kontakty s predstaviteľmi novej vlády v Afganistane. V pondelok to oznámilo ruské ministerstvo zahraničných vecí, podľa ktorého sa situácia v afganskej metropole Kábul stabilizovala a hnutie Taliban v meste „nastolilo verejný poriadok“, informovala agentúra RIA Novosti.

„Ruské veľvyslanectvo v Kábule naďalej funguje v normálnom režime. Boli nadviazané pracovné kontakty s predstaviteľmi novej vlády s cieľom zabezpečenia ochrany ruského zahraničného úradu,“ píše sa vo vyhlásení ruského rezortu diplomacie.

Ruský veľvyslanec v Afganistane Dmitrij Žirnov sa má v utorok stretnúť s predstaviteľmi Talibanu, s ktorými bude rokovať o zabezpečení ochrany ruskej diplomatickej misie.    

16:25 Ulice Kábulu sú v pondelok pokojné, hlási štáb britskej televízie BBC, ktorý nakrúca v hlavnom meste Afganistanu. Bojovníci hnutia Taliban sú však „na každom rohu“ a dohliadajú na poriadok. Talibovia obsadili kontrolné stanovištia miestnej polície a armády. Po novom riadia premávku oni a taktiež prehľadávajú vozidlá, ktoré predtým patrili mužom zákona alebo príslušníkom armádnych jednotiek.

„V centre mesta je normálny život. Doprava je však oveľa redšia ako v nedeľu. Väčšina obchodov je zatvorená. Ľudia vyzerajú oveľa pokojnejšie ako včera, keď boli všetci v napätí,“ opísal situáciu v Kábule videoreportér BBC Malik Mudasír.

Kábulské ulice boli v pondelok ráno vyľudnené, väčšina ľudí sa skrývala doma. Obchody a menšie podniky v niektorých štvrtiach nechali stiahnuté rolety. Diplomatická štvrť blízko medzinárodného letiska bola prakticky opustená. Naopak, napätie a chaos doteraz vládne na Medzinárodnom letisku Hámida Karzaja v Kábule, kde podľa očitých svedkov prišlo o život niekoľko ľudí. Ľudia v zúfalej snahe dostať sa z krajiny pobehovali po vzletovej a pristávacej dráhe v snahe dostať sa na paluby lietadiel.

16:18 Spojené štáty v pondelok dočasne pozastavili evakuačné lety z afganského letiska v Kábule, aby mohli vyprázdniť plochu letiska, na ktorej sa zhromaždili tisícky Afgancov  v nádeji, že sa im podarí odletieť z krajiny. Zatiaľ nie je jasné, na ako dlho boli lety pozastavené, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na predstaviteľa armády USA.

Podľa Jona Finera, zástupcu poradcu prezidenta USA pre národnú bezpečnosť, sa Spojené štáty teraz sústredia na zabezpečenie letiska po tom, ako tam v pondelok vypukol chaos, aby mohla pokračovať evakuácia amerických občanov a Afgancov, ktorí spolupracovali s americkou armádou, civilnými lietadlami.

„Naše úsilie sa dnes zameriava na to, aby sme uviedli letisko späť do prevádzky, aby mohli pokračovať lety“ uviedol Finer pre televíziu MSNBC.

V pondelok a utorok majú na letisko doraziť ďalší americkí vojaci, ktorí majú pomôcť so zabezpečením letiska, pripomína Reuters.

15:58 Uzbecký systém protivzdušnej obrany zostrelil v nedeľu afganské lietadlo, ktoré narušilo hranice Uzbekistanu.

Dvojici pilotov sa podarilo katapultovať a boli prevezení do nemocnice, píše agentúra DPA s odvolaním sa na uzbecký spravodajský portál Gazeta.uz. To, či sa piloti pokúšali utiecť pred afganským militantným hnutím Taliban, podľa DPA nie je známe.

Hovorca uzbeckého ministerstva obrany povedal, že systém protivzdušnej obrany afganskému lietadlu zabránil nezákonne prekročiť hranice Uzbekistanu.

15:49 Rakúsko – ktoré dosiaľ trvalo na tom, že v deportáciách imigrantov do Afganistanu bude pokračovať i po prevzatí moci Talibanom – v pondelok naznačilo ako alternatívu vytvorenie „deportačných centier“ v susedných krajinách.

Rakúsko bolo jednou zo šiestich členských krajín EÚ, ktoré minulý týždeň varovali Európsku komisiu (EK) pred zastavením deportácií neúspešných žiadateľov o azyl do Afganistanu. Medzičasom tri z nich – Dánsko, Nemecko a Holandsko – svoj postoj v tejto záležitosti zmenili.

15:17 Militantné hnutie Taliban ešte v sobotu zverejnilo zábery zachytávajúce ukoristené afganské vojenské helikoptéry americkej výroby na letisku v Kandaháre. Podľa britského Kráľovského inštitútu obranných a bezpečnostných štúdií (RUSI) sa talibovia okrem toho zmocnili aj mnohých guľometov, delostreleckých diel, bezpilotných lietadiel a pokročilých prístrojov na nočné videnie.

Časť z tohto arzenálu Taliban podľa RUSI ukoristil na afganských vojenských základniach. Ďalšiu výzbroj im odovzdali vojaci, ktorí prebehli z vládnych síl.

Podľa analytika Jacka Watlinga z RUSI nemá Taliban odborné znalosti na to, aby helikoptéry alebo lietadlá používal a udržiaval. Podľa neho z vojenského hľadiska tieto zbrane pre fundamentalistov nemajú zmysel.

Väčším problémom je podľa Watlinga ukoristenie prístrojov na nočné videnie. To môže islamistom výrazne pomôcť zlepšiť presnosť streľby. Analytik sa zároveň obáva, že Taliban bude ukoristenú techniku predávať na čiernom trhu.

14:50 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok uviedla, že za stiahnutie vojakov západných krajín z Afganistanu môže sčasti domáca politika v Spojených štátoch. Pre agentúru AFP to uviedli zdroje z vládnucej Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

Na stretnutí vedenia bloku CDU/CSU Merkelová podľa AFP poznamenala, že rozhodnutie NATO ukončiť po dvoch desaťročiach vojenskú misiu v Afganistane „v konečnom dôsledku urobili Američania“. Čiastočne za to môžu „vnútropolitické dôvody“, dodala.

„Vždy sme hovorili, že ak Američania zostanú, zostaneme aj my,“ povedala Merkelová podľa účastníkov zasadnutia. „Odchod vojsk (USA) vyvolal dominový efekt,“ uviedla. Vyvrcholilo to tým, že sa Taliban opäť dostal k moci. „Pre všetkých, ktorí stavali na pokroku a slobode – predovšetkým ženy – sú to trpké udalosti,“ povedala.

Teraz je podľa Merkelovej zamerať sa na evakuáciu nemeckých občanov a Afgancov, ktorým zo strany Talibanu hrozí nebezpečenstvo. Berlín odhaduje, že evakuovať bude nevyhnutné 2500 afganských zamestnancov nemeckej ambasády či tých, čo pracovali pre nemeckú armádu – v prípade 600 z nich nie je známe, či sa už nenachádzajú v tretích krajinách. Do bezpečia je nutné prepraviť i ďalších 2000 Afgancov – najmä ľudskoprávnych aktivistov a zamestnancov mimovládnych organizácií. Dovedna môže ísť až o 10.000 osôb vrátane ich rodinných príslušníkov.

14:10 Rusko evakuuje časť zamestnancov svojho veľvyslanectva v afganskom Kábule. Ako v pondelok uviedol ruský diplomat v Afganistane Zamir Kabulov, Kremeľ nechce v tamojšej metropole sústrediť príliš veľa ruských občanov. Pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy povedal, že približne 100 zamestnancov ruského veľvyslanectva prepustia alebo inak evakuujú, aby ich tam nebolo príliš veľa.

Podľa Kabulova sa ruský veľvyslanec v Afganistane Dmitrij Žirnov v utorok stretne so zástupcom hnutia Taliban, aby prediskutoval bezpečnosť ruskej diplomatickej misie. Dodal, že vonkajší obvod ambasády už stráži Taliban, a zdôraznil, že Moskva sa zatiaľ nerozhodla, či uzná novú vládu Talibanu.

13:32 Holandskí občania z Kábulu odleteli z Afganistanu na palube ukrajinského vojenského lietadla ešte v nedeľu. Belgicko eviduje najmenej 50 svojich občanov, ktorým sa zatiaľ krajinu ovládnutú hnutím Taliban nepodarilo opustiť.

Holandský spravodajský server DutchNews.nl v pondelok uviedol, že Ukrajina v nedeľu vyšla v ústrety občanom viacerých európskych krajín a na palube svojho vojenského lietadla odviezla do bezpečia aj občanov Bieloruska, Holandska a Chorvátska, ako aj viacerých obyvateľov Afganistanu.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba na Twitteri uviedol, že všetci evakuovaní sú v bezpečí. „Neopúšťame svojich ľudí a pomáhame ostatným,“ opísal situáciu Kuleba. Nespresnil však, koľko ľudí sa ocitlo na palube ukrajinského lietadla, a ani to, či medzi nimi boli aj zamestnanci ambasád.

Holandský premiér Mark Rutte počas uplynulého víkendu v dôsledku rapídne sa zhoršujúcej situácie v Afganistane zvolal krízové rokovanie vlády. Následne vyhlásil, že jeho kabinet použije všetky prostriedky, ktoré má k dispozícii, aby zaistil bezpečnosť zamestnancov ambasády, ale aj domácich afganských tlmočníkov a ich rodín.

Evakuovať svojich občanov z Afganistanu sa podľa televíznej stanice RTBF snaží aj Belgicko. Ministerstvo zahraničných vecí v pondelok evidovalo okolo 50 Belgičanov v tejto krajine – 34 osôb s trvalým pobytom vrátane pracovníkov mimovládnych organizácií a osôb s dvojitým občianstvom, a 11 až 13 Belgičanov, ktorí krajinu navštívili súkromne. Ich odchod z Afganistanu je komplikovaný, belgická armáda však už potvrdila, že zmobilizuje niekoľko lietadiel, aby pomohla pri evakuácii osôb, ktoré chcú z krajiny odísť.
     
RTBF oznámila, že federálna ministerka obrany Ludivine Dedonderová navrhla poslať do Kábulu štyri vojenské transportné lietadlá – A400 M, dve C130 a Falcon7X –, aby pomohli s organizáciou evakuačných operácií na kábulskom letisku.

Podľa informácií RTBF najmä Spojené štáty, Nemecko, Francúzsko a Holandsko presunuli vrtuľníkmi svoj diplomatický personál na kábulské letisko, kde čakajú na evakuáciu z krajiny.

12:57 Česká republika vyslala v pondelok predpoludním ďalšie lietadlo do afganskej metropoly Kábul, ktoré má pomôcť s evakuáciou. Informovala o tom televízia ČT24.

V pondelok ráno už pristál na vojenskom letisku v pražských Kbeloch stroj so 46 evakuovanými českými občanmi a ich afganskými spolupracovníkmi, ktorý odštartoval v nedeľu pred polnocou (SELČ) z medzinárodného letiska v Kábule.

Český minister zahraničných vecí Jakub Kulhánek na sociálnej sieti Twitter napísal, že Česko pokračuje v „evakuačnom úsilí“. Ďalšie podrobnosti odmietol poskytnúť z bezpečnostných dôvodov, dodal však, že v pondelok predpoludním zvolal ďalší krízový štáb rezortu českej diplomacie.

Koľko evakuačných letov z Afganistanu česká vláda ešte plánuje, nie je v tejto chvíli známe. Podľa informácií predsedu zahraničného výboru Poslaneckej snemovne Ondřeja Veselého sa záchranná operácia týka necelej stovky osôb.

Televízia ČT24 uviedla, že české úrady zatiaľ nezverejnili podrobnosti o tom, aký bude osud evakuovaných Afgancov. Po pristátí prvého letu ich autobus podľa očitých svedkov odviezol na neznáme miesto. Českí vojaci museli ísť po príletoch z Afganistanu do špeciálneho komplexu v Těchoníně, kde absolvovali test na koronavírus a prečkali tam karanténu. Je preto zrejmé, že karanténnym opatreniam sa nevyhnú ani Afganci.

12:50 Európska únia spolupracuje s vládami svojich členských krajín pri hľadaní riešení presunu miestnych afganských zamestnancov diplomatických misií a ich rodín na bezpečné miesto. V pondelok to podľa agentúry Reuters povedal Peter Stano, hovorca šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella. Stano dodal, že ide o mimoriadne naliehavú situáciu, ktorú Európska komisia berie veľmi vážne

K situácii v Afganistane by sa v pondelok poobede v Bruseli mali vyjadriť aj veľvyslanci členských krajín EÚ. Cieľom ich stretnutia je nájsť spoločný postoj v otázke evakuácie a pomoci pre Afgancov, ktorí spolupracovali s diplomatickými misiami či vojenskými jednotkami štátov EÚ.

Stano na Twitteri potvrdil, že 25 členských krajín EÚ a 40 ďalších štátov požaduje zaistenie bezpečného odchodu z Afganistanu nielen pre občanov cudzích krajín, ale aj pre Afgancov, ktorí si želajú odísť z krajiny.  

Agentúra Reuters pripomenula, že Európska komisia z bezpečnostných dôvodov nezverejňuje údaje o počte a identite svojho miestneho afganského personálu.

Militanti radikálneho islamistického hnutia Taliban vstúpili v nedeľu bez odporu aj do afganskej metropoly Kábul, ovládajú už všetky provincie v Afganistane a chystajú sa oznámiť zloženie novej vlády.

12:40 V Afganistane sme svedkami zmeny politickej situácie prakticky bez boja. Nie je však dôvod otvárať tému „utečeneckej vojny“. Vyhlásil predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina). Dodal, že ak by k tomu došlo, Slovensko i Európa by mali zvážiť, koho si do krajiny pustia.

„Celej situácie mi je veľmi ľúto, avšak musím zdôrazniť, že Afganistan nebol napadnutý cudzími mocnosťami. Sme svedkami zmeny politickej situácie prakticky bez boja, Afganci si túto záležitosť riešia sami. Samozrejme, pri jednotlivcoch, ktorí by boli ohrození na životoch, je možné uvažovať o pomoci. Avšak určite nevidím najmenší dôvod otvárať tému utečeneckej vojny,“ povedal Kollár v stanovisku.

12:16 Čína je pripravená na priateľské vzťahy s Afganistanom pod vládou Talibanu. Peking kritizoval minulý týždeň odsun vojakov USA z Afganistanu ako unáhlený. Obáva sa tiež, že by odtiaľ mohli do krajiny preniknúť teroristi, ktorí by bojovali za nezávislosť oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny

11:55 Vláda nemeckej kancelárky Angely Merkelovej plánuje do Afganistanu vyslať „niekoľko stoviek vojakov“ na pomoc s evakuáciou nemeckých občanov, ako aj Afgancov, ktorým hrozí smrť zo strany militantného hnutia Taliban. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na parlamentné zdroje v Berlíne.

„Z Kábulu má byť na tak dlho, ako to bude možné, vytvorený letecký most na evakuáciu miestneho personálu, najmä žien, ľudskoprávnych aktivistov a ďalších zamestnancov mimovládnych organizácií,“ uviedol nemenovaný zdroj na margo nedeľňajšieho stretnutia Merkelovej so šéfmi jednotlivých poslaneckých klubov.

Podľa nemeckej vlády je nutná evakuácia zhruba 2000 ľudí. Z konzultácií so Spojenými štátmi vyplýva, že evakuačné operácie bude možné uskutočňovať do 31. augusta, avšak Berlín ich možno ukončí skôr. Z Nemecka už odletelo do Kábulu druhé evakuačné lietadlo Bundeswehru.

Naopak, britský minister obrany Ben Wallace odmietol možnosť, že by sa britskí vojaci či sily NATO v dohľadnom čase vrátili do Afganistanu, aby bojovali proti povstalcom z Talibanu. „Nie je pravdepodobné, že by sme sa vrátili späť,“ uviedol v tejto súvislosti pre televíziu Sky News. Vojenská časť kábulského letiska je podľa neho v bezpečí a Londýn robí všetko preto, aby evakuoval svojich občanov a Afgancov, ktorí majú väzby na Britániu. „Naším cieľom je… evakuovať približne 1200-1500 ľudí denne,“ priblížil.

Spojené kráľovstvo podľa Wallacea komunikuje s vedením Talibanu o bezpečnosti britských občanov prostredníctvom tretej krajiny – má ísť o jeden z blízkovýchodných štátov. Podľa vlastných slov dostal „záruky“, že budú môcť Afganistan opustiť.

11:09 Situácia v Afganistane je vážna a vláda koná. Slovenský premiér Eduard Heger potvrdil, že Slovenská republika pripravuje vyslanie leteckého špeciálu do Afganistanu. V tlačovej správe o tom informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

„Oceňujem koordináciu rezortov zahraničia a obrany. Spoločne pripravujeme vyslanie slovenského špeciálu do Afganistanu. Situácia si vyžaduje rýchlu reakciu. Aby sme včas pomohli tým, ktorých životy sú ohrozené,“ povedal premiér.

„Naša vláda komunikuje s partnermi a je zapojená do procesov prevozu či už občanov Afganistanu, ale aj občanov Európskej únie do bezpečia,“ povedal premiér. Dodal, že za posledných pár hodín obdržala Slovenská republika niekoľko žiadostí Slovákov o presun z krajiny.

Heger spresnil, že Slovensko sa rozhodlo poskytnúť azyl desiatim občanom Afganistanu, ktorí za posledné roky intenzívne spolupracovali s členskými štátmi EÚ.

10:50 Ruský veľvyslanec v Afganistane Dmitrij Žirnov sa v utorok stretne s vedením Talibanu. Chce rokovať o zaistení bezpečnosti ruskej ambasády. Uviedol to v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy vyslanec ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov.

Kabulov dodal, že Moskva sa rozhodne, či uzná novú vládu Talibanu v závislosti od jej „konania“. „Budeme pozorne sledovať, ako zodpovedne budú v blízkej budúcnosti riadiť krajinu. Na základe týchto výsledkov urobí ruské vedenie potrebné závery,“ konštatoval ruský diplomat.

Rusko z veľvyslanectva v Kábule plánuje evakuovať časť zo svojich zhruba 100 pracovníkov, dodal Kabulov.

10:37 Náhla a dramatická evakuácia Američanov z Kábulu ukázala, že americkí diplomati sú odtrhnutí od reality, napísal denník The New York Times.

„Toto odtrhnutie od reality je zrejmé po tom, ako už niekoľko (amerických prezidentských) administratív prezentovalo optimistické prognózy: Taliban je na ústupe, afganská vláda je schopná prevziať kontrolu, vláda v Kábule je len krok od toho, že bude schopná udržať bezpečnosť v celej krajine… To sa nestalo,“ píše denník.

Pentagón a americkí vojenskí predstavitelia niekoľko týždňov varovali Biely dom a ministerstvo zahraničných vecí, že čím dlhšie bude Bidenova administratíva čakať na evakuáciu amerického personálu z Afganistanu, tým bude operácia náročnejšia.

„Evakuáciu ambasády je možné interpretovať na lokálnej aj medzinárodnej úrovni, ako keď vojenská jednotka uteká zo svojej pozície pod tlakom nepriateľa,“ vyhlásil Karl Eikenberry, bývalý vrchný veliteľ amerických síl v Afganistane a bývalý americký veľvyslanec v Kábule.

9:44  Nemecko spustilo evakuáciu svojich občanov z Afganistanu po tom, čo militantné hnutie Taliban v nedeľu ovládlo i hlavné mesto Kábul. V noci na pondelok pristálo podľa agentúry DPA v katarskej Dauhe americké lietadlo, na palube ktorého bolo 40 spolupracovníkov nemeckého veľvyslanectva a štyria členova švajčiarskej diplomatickej misie.

O niekoľko hodín neskôr odletelo do Kábulu z dolnosaského vojenského letiska Wunstorf prvé lietadlo nemeckej armády s vojakmi, ktorí majú zaistiť evakuáciu. Odcestovali s nimi i vojenskí policajti a zdravotníci Bundeswehru. Nemecko stiahlo svoje jednotky z Afganistanu koncom júna po 20 rokoch.

Francúzsko do pondelka večera uskutoční prvú evakuáciu svojich občanov z Kábulu na základňu v Spojených arabských emirátoch, uviedla podľa agentúry AFP ministerka obrany Florence Parlyová. Pre rozhlasovú stanicu France Info povedala, že z krajiny plánujú evakuovať desiatky Francúzov, ako aj „ľudí pod našou ochranou“.

06:37 Medzinárodné spoločenstvo na čele so Spojenými štátmi vyzvalo v nedeľu militantné hnutie Taliban, aby umožnilo bezpečný odchod všetkým Afgancom i cudzincom, ktorí chcú opustiť krajinu. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

„Afgancom a cudzincom, ktorí chcú odísť, to musí byť umožnené,“ uviedla v spoločnom vyhlásení zverejnenom americkým ministerstvom zahraničných vecí skupina viac ako 60 krajín.

Afganský ľud si podľa nich zaslúži žiť v bezpečí a dôstojnosti a medzinárodné spoločenstvo je pripravené im pomôcť.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že „cesty, letiská a hraničné priechody musia zostať otvorené a v regióne musí byť zaistený pokoj“.

Podľa agentúry AFP sa v dokumente okrem iného píše, že „tí, ktorí majú v Afganistane moc a autoritu, nesú zodpovednosť za ochranu ľudských životov“.  

Medzi signatármi vyhlásenia je okrem USA aj Rakúsko, Británia, Kanada, Nemecko, Španielsko či šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

05:12 Spojené štáty už prepravili všetkých zamestnancov svojho veľvyslanectva v Kábule na tamojšie medzinárodné letisko, odkiaľ budú evakuovaní späť do vlasti. Americkým vojakom sa tiež podarilo zabezpečiť okolie letiska. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP a spravodajská televízia CNN.

„Všetok personál veľvyslanectva USA sa nachádza v priestoroch medzinárodného letiska Hámida Karzaja, ktorého okolie zaisťuje americká armáda,“ uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price vo vyhlásení niekoľko hodín po tom, ako Taliban prevzal kontrolu nad mestom.

Ako uvádza agentúra AFP, zo stožiara v areáli americkej ambasády v Kábule bola sňatá aj vlajka Spojených štátov, keďže personál veľvyslanectva sa po evakuácii už v tomto komplexe nenachádza.  

01:28 Z Kábulu odštartovalo v nedeľu večer do Prahy prvé lietadlo Armády ČR na palube s českými občanmi a ich afganskými spolupracovníkmi. Oznámil to český premiér Andrej Babiš, píše spravodajský portál Novinky.cz.

„Z Kábulu do Prahy práve odštartovalo prvé lietadlo našej armády, ktoré má na palube 46 Čechov a miestnych spolupracovníkov vrátane rodín,“ napísal Babiš na Twitteri krátko po 23.00 h SELČ.

Babiš okrem toho poďakoval ministrovi zahraničných vecí Jakubovi Kulhánkovi a armáde. „Ospravedlňujem sa, že nie sme konkrétnejší. Až do skončenia záchrannej akcie nebudeme poskytovať žiadne podrobné informácie,“ dodal Babiš.

„Vzhľadom k tomu, ako rapídne sa zhoršuje situácia na kábulskom letisku, pokladám za zázrak, že sa nášmu Airbusu A319 podarilo odštartovať,“ uviedol na Twitteri vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček, ktorý posádke zároveň poprial bezpečný let.

Ministerstvo obrany ČR už skôr v nedeľu uviedlo, že evakuáciu českých diplomatov, miestnych pracovníkov ambasády alebo tlmočníkov pomáhajúcich českej armáde zaistia z Afganistanu v najbližších dňoch české vojenské lietadlá.

O evakuácii diplomatov z českej ambasády v Kábule rozhodol šéf českej diplomacie Jakub Kulhánek v sobotu. Česko sľúbilo pomoc aj miestnym zamestnancom veľvyslanectva a tlmočníkom českej armády, ktorí o to požiadali.

PONDELOK

23:47 Americké ministerstvo obrany schválilo v reakcii na situáciu v Afganistane vyslanie ďalších 1000 vojakov na evakuáciu amerických občanov a afganských spojencov z Kábulu po tom, ako Taliban obsadil väčšinu krajiny a v nedeľu prenikol i do tejto afganskej metropoly. Informovala o tom agentúra Reuters a spravodajská televízia CNN.

Po príchode spomínanej skupiny vojakov z 82. výsadkovej divízie americkej armády, ktorá mala pôvodne namierené do Kuvajtu, sa tak počet príslušníkov amerických ozbrojených síl v Afganistane podľa anonymného zdroja z Pentagónu dočasne zvýši na zhruba 6000, píše CNN.

Ich hlavnou úlohou bude zaistiť bezpečnosť na medzinárodnom letisku v Kábule, odkiaľ prichádzali v nedeľu správy o občasnej streľbe.

Americké veľvyslanectvo preto kompletne pozastavilo činnosť a vyzvalo občanov USA, aby sa ukryli na bezpečnom mieste. „Bezpečnostná situácia v Kábule sa „rýchlo mení, vrátane letiska“, uvádza sa na webstránke ambasády Spojených štátov.

Podľa CNN sa očakáva sa, že americký prezident Joe Biden vystúpi v najbližších dňoch s prejavom ohľadom situácie v Afganistane.

23:00 Víťazstvo nad afganskou vládou vyhlásili v nedeľu z prezidentského paláca v Kábule desiatky bojovníkov islamistického hnutia Taliban. Zábery z tlačovej konferencie odvysielala televízia al-Džazíra.

„Naša krajina bola oslobodená a mudžahedíni v Afganistane zvíťazili,“ povedal katarskej stanici jeden z militantov priamo v budove dobytého paláca. Členovia Talibanu novinárom počas prehliadky paláca ukazovali svoje zbrane, píše agentúra AFP.

„Zaistenie Kábulu je ohromnou zodpovednosťou. Je to iné mesto než aké sme tu zanechali pred 20 rokmi,“ uviedol jeden z členov Talibanu. Bezpečnostný predstaviteľ tohto hnutia poznamenal, že prevzatie paláca nesprevádzalo „nijaké krviprelievanie“. Dodal, že „v krajine prebieha pokojné odovzdanie vládnych zariadení“. Do Kábulu má prísť i šéf Talibanu po tom, čo sa zlepší bezpečnostná situácia.

Hovorca Talibanu a vyjednávač Suhajl Šáhín pre agentúru AP uviedol, že hnutie vedie rozhovory zamerané na sformovanie „otvorenej, inkluzívnej islamskej vlády“ v Afganistane. Jeden z príslušníkov Talibanu predtým avizoval, že z prezidentského paláca chcú vyhlásiť Islamský emirát Afganistan, avšak zatiaľ sa tak nestalo.

Prezidentský palác sa nachádza v prísne stráženej zóne v centre Kábulu, kde sídli i oficiálna rezidencia prezidenta či úrad poradcu národnej bezpečnosti.

Len niekoľko hodín pred vstupom Talibancov do paláca prezident Ašraf Ghaní z krajiny utiekol. Chcel tak podľa vlastných slov zabrániť krviprelievaniu. Al-Džazíra, na ktorú sa odvoláva agentúra Reuters, najnovšie priniesla informáciu, že prezident sa spolu so svojou manželkou, šéfom svojej kancelárie a poradcom pre národnú bezpečnosť nachádza v hlavnom meste Uzbekistanu Taškent. Predtým sa objavili správy, že odcestoval do Tadžikistanu. Samotný Ghaní nespresnil, kde sa momentálne nachádza.

Agentúra TASS citovala z vyhlásenia hovorcu Talibanu na Twitteri Zabíhulláha Mudžáhida, podľa ktorého cudzincom v krajine nehrozí nebezpečenstvo. „Garantujeme bezpečnosť všetkým veľvyslanectvám, diplomatickým misiám a cudzincom v Kábule. Všetci, čo sú v súčasnosti v Kábule by mali vedieť, že nie sú v ohrození,“ napísal hovorca militantnej skupiny.

Kábul bol posledným veľkým mestom, ktoré mala pod kontrolou afganská vláda po tom, čo Taliban predtým v nedeľu dobyl Džalálábád , hlavné mesto provincie Nangarhár na východe krajiny, pripomína agentúra DPA. Za posledný týždeň a pol Taliban obsadil takmer všetky provinčné hlavné mestá krajiny, pričom mnohé z nich sa vzdali bez boja. Dovedna má hnutie pod kontrolou najmenej 25 provinčných metropol z dovedna 34 provincií. Všetky tieto mestá sa im podarilo dobyť v priebehu desiatich dní.

Po obsadení Džalálábádu sa bojovníci Talibanu zhromaždili na predmestí Kábulu. Najprv však dostali príkaz do mesta nevstúpiť, čo sa neskôr zmenilo po tom, čo tamojší policajti a iné bezpečnostné zložky opustili svoje pozície. Taliban argumentoval tým, že musí zaistiť bezpečnosť.

22:05 Mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o Afganistane sa uskutoční v New Yorku v pondelok od 10.00 h miestneho času (16.00 h SELČ). Informovala o tom v nedeľu večer agentúra AP.

Generálny tajomník OSN António Guterres bude členov rady informovať o najnovšej situácii v Afganistane po tom, čo militantné hnutie Taliban počas nedele preniklo i do hlavného mesta Kábul a obsadilo i prezidentský palác.

21:25 Afganský prezident tvrdí, že z krajiny utiekol, aby zabránil krviprelievaniu. Afganský prezident Ašraf Ghaní, ktorý v nedeľu utiekol z krajiny krátko predtým, ako militanti z Talibanu prenikli i do Kábulu, svoj náhly odchod zdôvodnil tým, že chcel takto zabrániť krviprelievaniu. Uviedol to v príspevku na Facebooku, ktorý zverejnila stanica Sky News.

„Musím buď čeliť ozbrojeným (členom) Talibanu, ktorí chcú vstúpiť do paláca, alebo opustiť krajinu, ktorej ochrane a starostlivosti som sa venoval posledných 20 rokov svojho života,“ napísal. „Taliban dal jasne najavo, že sú pripravení vykonať krvavý útok na celý Kábul… aby ma zbavili moci. Aby som zabránil záplave krviprelievania, rozhodol som sa odísť,“ zdôvodnil. Ak by v Kábule zostal, viedlo by to podľa jeho slov k smrti nespočetného množstva ľudí, zničeniu šesťmiliónového mesta a došlo by k „obrovskej humanitárnej katastrofe“.

Taliban je podľa neho teraz zodpovedný za ochranu cti, majetku a životov svojich krajanov. Hnutie „musí zaistiť, že všetci ľudia, etnické skupiny, rôzne vrstvy (spoločnosti), sestry a ženy v Afganistane budú mať jasný plán na získanie legitimity a získanie si sŕdc ľudí…“. Mnohí sa totiž boja a nemajú nijakú nádej do budúcnosti, poznamenal. „Navždy budem môjmu ľudu slúžiť intelektuálne a prostredníctvom programov,“ dodal.

Hoci Ghaní nespresnil, kde sa aktuálne nachádza, afganská spravodajská stanica TOLO News informovala, že odcestoval do Tadžikistanu. Šéf afganskej Najvyššej rady pre národné zmierenie Abdulláh Abdulláh, ktorý je členom koordinačnej rady usilujúcej sa o pokojné odovzdanie moci v krajine, Ghaního za odchod z Afganistanu kritizoval s tým, že „ľudí ponechal (napospas) tejto situácii“.

20:12 Všetky komerčné lety z Kábulu boli pozastavené a momentálne majú povolené štartovať z afganskej metropoly len vojenské lietadlá. Uviedol to v nedeľu podľa agentúry Reuters nemenovaný predstaviteľ Severoatlantickej aliancie, ktorá koordinuje evakuácie z krajiny po tom, čo ju takmer celú obsadilo militantné hnutie Taliban. Ten medzitým uviedol, že kontroluje už 11 obvodov v centre Kábulu.

Aktuálne bežia evakuácie pracovníkov zahraničných ambasád z Kábulu a krajiny sa snažia do vlasti čo najskôr prepraviť všetkých svojich občanov. V nedeľu od 21:00 miestneho času má začať v Kábule platiť zákaz nočného vychádzania s cieľom zabrániť provokáciám a zaistiť bezpečnosť civilného obyvateľstva, nariadil afganský úradujúci minister vnútra Abdul Sattár Mirzákval.

19:27 Militantné hnutie Taliban chce čoskoro z prezidentského paláca v afganskej metropole Kábul vyhlásiť Islamský emirát Afganistan (IEA).

Islamský emirát Afganistan je názov, ktorým sa vo svojich vyhláseniach označuje samotné hnutie Taliban. Týmto názvom sa pritom označoval Afganistan za vlády talibanského islamistického režimu v rokoch 1996 – 2001.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch vysokopostavených veliteľov Talibanu predtým informovala, že militanti z tohto hnutia prenikli do prezidentského paláca v Kábule a prevzali nad ním kontrolu. Miestna vláda to však zatiaľ nepotvrdila.

Medzičasom prichádzajú z Kábulu správy o streľbe na medzinárodnom letisku. Americké veľvyslanectvo v tejto súvislosti kompletne pozastavilo činnosť a vyzvalo občanov USA, aby sa ukryli na bezpečnom mieste. Bezpečnostná situácia v Kábule sa „rýchlo mení, vrátane letiska“, uvádza sa na webstránke ambasády Spojených štátov.

18:50 Vláda pripravuje vyslanie slovenského vojenského špeciálu do Afganistanu pre potreby evakuácie občanov SR, ako aj Afgancov spolupracujúcich s orgánmi SR. Na sociálnej sieti o tom informoval premiér Eduard Heger (OĽaNO), ako aj šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) a minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Premiér uviedol, že situácia v Afganistane je vážna, ocenil koordináciu rezortov zahraničných vecí a obrany.

„Spoločne pripravujeme vyslanie slovenského špeciálu do Afganistanu. Situácia si vyžaduje rýchlu reakciu, aby sme včas pomohli tým, ktorých životy sú ohrozené. Bezpečnosť občanov je našou prioritou,“ vyhlásil premiér.

„Našou úlohou je bezpečná evakuácia občanov SR nachádzajúcich sa v Afganistane, Afgancov spolupracujúcich s orgánmi SR a prípadnú zvyšnú kapacitu poskytneme spojencom v rámci EÚ a NATO,“ informoval Korčok s tým, že o ďalších podrobnostiach budú priebežne informovať najmä s ohľadom na bezpečnosť.

Rezort slovenskej diplomacie ešte koncom týždňa informoval, že na území Afganistanu eviduje troch slovenských občanov. „V jednom prípade ide o osobu pracujúcu pre humanitárnu organizáciu Lekári bez hraníc, ktorej sme už uplynulý týždeň odporučili okamžitý odchod z krajiny, a v ďalšom prípade ide o dve občianky, ktoré sa už dávnejšie do Afganistanu vydali a o pomoc nežiadali,“ povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga.

18:30 Britskí poslanci sa vrátia zo svojich letných dovoleniek do parlamentu, aby diskutovali o zhoršujúcej sa situácii v Afganistane. Parlament sa zíde na jeden deň v stredu, aby debatoval o reakcii vlády na krízu. Premiér Boris Johnson okrem toho v nedeľu zvolal rokovanie vládneho výboru pre núdzové situácie, keďže militantné hnutie Taliban vstúpilo do afganského hlavného mesta Kábul.

Rovnako ako ostatní členovia NATO Británia začala sťahovať svojich zvyšných vojakov z Afganistanu po tom, ako americký prezident Joe Biden v apríli oznámil, že USA z Afganistanu odídu do 11. septembra. Nedeľník Sunday Telegraph informoval, že britský veľvyslanec v Afganistane Laurie Bristow z krajiny odletí do pondelka večera. Britský rezort zahraničia sa odmietol k tejto správe vyjadriť.

Britské ministerstvo obrany ešte minulý týždeň uviedlo, že Británia vyšle do Afganistanu 600 vojakov, aby pomohli s evakuáciou britských občanov a Afgancov, ktorí pracovali pre britské sily. Mnohí britskí poslanci kritizujú Johnsonovu vládu, pretože podľa nich ponecháva Afganistan svojmu osudu. Minister obrany Ben Wallace však pre nedeľník Sunday Telegraph napísal, že „Afganistan nezrádzame“. Konštatoval, že Británia oslovila iných spojencov v rámci NATO a navrhla prevzatie misie USA, ale nikto nebol ochotný to urobiť.

18:06 V Afganistane nebude prechodná vláda a militantné hnutie Taliban očakáva od afganskej vlády úplné odovzdanie moci.

Hovorca Talibanu Suhajl Šáhín predtým v nedeľu pre stanicu BBC uviedol, že Taliban chce prevziať kontrolu nad Afganistanom „v najbližších dňoch“. Podľa jeho slov je zámerom Talibanu vytvoriť „inkluzívnu“ islamskú vládu, v ktorej budú mať zastúpenie všetci Afganci, teda aj tí, ktorí nie sú príslušníkmi hnutia.

Afganský úradujúci minister vnútra Abdul Sattár Mirzákval v nedeľu tvrdil, že v krajine dôjde k „pokojnému odovzdaniu moci“ prechodnej vláde.

Po tom, čo bojovníci Talibanu v nedeľu vstúpili do afganskej metropoly, opustil tamojší prezident Ašraf Ghaní krajinu a odcestoval do Tadžikistanu. Oznámil to vysokopostavený predstaviteľ afganského ministerstva vnútra. Očakáva, že afganský prezident Ašraf Ghaní rezignuje v priebehu niekoľkých dní, ak nie hodín.

17:40 Viac ako 40 ľudí utrpelo zranenia počas zrážok na predmestí afganského hlavného mesta Kábul, kam v nedeľu prenikli prívrženci militantného hnutia Taliban. Na sociálnej sieti Twitter o tom informovala jedna z kábulských nemocníc.

„Väčšina zo zranených prišla z bojov v okrese Karabagh. Hospitalizovaných bolo 22 ľudí, ostatní (s menej vážnymi zraneniami) boli poslaní do iných zariadení,“ uvádza sa v tvíte, ktorý na svojej webstránke zdieľala stanica Sky News. Karabagh sa nachádza zhruba 50 kilometrov severne od Kábulu.

Taliban dal svojim bojovníkom podľa Sky News, ktorá sa odvoláva na jeho hovorcu, pokyn postupovať smerom do Kábulu. Taliban to zdôvodňuje tým, že v meste nefunguje polícia a je potrebné nastoliť poriadok a zabrániť krádežiam a rabovaniu.

Spočiatku dostali bojovníci rozkaz zostať na predmestí Kábulu s tým, že za bezpečnosť sú zodpovedné vládne sily. Po tom, čo tisíce policajtov a ďalších príslušníkov ozbrojených síl opustili svoje posty, vyzliekli si uniformy a dokonca zložili zbrane, Taliban svojim členom nariadil vstúpiť priamo do hlavného mesta.

17:25 Slovensko intenzívne rokuje s partnermi o tom, ako sa SR zapojí do krízovej evakuácie ohrozených osôb v dôsledku krvavej politiky hnutia Taliban, ktoré preberá moc v Afganistane. Na sociálnej sieti o tom informoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok.

„V ostatných dňoch a hodinách intenzívne rokujeme s partnermi o tom, ako sa aj Slovensko zapojí do krízovej evakuácie ohrozených osôb v dôsledku krvavej politiky Talibanu, ktorý preberá moc v Afganistane. Verím, že už v najbližších hodinách budeme môcť identifikovať, aké kapacity vieme poskytnúť,“ napísal Korčok.

16:45 Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken ohlásil, že zamestnanci veľvyslanectva USA v afganskom hlavnom meste Kábul sú prepravovaní na letisko. Deje sa to v čase, keď sa militanti z hnutia Taliban dostali až do Kábulu. Informovala o tom agentúra AFP.

Spojené štáty podľa stanice CNN, ktorá sa odvolala na dva zdroje oboznámené so situáciou, evakuujú zo svojej ambasády v Kábule v priebehu 72 hodín všetkých svojich pracovníkov vrátane vrcholných predstaviteľov.

„Preto sme mali k dispozícii (bezpečnostné) sily, aby sme si boli istí, že to (evakuáciu) dokážeme urobiť bezpečným a organizovaným spôsobom,“ uviedol Blinken pre stanicu ABC.

Svoje veľvyslanectvo v Kábule zatvorilo v nedeľu i Nemecko a požiadalo svojich občanov, aby opustili Afganistan. Minister zahraničných vecí Heiko Maas na Twitteri napísal, že „rozhodol o preložení personálu veľvyslanectva na vojenskú časť letiska v Kábule“. Na nedeľu popoludnia zvolal krízový štáb nemeckej vlády s cieľom podniknúť okamžité opatrenia na zaistenie bezpečnosti a odcestovanie nemeckých pracovníkov a ďalších ohrozených osôb z Afganistanu.

16:35 Afganský prezident Ašraf Ghaní opustil hlavné mesto krajiny Kábul a odcestoval do Tadžikistanu. Oznámil to v nedeľu vysokopostavený predstaviteľ afganského ministerstva vnútra, informovala agentúra Reuters.

Ghaní krajinu opustil spolu so poradcom afganskej vlády pre národnú bezpečnosť Hamdulláhom Mohibom, napísala agentúra AP s odvolaním sa na dvoch predstaviteľov afganskej vlády, ktorí však chceli zostať v anonymite. Miesto, kam Ghaní s Mohibom odišli, však podľa AP nebolo bezprostredne známe.

16:00 Kríza v Afganistane a kroky Bieloruska potvrdzujú, že EÚ urýchlene potrebuje úplnú reorganizáciu pravidiel v oblasti migrácie a azylu. Povedal to v nedeľu podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas, informovali agentúry DPA a Reuters. 

Schinas má v rámci Európskej komisie na starosti aj záležitosti migrácie. Členské krajiny však v tejto otázke už roky nedokážu nájsť zhodu, píše DPA.

15:50 Severoatlantická aliancia vyhlásila, že nájdenie politického riešenia konfliktu v Afganistane je naliehavejšou záležitosťou než kedykoľvek v minulosti.

„Podporujeme afganské sily v snahe nájsť politické riešenie tohto konfliktu, ktoré je teraz naliehavejšie než kedykoľvek predtým,“ povedal pre AFP nemenovaný predstaviteľ NATO.

Aliancia vo vyhlásení uviedla, že „pomáha udržiavať prevádzku na kábulskom letisku, aby Afganistan zostal v spojení so svetom“. NATO si i naďalej zachová diplomatickú prítomnosť v afganskej metropole.

14:35 Islamistické hnutie Taliban chce prevziať kontrolu nad Afganistanom „v najbližších dňoch“, uviedol v nedeľu jeho hovorca pre stanicu BBC po tom, ako bojovníci hnutia po obsadení takmer celej krajiny obkľúčili aj hlavné mesto Kábul.

„Chceme pokojné odovzdanie (moci) v najbližších dňoch,“ uviedol hovorca Suhajl Šáhín. Podľa jeho slov je zámerom Talibanu vytvoriť „inkluzívnu“ islamskú vládu, v ktorej bude mať zastúpenie všetci Afganci, teda aj tí, ktorí nie sú príslušníkmi hnutia.

„Uisťujeme obyvateľov Afganistanu, najmä mesta Kábul, že ich majetok, ich životy sú v bezpečí – nebude žiadna pomsta voči nikomu,“ vyhlásil hovorca.

13:46 Pápež František v nedeľu vyjadril „znepokojenie“ nad situáciou v Afganistane a žiadal o „dialóg“ na vyriešenie konfliktu v tejto krajine. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

„Pripájam sa vo svojich vyjadrenia k jednomyseľným obavám o situáciu v Afganistane,“ povedal pápež počas nedeľňajšej modlitby Anjel Pána. František žiadal o modlitby „s cieľom ukončiť ruch zbraní“ a nájsť riešenie prostredníctvom dialógu za rokovacím stolom.

„Jedine takýmto spôsobom sa sužované obyvateľstvo tejto krajiny – muži a ženy, starší ľudia a deti – môže vrátiť do svojich domovov a žiť v mieri a bezpečí, so vzájomným rešpektom,“ povedal pápež.

13:40 Afganský prezident Ašraf Ghaní by mal odstúpiť z funkcie v najbližších hodinách po tom, ako bojovníci radikálneho hnutia Taliban v nedeľu vstúpili do Kábulu, uviedla televízia al-Arabíja s odvolaním sa na nemenované zdroje. Odovzdanie moci by podľa nich malo prebehnúť ešte v priebehu dňa v prezidentom paláci.

Následnú dočasnú vládu by podľa diplomatických zdrojov agentúry Reuters mohol viesť Alí Ahmad Džalálí, akademik pôsobiaci v USA a bývalý afganský minister vnútra.

Podľa katarskej televízie al-Džazíra zdroj blízky Ghanímu medzitým poprel správy o tom, že prezident odišiel z krajiny.

13:05 Rusko spolupracuje s ďalšími krajinami na zorganizovaní mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN o Afganistane. Moskva však nateraz neplánuje evakuovať svoje veľvyslanectvo v Kábule, uviedol v nedeľu vyslanec ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov.

Taliban podľa Kabulova ponúkol Rusku i iným krajinám, ktoré diplomat vo vyjadrení pre ruské tlačové agentúry nemenoval, bezpečnostné záruky, pokiaľ ide o ich zastupiteľstvá v Afganistane, informuje agentúra AFP.

Kabulov pre agentúru Interfax uviedol, že ruský veľvyslanec v Kábule a ďalší pracovníci ambasády „pokojne vykonávajú svoju prácu“.

Taliban v Kábule

Bojovníci Talibanu začali v nedeľu podľa afganského ministerstva vnútra i miestnych obyvateľov vstupovať na predmestia izolovanej metropoly. Tá ostala po rýchlej ofenzíve Talibanu jediným významným afganským mestom v rukách centrálnej vlády.

Taliban svojim bojovníkom nariadil, aby čakali na okraji Kábulu. Hnutie tvrdí, že sa chce v husto obývanom meste vyhnúť civilným obetiam a chce rokovať o pokojnom vstupe do metropoly, uviedla agentúra DPA. Traja afganskí predstavitelia pre agentúru Associated Press uviedli, že Taliban je v troch okresoch Kábulu. 

https://twitter.com/c_tsio/status/1426823847156797441

Afganský úradujúci minister vnútra Abdul Sattár Mirzákval v nedeľu potvrdil, že obyvatelia hlavného mesta sa nemusia báť ozbrojeného útoku.

„Obyvatelia Afganistanu by si nemali robiť starosti… bezpečnosť mesta je garantovaná, mesto nebude vystavené útoku a dohoda je taká, že presun moci prechodnej vláde sa uskutoční pokojne,“ povedal minister v nahratom vystúpení.

Húfy ľudí opúšťajú hlavné mesto

Podľa vyjadrenia zástupcu Talibanu v katarskej Dauhe dalo hnutie svojim bojovníkom pokyn, aby sa zdržali násilia, umožnili bezpečný odchod všetkým, ktorí si to želajú, pričom žiada ženy, aby odišli do chránených oblastí, napísala agentúra Reuters.

Pracovníci v panike utekajú z vládnych úradov a Spojené štáty evakuovali svoje veľvyslanectvo. Americký predstaviteľ pre Reuters povedal, že „kľúčoví“ zamestnanci ambasády pracujú z kábulského letiska, pričom podľa zdroja z NATO sa viacerí pracovníci EÚ museli presunúť na bezpečnejšie, nezverejnené miesto v metropole.

https://twitter.com/LizSly/status/1426801235966021634

Taliban žiada pokojné prevzatie moci, nemá v pláne mstiť sa vláde. Úrad afganského prezidenta Ašrafa Ghaního medzitým oznámil, že situácia v Kábule je pod kontrolou a mesto nie je vystavené útoku. V meste sa však podľa Reuters došlo na niekoľkých miestach k streľbe.

Taliban sa približuje k letisku

Pred veľvyslanectvami západných krajín stoja rady ľudí, ktorí sa snažia získať víza, aby mohli vycestovať. Panika nastala aj na kábulskom letisku, ktoré je poslednou možnosťou odísť z Afganistanu po tom, ako Taliban obsadil všetky jeho hraničné priechody. Na poslednú chvíľu sa preto odtiaľ pokúša vycestovať veľké množstvo ľudí. Situáciu komplikuje koronavírus a povinné potvrdenie o bezpríznakovosti na covid.

https://twitter.com/MSharif1990/status/1426798362444115972

Al-Arabíja priniesla aj správu, podľa ktorej bojovníci Talibanu úplne obkľúčili Kábul a vstupujú na územie tamojšieho letiska. Hnutie prisľúbilo, že všetci cudzinci, ktorí chcú opustiť Afganistan, tak budú môcť urobiť prostredníctvom kábulského letiska. Tí, ktorí si želajú zostať, sa budú musieť zaregistrovať u zástupcov Talibanu, uviedla tiež televízia sídliaca v Rijáde podľa agentúry TASS.

https://twitter.com/newsistaan/status/1426824578593034242

Minister obrany Bismilláh Muhammadí sa vo videoodkaze na sociálnej sieti medzitým snažil upokojiť verejnosť po správach o panike v hlavnom meste a snahe mnohých ľudí opustiť krajinu cez kábulské letisko.

Podľa jeho slov sa prezident Ašraf Ghaní stretol s domácimi politimi a poveril ich zostavením delegácie, ktorá v pondelok pocestuje do katarskej Dauhy, „aby dosiahla dohodu s Talibanom“. Následnú dočasnú vládu by podľa diplomatických zdrojov agentúry Reuters mohol viesť Alí Ahmad Džalálí, akademik pôsobiaci v USA a bývalý afganský minister vnútra.

Zdroj blízky Ghanímu medzitým poprel správy o tom, že prezident odišiel z krajiny.

Dosahy v podobe migračnej vlny pocíti aj Európa, varujú politici

Európu zrejme čaká nový príval žiadateľov o azyl. Niektorí odborníci hovoria o miliónoch ľudí. „Konflikty a nestabilita v regióne sa skôr alebo neskôr prenesú do Európy a tým aj do Rakúska,“ citovala rakúskeho ministra zahraničných vecí Alexandra Schallenbergra tlačová agentúra APA.

„Minul sa čas, počas ktorého sme mohli čakať na prijatie kompletnej revízie európskych migračných a azylových pravidiel, ktoré potrebujeme,“ uviedol Margaritis Schinas, koordinátor Nového paktu o migrácii a azyle z dielne Európskej komisie.

Hnutie Taliban v rámci ofenzívy na území celého štátu, ktorá trvá len trochu dlhšie ako týždeň, porazilo alebo získalo na svoju stranu alebo donútilo afganské bezpečnostné sily na útek.

Rýchlosť ofenzívy Talibanu mnohých šokovala a vyvolala otázky, prečo sa afganské sily rozpadli napriek tomu, že ich armáda USA roky cvičila a vynaložila na to miliardy dolárov. Len pred niekoľkými dňami americká armáda odhadovala, že afganské hlavné mesto sa pod tlak povstalcov dostane až o mesiac. Ghaního vláde však zjavne zostalo len málo možností – buď sa pripraví na ťažké boje o Kábul, alebo kapituluje.

(tasr, sita, est, top, mak, tod, min)


Ďalšie články