Ecosia je internetový vyhľadávač, ktorý si za prioritu určil ekológiu. Pomohol vysadiť viac ako sto miliónov stromov

IMG_4984 Ilustračný obrázok. Foto: Martin Minka

Pravidelná rubrika o technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Otázka klimatickej zmeny začína byť novým trendom, ktorý čoskoro vystrieda pandémiu. Ekologické fungovanie však mnohé spoločnosti riešia už mnoho rokov. Aj internet dokáže byť záťažou pre životné prostredie. Na jeho chod sa denne spotrebuje nepredstaviteľné množstvo elektrickej energie.

Uvedomuje si to aj tím ľudí stojaci za prehliadačom Ecosia. Ten sa prezentuje ako kompletne transparentný, „viac ako uhlíkovo neutrálny“ vyhľadávač. Dostupný je pritom pre smartfóny s operačným systémom Android aj iOS, ako aj rozšírenie pre prehliadač Chrome.

Vyhľadávač je postavený na softvéri od Google

Ecosia je po stránke funkcionality vyhľadávač ako každý iný. Podľa všetkého používa výsledky vyhľadávania Google. Aj prostredia vyhľadávačov sú si veľmi podobné.

Pri nastavení Ecosie ako predvoleného vyhľadávača v prehliadači Chrome, prípadne Brave, o ktorom Štandard v minulosti písal, si Ecosia zapamätá aj predvoľby jednotlivých stránok.

So súkromím by však nemal byť problém. Tím vývojárov deklaruje, že údaje tretím stranám nepredáva. Dokonca ich anonymizuje v čase do jedného týždňa.

ecosia prehliadač
Foto: Martin Minka

V smartfóne funguje ako prezlečený Chrome

Aplikácia dostupná pre oba hlavné druhy smartfónov sa takisto podobná na dielo Google. Konkrétne prehliadač Chrome. Pri prvom spustení nechýbajú propagačné videá o vysádzaní stromov a iných aktivitách zameraných na ekológiu.

Na domovskej stránke v počítači i smartfóne sa nachádza počítadlo. Ukazuje aktuálny počet vysadených stromov vďaka Ecosii. Ich počet bol v čase písania článku viac ako 130 miliónov.

Na svojej webovej stránke Ecosia ponúka široký prehľad všetkých aktivít. Okrem blogových článkov na nich môže človek nájsť napríklad mapu s vyznačenými lokalitami, v ktorých boli vďaka nej vysadené stromy. Na stránke sa dá dočítať, aká veľká časť z výnosov z vyhľadávania putuje na podporu daných činností.

Ecosia: Ekologická alternatíva na internet

Prehliadač a vyhľadávač Ecosia kladie dôraz na ekologickú stránku používania. Aj komerčnú stránku veci tím ľudí využíva na aktivity prospešné planéte.

Po funkčnej stránke človek nerobí kompromisy, pretože ide len o inú verziu známych produktov Google. Zhrnuté a podčiarknuté, Ecosia je skvelá voľba na každý deň pre tých, ktorí majú zmysel pre životné prostredie a jeho ochranu.


Ďalšie články