Televízne tipy: Očkovacia lotéria a oscarové filmy

apollo 13 Film Apollo 13. Foto: Apollo 13/FB

Pred nami je víkend a s ním aj výber televíznych tipov. Čakajú nás historické či vojnové filmy. V nedeľu uvidíme aj prvý prenos žrebovania očkovacej lotérie, do ktorej sa zaregistrovalo už viac ako pol milióna obyvateľov.

PIATOK

Dnes už kultový film Fargo z roku 1996 ocenený dvomi Oscarmi odvysielajú v piatok na Jednotke. Obchodník s autami Jerry na tom nie je finančne najlepšie. V jeho hlave vznikne plán, ako ľahko prísť k peniazom. Najme si dvoch kriminálnikov, ktorí majú uniesť jeho ženu. Potom budú žiadať výkupné od bohatého svokra. Tento nápad je len začiatkom zlých rozhodnutí, pri ktorom sa preleje veľa krvi. Fargo sa začne o 22:20 na Jednotke.  

Československý film z roku 1985 v hlavnej úlohe s Milanom Kňažkom nás zavedie do obdobia druhej svetovej vojny. V čase, keď už bolo nacistom jasné, že vojnu prehrajú, chceli sa zbaviť všetkých stôp, a to likvidáciou koncentračného tábora. Ernest a Kim boli vybraní ako hľadači bômb. Tesne pred likvidáciou tábora sa táto dvojica rozhodne utiecť. No dostať sa na slobodu nie je také jednoduché. Film …nebo být zabit je pripravený o 20:35 na Dvojke.

SOBOTA

V sobotu popoludní si môžete oddýchnuť pri dokumente o spevákovi, hercovi a tanečníkovi Genovi Kelym. V dokumente z roku 2017 o jeho živote porozprávajú jeho deti Tim a Kerry i historička Jeanine Basingerová. Okrem ľudí z Genovho života je dokument doplnený o ukážky z jeho nezabudnuteľných filmov, ako sú napríklad Spievanie v daždi alebo Kto seje vietor. Gene ako mladý vôbec netušil, že práve tanec bude niečo, vďaka čomu sa dostane do Hollywoodu. Dokument Gene Kelly – žiť a tancovať sa odvysiela o 16:10 na Dvojke. Vo videu si môžete pozrieť, ako skvele tancoval Gene Kelly vo filme Spievanie v daždi.

Ak nemáte chuť na dokumentárny, ale skôr na životopisný film, tak Jojka si na víkend pripravila film o jednej z najznámejších ciest do vesmíru. Na motív tejto cesty bol natočený film Apollo 13, ktorý bol nominovaný v deviatich kategóriách na Oscara, pričom sa mu podarilo získať dve ceny. Posádka vyštartovala na mesiac v zložení Jim Lovell, Fred Haise a Jack Swiger. Najskôr to vyzeralo, že všetko pôjde hladko, no 13. apríla 1970 sa z vysielačky ozvala známa veta „Huston máme problém.“ Počas letu došlo k výbuchu jednej z kyslíkových nádrží. Astronautov potom čakala náročná úloha. Preletieť okolo Mesiaca na poškodenej lodi a pristáť na Zemi. Film Apollo 13 v hlavnej úlohe s Tomom Hanksom sa začne o 16:15 na JOJ Plus.

NEDEĽA

V nedeľu uvidíte na Jednotke prvé žrebovanie očkovacej lotérie. Do lotérie sa môže zapojiť každý, kto dovŕšil vek 18 rokov a je zaočkovaný proti ochoreniu COVID-19. Byť zdravý je výhra sa spustí o 20:30.

Po očkovacej lotérii pokračuje program na Jednotke filmom podľa skutočnej udalosti. Výrobca švajčiarskych hodiniek Jean sa zaľúbi do Anny. Svadba na seba nenechá dlho čakať a Jean s Annou začnú spolu žiť ako manželia. Zo začiatku sa to zdá byť idylické, no časom prichádzajú prvé problémy. Jean stále viac a viac pracuje a trávi čas pri vynáleze vodotesných hodiniek. Anna v tom čase začne trpieť záhadnou chorobou. Film Annin čas má začiatok vysielania o 21:30.

Režisér Peter Nikolaev prišiel v roku 2005 s filmom Kúsok neba. Dej nás presunie do prostredia komunistického väzenia z 50. rokov minulého storočia. Tam sa hlavný hrdina Ľuboš zamiluje do Slovenky Dany, ktorú si zahrala Táňa Pauhofová. Dana mu lásku opätuje, no naplniť ju nie je také jednoduché, pretože dozorcovia im to vedia pekne sťažiť. Film vysielajú o 21:50 na ČT2.


Ďalšie články