Školská rada v Oregone zakázala politické symboly vrátane BLM či dúhovej vlajky

Transparenty na americkej ambasáde v Soule Transparenty na americkej ambasáde v Soule. Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Na verejných školách v okrese Newberg v štáte Oregon si už nevyvesia znaky rasového hnutia Black Lives Matter alebo symboly LGBT hnutia. Tamojšia rada odhlasovala zákaz politických symbolov na svojich školách. Argumentujú tým, že sa musia starať o všetky deti a nie len malé skupinky. Ide len o jeden z mnohých frontov kultúrnej vojny, ktorá v amerických školách naberá na intenzite.

Rada pre verejné školy v okrese Newberg v americkom štáte Oregon odhlasovala zákaz používania príliš politických symbolov. Chce zabrániť, aby využívanie rôznych politických značiek rozdeľovalo ľudí v tamojších školách, píše týždenník Newsweek.

Podľa nového zákazu sa nesmú nosiť transparenty, plagáty, oblečenie či iné predmety, ktoré majú na sebe politické symboly. Medzi ne patrí napríklad i rasové hnutie Black Lives Matter alebo dúhová vlajka spájaná s LGBT agendou.

„Naším hlavným cieľom je vyradiť z našich škôl politické a rozkolné symboly, aby sme sa mohli sústrediť už na tak ťažkú úlohu vzdelávania našich študentov v základných predmetoch,“ uviedol riaditeľ školskej rady Brian Shannon.

Doslova útok                                                       

Za zákaz takýchto politických prejavov hlasovali traja členovia zo štyroch. Našli sa však aj kritici. Napríklad školský poradca Joshua Raid tvrdí, že hnutie Black Lives Matter alebo takzvaný Pride nie je pre mladých ľudí nič politické.

„Keď žiaci prídu do našich škôl a vidia symboly, ktorými chceme komunikovať lásku, podporu a potvrdenie, tak nevidia propagandu alebo indoktrináciu nejakou ideológiou,“ myslí si Raid.

Podobný názor zdieľa aj učiteľka Stacey Daltonová. Podľa nej belošskí študenti nepotrebujú podporné vlajky alebo symboly, pretože pre nich je podporný celý učebný materiál. Niektorí černošskí rodičia dokonca uviedli, že „černošskí a žiaci inej farby pleti sú vystavení útokom“ v Newbergských školách.

Starajme sa o všetkých

Shannon tvrdí, že v konečnom dôsledku bolo rozhodnutie ovplyvnené nutnosťou starať sa o potreby všetkých detí, nielen tých menšinových. „Je fakt, že máme mnoho detí, ktoré sú tým [symbolmi, pozn. red.] ovplyvnené kladne i záporne,“ povedal vedúci rady.

Ide v podstate o malé bojisko väčšej kultúrnej vojny, ktorá prebieha na amerických školách. Mnoho z toho je spojené s ideológiou takzvanej kritickej rasovej teórie, ktorej vplyv však nebadať len na školách, ale i v mnohých iných verejných inštitúciách vrátane súkromných spoločností.

Matematika je rasistická

Pripomeňme prípad zo začiatku tohto roka, taktiež v štáte Oregon. Tamojší úrad pre vzdelávanie odporúčal učiteľom kurzy, na ktorých im hovorili, že matematika je rasistická. Absolvovanie kurzu im malo pomôcť v boji proti infiltrácii kultúry belošskej nadvlády či rasizmu v matematike.

Podľa materiálov používaných kurzom malo byť napríklad problematické, keď sa v matematike snažíte hľadať jedinú správnu odpoveď. Kritizovaná bola aj prax, keď sa od študentov žiada, aby svoj postup k správnemu výsledku vysvetlili. „Koncept matematiky ako čisto objektívnej disciplíny je jednoznačne nesprávny,“ píše sa v opise kurzu.

Vyučujú kritickú rasovú teóriu a žalujú matku

Zatiaľ čo sa boje o budúcnosť škôl zvádzajú v Oregone, na opačnom konci krajiny v štáte Rhode Island Národná vzdelávacia asociácia (NEA) žaluje matku Nicole Solasovú, ktorá škole poslala viac ako dvesto žiadostí o poskytnutie informácie ohľadom učebných materiálov. Urobila tak po tom, ako sa dozvedela, že na jej škole neoslovujú žiakov slovami ako dievčatá či chlapci.

NEA od súdu žiada, aby zablokoval vydanie neverejných informácií školy verejnosti. Podľa nich sú inak učitelia, ktorí hovoria so žiakmi o kritickej rasovej teórii, terčom útokov od „konzervatívnych skupín“. Solasová však tvrdí, že verejní zamestnanci sa nemôžu vyhýbať kritike od občanov, ktorí ich platia.


Ďalšie články