Reštaurácie nie sú ohniskami, sprísnenie pravidiel podľa nich povedie k ďalšiemu odlivu zákazníkov

Otvorené terasy prevádzok v Bratislave Ilustračný obrázok. Foto Pavel Neubauer/TASR

Väčšina nových prípadov je importovaná a šíri sa v rodinách. Napriek tomu nový covid automat sprísni od pondelka vo viacerých okresoch pravidlá pre prevádzky.

Nový covid automat zabraňuje plošnému zatváraniu prevádzok, k akému Slovensko pristupovalo počas prvej či druhej vlny pandémie. Aj v bordovej fáze, teda v druhom stupni ohrozenia, sa plne zaočkovaní najedia za určitých obmedzení vnútri.

Covid automat necháva na prevádzkach, koho obslúžia. Môžu sa rozhodnúť len pre kompletne zaočkovaných alebo prístup povoliť aj otestovaným a tým, čo covid prekonali za ostatných 180 dní (skratka pre túto skupinu je „OTP“). Keďže tieto dve možnosti predstavujú menšie epidemické riziko, budú mať prevádzky voľnejšie pravidlá.

Ak sa rozhodnú obslúžiť aj nezaočkovaných, regulácie budú prísnejšie. Prevádzkovateľ alebo organizátor si musí v danú dobu vybrať len jednu možnosť. Koaličné hnutie Sme rodina však uviedlo, že „režim“ budú môcť prevádzky meniť aj počas dňa. Má sa tým zabrániť diskriminácii nezaočkovaných.

Podľa virologičky Tatiany Betákovej zo Slovenskej akadémie vied nedáva takáto častá zmena zmysel. Podľa najnovších zistení môžu v určitej miere vírus šíriť aj očkovanci. Vzhľadom na rýchlosť šírenia delta variantu môže preto dôjsť ku komunitnému šíreniu medzi neočkovanými osobami. Nelogicky vyznieva dané opatrenia aj z pohľadu predsedu Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského. Deľbu ľudí na očkovaných, tých, čo covid prekonali a neočkovaných s testom považuje za nebezpečnú.

„To, že nové nariadenia umožňujú miešanie očkovaných, tých s imunitou po prekonaní a neočkovaných s negatívnym testom dáva neočkovaným ľuďom falošný pocit, že testovanie ich chráni, ale opak je pravdou. Neočkovaný človek s negatívnym testom sa môže v prevádzke infikovať aj od očkovaného. Púšťanie neočkovaných ľudí s negatívnym testom do prevádzok pri nových mutáciách nemusí byť pre nich bezpečné,“ napísal Visolajský na sociálnej sieti.

Kto to odkontroluje a čím?

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska v tejto súvislosti hlavného hygienika požiadala, aby platnosť nového covid automatu presunul na september. Združené prevádzky totiž nemajú aplikácie, ktorými by vedeli overiť pravosť covid pasov zákazníkov. Bez naskenovania QR kódu sa nedá určiť, či ide o podvrh.

Asociácii chýbajú aj informácie o tom, ako si majú vybrať „režim prevádzky“ a nevedia, čo s dovolenkármi v oranžových okresoch, kde sa pravidlá zrazu sprísnia. Po novom smú v stupni ostražitosti ubytovacie zariadenia využiť len tí, čo sú zaočkovaní alebo majú potvrdenie o bezpríznakovosti. Nezaočkovaní si teda musia zaplatiť test, čo sú výdavky navyše.

„Skoršia účinnosť vyhlášok spôsobí zmätok a neistotu turistov a ďalšie ekonomické škody najviac postihnutého odvetvia pandémiou COVID-19, akým je nesporne cestovný ruch,“ argumentovala Asociácia.

Vzniká dojem, že covid automat bol šitý horúcou ihlou. Príslušné štátne orgány však požiadavky prevádzok nezohľadnia. Úrad hlavného hygienika zverejnil vo štvrtok prvé tri vyhlášky, ktoré reagujú na nový covid automat. Týkajú sa nosenia rúšok a respirátorov, návštev v nemocniciach a izolácie pozitívnych osôb. Platiť budú od pondelka 16. augusta. Súčasne sa deväť východoslovenských okresov ocitá v prísnejšej oranžovej farbe.

Odliv zákazníkov

Podľa Jána Laša z iniciatívy Zachráňme gastro! určite povedú nové pravidlá k odlivu zákazníkov. Ak sa zas reštaurácie v oranžových okresoch rozhodnú obslúžiť aj ľudí bez potvrdenia o bezpríznakovosti, k dispozícii budú mať len terasy pre desať ľudí. To znamená finančné straty. Dotknuté podniky preto vyzývajú na otvorenie férových a administratívne nenáročných kompenzačných mechanizmov alebo zníženie súčasnej sadzby DPH na úroveň okolitých štátov.

Reštaurácie upozorňujú, že zmena regulácií prichádza rýchlo a nie sú na ňu pripravené. „V našich silách nie je hostí plošne kontrolovať. Nemáme na to dosť ľudí, čas, ani peniaze. Veríme, že štát si svoje pravidlá dokáže vynucovať sám. Inak je to ďalšie finančné bremeno na našich už aj tak pokrivených a slabých pleciach,“ posťažoval sa Laš.

Vo štvrtok sa zástupcovia gastro prevádzok v tejto súvislosti stretli s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽaNO). O výsledkoch stretnutia nechcela ani jedna zo strán hovoriť, pretože nedošlo ku konečnej dohode. „Verím, že všetci budeme pripravení na rozumné kompromisy, vďaka ktorým už nedopustíme katastrofickú situáciu z minulého a začiatku tohto roka,“ skonštatoval člen iniciatívy.

Prevádzky nie sú ohniskom

Októbrová analýza ÚVZ dokázala, že medzi ohniská nákazy patria najmä rodiny, pracoviská a zdravotné strediská. Reštaurácie sa vtedy umiestnili až na 17. mieste. Koaličná strana Sloboda a Solidarita bola preto proti ich plošnému zatváraniu v druhej vlne.

Ani v prvom prázdninovom mesiaci sa nepreukázalo, že by prevádzky boli miestom s častým epidemickým výskytom. Regionálne úrady verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach, Prešove, Žiline, Trenčíne a Bratislave pre Štandard uviedli, že neevidujú ohniská nákazy ochorenia COVID-19, pôvod ktorých bola oslava prípadne prevádzky reštaurácií.

Vo väčšine prípadov ide vraj o importy zo zahraničných štátov a ich sekundárne kontakty v rodinách. Niekedy sa nultý prípad nepodarí ani zistiť. Regionálne úrady vyzývajú občanov, aby hovorili pravdu a boli pri trasovaní kontaktov nápomocní.

„Od začiatku prázdnin evidujeme 78 lokálnych epidémií. Ide prevažne o rodinné epidémie od 2 do 5 prípadov, v troch prípadoch išlo o nákazu v zahraničí s následným prenesením do rodiny. Evidujeme aj epidémie v zamestnaní, v zdravotníckom zariadení, v pobytovom tábore a v inštitúcii mimoškolskej aktivity. Epidémie na svadbách alebo v reštauráciách neboli hlásené,“ povedal pre Štandard Marek Eliáš z odboru komunikácie z Úradu verejného zdravotníctva.

Prísnejšie opatrenia sú podľa odborníkov napriek tomu na mieste. V prvých dvoch júlových týždňoch dominoval na Slovensku ešte alfa variant. Avšak vo vzorkách, ktoré sa sekvenovali 22. júla, mal už prevahu delta variant.

Ten je podľa nových zistení CDC infekčnejší než vírusy spôsobujúce SARS, MERS či pravé kiahne. Má však oveľa nižšiu smrtnosť než porovnávané vírusy. Ľudia ním infikovaní môžu mať až tisíckrát väčšiu vírusovú nálož ako ľudia infikovaní pôvodným vírusom. Vedci sa preto domnievajú, že sú aj dlhšie infekčnejší.

Vyššia vírusová nálož zas spôsobuje, že vírus dokáže ľahšie preniknúť do ľudského organizmu. Neočkovaní sa podľa odborníkov môžu nakaziť už po niekoľkých minútach.


Ďalšie články