V Turkménsku musia záujemcovia o internet prisahať na Korán, že neobídu štátnu kontrolu internetu

Na snímke monumentálna pozlátená jazdecká socha prezidenta Gurbanguliho Berdymuhamedova v Ašchabade. Foto: TASR/AP

Neraz ani takmer dvojročné čakanie na privedenie internetu pre mnohých Turkménov neznamená, že budú môcť voľne surfovať na internete. Štát, ktorý doteraz internet reguloval štandardnými metódami, začína pristupovať k bizarným krokom.

Turkménske orgány doteraz pri regulovaní internetu väčšinou tajne spolupracovali so zahraničnými technologickými firmami. Ako však informoval korešpondent spravodajského portálu Radio Azatlyk, občania Turkménska musia po novom na získanie prístupu na sieť vyplniť aj nové požiadavky vrátane prísahy na Korán. Tá so sebou prináša záväzok, že sa zrieknu služby VPN, teda virtuálnej privátnej siete, ktorá sa okrem iného často používa aj na zmenu geografickej polohy v štátoch, kde existujú obmedzenia pri surfovaní na internete.

Situáciu v krajine vystihuje prípad miestnej obyvateľky Ajnur. Už rok a pol sa snaží získať internetové pripojenie, aby mohla byť v kontakte so svojím manželom, ktorý dlhodobo pracuje v zahraničí. „Už minulý rok som požiadala o privedenie internetu. Na rad som sa dostala po roku a pol. Na to, aby som mohla dostať Wi-Fi, som musela podpísať ohromné množstvo dokumentov. A teraz odo mňa chcú, aby som prisahala na Korán, že nebudem používať VPN. Bez VPN sa na internete neotvárajú takmer žiadne stránky. Teraz neviem, čo mám robiť,“ povedala Ajnur pre Radio Azatlyk.

Vláda pritom už v minulosti robila takmer všetko pre to, aby svojim občanov prístup na sieť čo najviac skomplikovala. Okrem spolupráce s nemeckou technologickou spoločnosťou Rohde & Schwarz a inými zahraničnými firmami sú v Turkménsku blokované aj všetky sociálne siete a mnohé iné stránky. Turkménov, ktorí spoluobčanom za peniaze nastavovali v telefónoch VPN, v minulosti opakovane zatýkali.

Možnosť využívať internet Turkménom okrem týchto prekážok komplikuje aj jeho vysoká cena a mimo hlavného mesta nízka rýchlosť. Ako vo svojom staršiom článku upozornilo Radio Azatlyk, Turkménsko sa z hľadiska porovnania cien za jeden GB mobilného internetu umiestnilo na 206. mieste na svete. „Balík 1 GB internetu stojí 55 manatov. To je pre Turkménov veľmi drahé. Podľa oficiálneho kurzu to je približne 16 dolárov,“ povedal novinárom jeden z obyvateľov Dargantinského okresu na severovýchode štátu. Navyše, internet je taký pomalý, že obyvatelia regiónu neraz cestujú do hlavného mesta, aby mohli odoslať fotky alebo obrázky.

Komplikovaný prístup k internetu v Turkménsku sa veľmi negatívne prejavil počas pandémie, keď sa mnohí študenti stredných a vysokých škôl nemohli pripojiť na dištančnú výuku.


Ďalšie články