Nový covid automat: prvé sprísnenie prichádza od pondelka

Frank Esposito Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Od pondelka bude zrejme v prísnejšej farbe deväť okresov na východnom Slovensku. Prinášame prehľad opatrení, ktoré pre ne budú platiť.

Covid automat, ktorý vláda schválila v utorok, sa opiera o regionálne pravidlá. Rozhodovať bude zaočkovanosť vekových kategórií nad 50 rokov a počet nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov za týždeň.

Ak je v okrese v populácii nad 50 rokov zaočkovaných aspoň 65 percent ľudí, farba okresu sa o stupeň zlepší. Ak je plne zaočkovaných 75 percent, tak až o dva stupne. Príklad: ak je v okrese zaočkovaných 65 percent ľudí, farba sa môže zlepšiť o jeden stupeň .

Naopak, covid automat sa môže aj sprísňovať. Rozhodnúť o tom môže napríklad epidemiológ Regionálneho úradu verejného zdravotníctva napríklad pri superšírení v populácii, ohniskách v rizikových skupinách alebo nedostatočnej kapacite nemocníc.

K zhoršeniu hodnotenia môže prísť okamžite, k zlepšeniu až po potvrdení trendu pri nasledujúcom hodnotení.

Prevádzky sa nezatvoria, kontrolu zákazníkov však nemusia zvládnuť

Covid automat zabraňuje plošnému zatváraniu prevádzok, aké bolo počas prvej či druhej vlny pandémie. Necháva na prevádzkach, koho obslúžia. Môžu sa rozhodnúť len pre kompletne zaočkovaných alebo prístup povoliť aj otestovaným a tým, čo covid prekonali za ostatných 180 dní (skratka pre túto skupinu je „OTP“). Keďže tieto dve možnosti predstavujú menšie epidemické riziko, budú mať prevádzky voľnejšie pravidlá.

Ak sa rozhodnú obslúžiť aj nezaočkovaných, regulácie budú prísnejšie. Prevádzkovateľ alebo organizátor si musí v danú dobu vybrať len jednu možnosť. Koaličné hnutie Sme rodina v stredu uviedlo, že „režim“ budú môcť prevádzky meniť aj počas dňa. Má sa tým zabrániť diskriminácii nezaočkovaných.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska v tejto súvislosti hlavného hygienika požiadala, aby platnosť nového covid automatu presunul na september. Združené prevádzky totiž nemajú aplikácie, ktorými by vedeli overiť pravosť covid pasov zákazníkov. Chýbajú im tiež informácie o tom, ako si majú vybrať „režim prevádzky“ a nevedia, čo s dovolenkármi v oranžových okresoch, kde sa pravidlá zrazu sprísnia.

„Skoršia účinnosť vyhlášok spôsobí zmätok a neistotu turistov a ďalšie ekonomické škody najviac postihnutého odvetvia pandémiou COVID-19, akým je nesporne cestovný ruch,“ argumentuje Asociácia.

Vzniká dojem, že covid automat bol šitý horúcou ihlou. Príslušné štátne orgány však neplánujú zohľadniť požiadavky prevádzok.

„Účinnosť nových vyhlášok je plánovaná na 16. augusta, čo sa odráža aj v uznesení vlády k aktualizácii mapy okresov podľa aktuálnej rizikovosti s ohľadom na šírenie ochorenia COVID-19. Niektoré okresy sa podľa uznesenia vlády zaradia do stupňa ‘ostražitosť‘, ktorý však nie je definovaný v doteraz platnom covid automate,“ povedal pre Štandard Marek Eliáš z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva.

Na oslavy už len s potvrdením o negatívnosti

Od pondelka 16. augusta by mali byť v prísnejšej farbe okresy Gelnica, Košice I.-IV., Košice a okolie, Poprad, Spišská Nová Ves a Stará Ľubovňa.

Zdroj: IZA

V praxi to znamená, že hromadné podujatia budú bez obmedzení len pre zaočkovaných. Ak sa vstup povolí aj pre otestovaných a tých po covide, v interiéri sa smie obsadiť len štvrtina miest na sedenie a v exteriéri len polovica. Ak sa pridajú aj nezaočkovaní, pravidlá ostávajú rovnaké, akurát sa výrazne zníži maximálny počet povolených osôb a musia sa povinne zapísať do zoznamu.

Ten umožní neskôr ľahšie trasovanie kontaktov, ak sa medzi účastníkmi objaví niekto pozitívny.

Pre obrady, ako sobáš, krst či pohreb, platia tie isté pravidlá ako pre hromadné podujatia. Svadby, kary a rôzne oslavy sa však vnímajú ako vysoko riziková aktivita, keďže ľudia tam jedia, tancujú, spievajú a prichádzajú do užšieho kontaktu. Preto sa vyžaduje, aby mali všetci účastníci dôkaz o bezpríznakovosti. Aj kompletne zaočkovaní sa musia zapísať do zoznamu. Z nedávnych zistení totiž vyplýva, že v niektorých prípadoch môžu vírus ďalej šíriť.

Do kostola neobmedzene len zaočkovaní

V dotknutých okresoch sa sprísnia aj pravidlá pre bohoslužby. Rovnako ako pri septembrovej návšteve pápeža Františka ostane vstup bez regulácií len pre zaočkovaných. Ak sa farári rozhodnú povoliť vstup aj OTP skupine, v interiéri sa smie využiť len 25 percent miest na sedenie (maximálne tisíc osôb) a v exteriéri 50 percent (maximálne päťsto osôb).

Je na správcovi farnosti, či na bohoslužbu vpustí aj nezaočkovaných. Ak áno, platia percentuálne pravidlá ako hore, avšak maximálny počet je sto sediacich osôb vo vnútri a dvesto v exteriéri. Státie vo vnútri sa povoľuje len 50 osobám a vonku sto osobám. Účastníci sa musia povinne zapísať do zoznamu.

Do nemocnice sa dostanete len s dokladom o covidovej negativite. Ak nie ste zaočkovaný, potrebujete navyše súhlas
zriaďovateľa alebo riaditeľa. Aj pre wellness, aquaparky a kúpele platia prísnejšie pravidlá. Mimo odporúčania od lekára sa dnu dostanete len s potvrdením o bezpríznakovosti.

V obchodoch smie byť len jeden zákazník na 15 metrov štvorcových plochy. Do obchodov s nevyhnutným tovarom ako potraviny či drogéria sa dostanete aj bez testu a očkovania.

Nezaočkovaným musí stačiť obed na terase

Prísne pravidlá majú aj reštaurácie. Vo vnútri smú pri jednom stole sedieť buď osoby z jednej domácnosti alebo štyri osoby, ktoré sú zaočkované, otestované alebo covid prekonali. Medzi stolmi musia byť dvojmetrové rozostupy. Exteriér ostáva pre tieto osoby bez obmedzení.

Nezaočkovaní bez potvrdenia smú jesť len na terase, pričom tá musí mať aspoň dve steny otvorené, aby sa zabezpečilo prúdenie vzduchu, a tým minimalizovala možnosť nákazy.

Najprísnejšie pravidlá platia v ubytovacích zariadeniach, ktoré sú po novom pre osoby bez potvrdenia o očkovaní, prekonaní covidu alebo negatívneho testu zakázané. Ak sa však ľudia odmietajúci očkovanie alebo tí, čo sa očkovať nesmú, aspoň otestujú alebo preukážu potvrdením o prekonaní covidu, môžu ubytovacie zariadenia využívať bez obmedzení.


Ďalšie články