Spor medzi Kovaříkom a policajnou inšpekciou sa vyostruje. Pellegrini prelomil mlčanie

kandidát Peter Kovaøík Bývalý prezident Policajného zboru SR Peter Kovařík. Foto TASR / Jaroslav Novák

Policajný prezident Peter Kovařík si stojí za rozhodnutím prerušiť zásah policajnej inšpekcie proti Národnej kriminálnej agentúre. Chybu vidí vo vyšetrovateľke inšpekcie Diane Santusovej. Situáciu využil opozičný líder Peter Pellegrini a vyzval policajného prezidenta na odstúpenie. Ostatný týždeň pritom svedectvá kajúcnikov o rozsiahlej korupcii za vlády Smeru nekomentoval.

Kompetenčné spory medzi policajnými zložkami pokračujú. Šéf polície je preto pod tlakom a za ostatné týždne sa dostal do centra pozornosti médií pre dve udalosti – zastavenie zásahu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) počas akcie v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) a reakciu polície na protesty proti očkovaniu spred dvoch týždňov.

Kovařík tvrdí, že vyšetrovateľka špeciálneho tímu ÚIS Diana Santusová porušila interné predpisy a nemala na zásah proti NAKA povolenie od kompetentnej osoby. Policajný prezident zdôraznil, že o zásahu musel rozhodnúť rýchlo. Bol vtedy na dovolenke v Chorvátsku.

„Keď som sa o prebiehajúcom zásahu dozvedel, dal som si preveriť jeho zákonnosť. Od riaditeľa ÚIS som sa dozvedel, že to povolila vyšetrovateľka Santusová, ktorá to mala odsúhlasené od nekompetentnej osoby,“ opísal. K informáciám sa podľa jeho slov dostal až po dvoch hodinách, pretože vyšetrovateľka nekomunikovala. „Nemohol som nechať zásahovú jednotku konať. Ak by došlo napríklad k streľbe, bol by som braný na zodpovednosť ja. Dal som preto pokyn, aby sa zásah prerušil, kým sa nedozvieme, čo sa tam deje,“ vysvetlil.

Kovařík zároveň odmietol obvinenia zo strany politikov o manipulovaní s obvinenými v kauze Očistec a Dobytkár. „Všetko nech sa preverí zákonným spôsobom, a to aj činnosť ÚIS. Mám informáciu, že Santusová oklamala svojho nadriadeného a keby postupovala, ako mala, tak tu teraz nie sme,“ dodal policajný prezident. Keď sa Kovařík od riaditeľa ÚIS dozvedel, že zásah je zákonný, umožnil jeho dokončenie.

Santusová: Policajný prezident zavádza a zakrýva svoje chyby

Vyšetrovateľka Santusová obvinila Kovaříka zo zavádzania a zakrývania svojho protiprávneho konania. Uviedla to v liste, ktorý poslala trom najvyšším štátnym predstaviteľom a viacerým poslancom.

„Je zrejmé, že prezident Policajného zboru SR takýmto spôsobom len účelovo zakrýva svoje protiprávne konanie a zavádza verejnosť nepravdivými informáciami, keďže, ak by som tento pokyn mala pri schvaľovaní žiadosti mojím priamym nadriadeným, a to vedúcim oddelenia vyšetrovania, skutočne porušiť, prečo bolo potrebné tento pokyn urgentným spôsobom v skrátenom pripomienkovom konaní meniť deň po vykonaní policajnej akcie s odôvodnením, že je potrebné zabezpečiť jednotný postup schvaľovania nasadenia určených policajtov tejto mobilnej zásahovej jednotky a zasielania žiadostí o nasadenie týchto policajtov,“ napísala Santusová.

Zároveň zdôraznila, že policajný prezident podľa nej nemá absolútne žiadne právomoci kontrolovať a hodnotiť postup vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby. Zdôvodnila to tým, že tento úrad nemá v kompetencii. Riaditeľ Úradu inšpekčnej služby je za výkon svojej funkcie zodpovedný vláde, píše sa na stránke ministerstva vnútra.

Santusová je šéfka vyšetrovacieho tímu, ktorý pracoval na prípade podozrenia z manipulovania výpovedí „kajúcnikov“ vyšetrovateľmi NAKA. Po čiastočnej zmarenej akcii na zadržanie kajúcnikov bola Santusová dočasne postavená mimo službu povereným riaditeľom inšpekčnej služby Petrom Scholtzom.

Hlas-SD pri výpovediach kajúcnikov mlčal, na Kovaříka reagoval okamžite

Kým výpovede kajúcnikov o korupcii vo finančnej správe a počas vlády Smeru Pellegrini nekomentoval, pri Kovaříkovi reagoval do hodiny od tlačovej konferencie. Policajného prezidenta vyzval na odstúpenie z funkcie. Viní z „vojny v polícii“ a rezignovať by podľa neho mal aj minister vnútra.

Podobne mlčala pri tvrdeniach kajúcnikov o úplatkoch priamo pre Pellegriniho aj jeho straníčka Denisa Saková. Teraz je exministerka vnútra rozhorčená z konania policajného prezidenta.

„Som zhrozená z informácií, ktoré sa ku mne dostali z listu od pani vyšetrovateľky Diany Santusovej. Je absolútne neprijateľné, aby vedenie polície takýmto nevhodným a, dovolím si povedať, vulgárnym spôsobom zasahovalo do vyšetrovania. Neviem si predstaviť, že by sa niečo podobné v polícii stalo v čase, keď som zastávala post ministerky vnútra.“

(tasr, sita, haj)


Ďalšie články