Nový covid automat zatiaľ pripomína rozliatu ortuť

nový riadite¾ Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku Vladimír Lengvarský Vladimír Lengvarský. Foto: Martina Kriková/TASR

Vyzerá to tak, že pravidlá sa budú musieť dolaďovať za pochodu.

Nedávno som bol na návšteve chorého v nemocnici. Pred vstupom do oddelenia visí ceduľa, že vstup je povolený len zaočkovaným. Otázka zdravotnej sestry znela: Ste zaočkovaný? Áno, odpovedal som. Dvere sa mi otvorili a vstúpil som.

Nedalo mi to a zisťoval som, či na dobré slovo púšťajú bežne. Púšťajú. Nie preto, že by si zľahčovali robotu. Jednoducho preto, že identitu návštevy nesmú kontrolovať. Darmo im ukážete potvrdenie o zaočkovaní, ak nevedia, kto ste, lebo občiansky preukaz od vás žiadať nemôžu.

Toto mi napadlo ako prvé, keď som sa dozvedel o novom covid automate, ktorý v utorok schválila vláda. Stojí na kontrole ľudí. Budú schopní, trebárs, prevádzkovatelia reštaurácií kontrolovať svojich potenciálnych zákazníkov? Budeme sa môcť kontrolovať navzájom, keďže prevádzkovateľ reštaurácie sa stane inde zákazníkom, ktorého budú kontrolovať iní?

Po správnosti treba na kontrolu covid pasov overovaciu aplikáciu. Ak ju kontrolujúci nemá, nedokáže rozpoznať, či je potvrdenie pravé. Koľko podnikov takúto aplikáciu skutočne má a kontroluje ňou? Ak chceme uplatniť výhody pre prevádzkovateľov, ktorí budú kontrolovať covid pasy, kto bude kontrolovať, či to robia správne a neostanú len pri zbežnom pohľade na list papiera alebo obrazovku mobilu?

Druhá otázka lieta vo vzduchu už dlhší čas a súvisí s nedávnymi protestmi. Je správne rozdeľovať ľudí na zaočkovaných a nezaočkovaných, teda na tých, čo majú výhody, a na iných, čo na ne nebudú mať nárok? Racionálne jadro myšlienky uprednostňovania zaštepených je zrejmé – ak je niekto zaočkovaný, prispieva k vyššej bezpečnosti širšej spoločnosti.

Čo však s ľuďmi, ktorí sa nechcú očkovať z principiálnych dôvodov alebo zo strachu? Včera som stretol známeho, ktorý mal v rodine úmrtie príbuzného po zaočkovaní. Toho už nepresvedčí asi nikto, aby podstúpil štepenie. Je jasné, do akej kategórie sa dostane – medzi znevýhodnených.

Všetci vieme, že ak sa do nás zahryzne ďalšia epidemická vlna, musíme sa na ňu pripraviť, aby obmedzenia, akých sme si vystáli za posledných sedemnásť mesiacov viac ako neúrekom, boli ozaj len nevyhnutné. A na to treba pravidlá.

Takéto pravidlá včera schválila vláda. Ťažko ich hodnotiť hneď na druhý deň, tým viac, že už ich výklad môže byť nejednoznačný. Predviedlo to dnes hnutie Sme rodina, podľa ktorého sa budú môcť pravidlá vstupu do prevádzok meniť aj počas dňa. Vraj aby sa nediskriminovali nezaočkovaní.

Pravidlá sú potrebné. Po peripetiách v druhej vlne to Štandard opodstatnene pochválil. Vláda presne pred polrokom prijala prvý covid automat. Presadzoval sa pomaly, ale určite bol prínosom. Občanom priniesol pravidlá, budúcu vypočítateľnosť obmedzení. Ak sa situácia bude vyvíjať takto, zrušia sa takéto obmedzenia. A hlavne, priniesol nádej, vidinu konca.

Dnes napriek inej situácii potrebujeme to isté. Mysliac na horšie časy. Preto mrzí, že nový covid automat sa ukazuje ako rozliata ortuť, je v ňom veľa nejasností a zložitosti. A na spútanie do pevného tvaru bude treba čas, ktorý nám zas uteká.

Pred vládou stojí náročná úloha. Urobiť, čo sa dá, ešte do 16. augusta, keď má začať platiť, a doladiť ho až po jeho spustení. Generál Lengvarský vie, o čom hovorím. Vo vojenskej terminológii sa tomu hovorí útok za chodu.  


Ďalšie články