Príčinou smrti francúzskeho kňaza bola séria úderov do hlavy. Vrah sa v minulosti stretol s pápežom

knaz_Maire_catholicsat Zavraždený kňaz Olivier Maire. Zdroj: Twitter / Catholic Sat

Kňaz Olivier Maire zomrel na následky úderov neznámym predmetom do hlavy. K činu sa prihlásil rwandský migrant, ktorý rok predtým zapálil katedrálu v Nantes. Rodina obete k nemu napriek tomu necíti nenávisť. Vrah mal dlhodobo psychické problémy. Ukázalo sa, že roky dozadu sa stretol priamo s pápežom Františkom.

Na západe Francúzska našli v pondelok mŕtveho kňaza Oliviera Maira. K činu sa prihlásil 40-ročný rwandský migrant Emmanuel Abayisenga, ktorý prišiel do Francúzska v roku 2012. Pitva ukázala, že kňaz zomrel na následky úderov neznámym predmetom do hlavy.

„Obeť mala šesť rán na hlave spôsobených násilnými údermi. Spôsobili vonkajšie aj vnútorné krvácanie, smrť nastala krátko po úderoch. Počas pitvy sa nepodarilo určite typ vražednej zbrane,“ cituje denník Le Figaro z pitevnej správy.

Roky mal psychické problémy

Páchateľ ako chlapec zažil genocídu v Rwande. Jeho otca zabili, strýko skončil vo väzení. V roku 2012 nelegálne emigroval do Francúzska. Pracoval na fare, miništroval a cirkev mu poskytla ubytovanie. Mal psychické problémy a viackrát bol hospitalizovaný.

Vlani sa priznal k podpáleniu katedrály v Nantes, kde pôsobil ako dobrovoľník a kostolník. Čakalo ho preto vyhostenie a strávil pár mesiacov vo väzbe, potom čakal na súd na slobode. Útočisko mu poskytla náboženská komunita v Montfort, ktorú viedol kňaz Olivier Maire.

Prokuratúra nariadila zdravotné vyšetrenie. Dospela k záveru, že páchateľ nemôže ísť do väzby a nariadila mu hospitalizáciu na psychiatrii.

Brat kňaza: Šokovalo nás to, ale necítim nenávisť

„Keď sme sa dozvedeli, akým spôsobom prišiel o život, bol to pre nás šok. Bolo by pre nás prijateľnejšie, keby sme sa dozvedeli, že podľahol chorobe alebo dostal infarkt. Namiesto toho nám povedali, že bol zavraždený,“ povedal pre spravodajskú televíziu BFMTV brat kňaza.

Priznal, že rodičom telefonoval priamo minister vnútra Gérald Darmanin. Hoci ich smrť brata a syna zarmútila, sú milosrdní.

„Naša rodina k páchateľovi neprechováva nenávisť. Za neho aj za brata sa modlíme. Nikoho nesúdime, len si hovoríme, že jeho život vyhasol predčasne.“

Olivier Maire sa stal kňazom v roku 1990. Veľa cestoval a snažil sa byť v úzkom kontakte s ľuďmi. Venoval sa núdznym, cudzincom a ľuďom na okraji spoločnosti. Podľa jeho brata ho vystihuje veta, ktorú často hovorieval: „Keď prijímame ľudí, nepýtame sa, čo zlého predtým urobili, ale čo dobrého.“

Pápež sa kedysi stretol s vrahom

Na smutnú udalosť zareagoval aj pápež František. „Veľmi ma zarmútila informácia o vražde kňaza Oliviera Maira. Dovoľte mi vyjadriť sústrasť farnosti v Montfort, rodine kňaza a francúzskym katolíkom.“

Smutnou iróniou osudu je, že s neskorším vrahom sa pápež stretol pred piatimi rokmi. Emmanuel Abayisenga bol súčasťou delegácie sociálne vylúčených ľudí z mesta Nantes, ktorú organizovala organizácia Fratello.


Ďalšie články