Americký konzervatívec Dennis Prager: Západnú civilizáciu môže zachrániť len východná Európa

Dennis Prager Dennis Prager. Foto: Konzervatívni Noviny

Na festivale Mathias Corvinus Collegium v Ostrihome, na ktorom sa denník Štandard zúčastnil, rečnil aj Američan Dennis Prager. Zakladateľ úspešného konzervatívneho projektu PragerU si vytýčil takmer nemožný cieľ – bojovať so všadeprítomnou ľavicovou indoktrináciou mládeže, predovšetkým tou univerzitnou. A to prostredníctvom krátkych, päťminútových videí. Tie majú teraz dohromady vyše päť miliárd pozretí a 65 percent divákov tvoria ľudia pod 35 rokov, z ktorých 70 percent zmenilo svoj pohľad na niektoré spoločenské otázky po prezretí.

Každé video sprevádzajú zdroje na príslušné výskumy a ďalšie citované materiály. Prager pravidelne bojuje s pokusmi o demonetizáciu a dokonca mazaním svojich videí z YouTubu, snaží sa preto nespoliehať výhradne naň a budovať domovskú stránku Prageru.com.

Menšinu videí uvádza sám Prager, vo väčšine vystupujú konzervatívne osobnosti (komentátori, profesori) so špecializáciou na určitú oblasť. Videá sa dotýkajú rôznych citlivých tém: od migrácie cez potraty po rodovú ideológiu, ale aj dejín, náboženstva či zahraničnej politiky. Jedna séria sa napríklad venuje zrozumiteľnému predstaveniu jednotlivých prikázaní Desatora. Niektorí ľudia vystupujú so svojimi skúsenosťami: napríklad ako ich vyhodili z práce pre svoje názory alebo ako zmenili stranu barikády (typicky bývalí liberáli, ktorých zmietla woke vlna).

Na rozdiel od Tuckera Carlsona, ktorý priznal, že o strednej Európe nemal veľké povedomie a jeho návšteva Maďarska bola na tomto poli premiérou, má Prager k nášmu regiónu oveľa bližší vzťah.

Prager vyrastal v zbožnej židovskej rodine s pôvodom vo východnej Európe, a hoci sa v dospelosti od ortodoxnosti odchýlil, jeho špecializáciou boli Židia v Sovietskom zväze, ktorí nemohli emigrovať. Naučil sa po rusky a venoval sa dlhodobo komunite sovietskych Židov (okrem iného medzi nimi vykonával misiu, a to aj v takých miestach, ako je azerbajdžanské Baku), pričom cestoval po celej východnej Európe.

Na Maďarsko zo 70. rokov má vtipnú a dnes vlastne politicky nekorektnú spomienku. Dlho nemohol v Budapešti nájsť verejné toalety a keď sa mu to konečne podarilo, na dverách namiesto obligátneho panáčika a bábiky boli iba slová Nők / Férfiak. Zastavoval teda okoloidúcich Maďarov, ukazoval na seba a snažil sa zistiť, na aký záchod patrí. Tí ho však považovali za úchyla. V domnienke, že férfiak predsa viac pripomína females, nakoniec vstúpil na dámske záchody. A nepochodil dobre.

O tom, čo videl a zažil, potom v Amerike prednášal. Snažil sa Američanom vysvetľovať komunizmus – a ako sám priznáva, bolo to takmer nemožné. Dnes je to podľa neho ešte oveľa horšie, pretože vzdelávací systém je v rádovo horšom stave. Podľa Pragera dávno opustil odovzdávanie akýchkoľvek relevantných informácií a iba indoktrinuje.

„Nemyslím si, že priemerný študent Harvardu vie čokoľvek trebárs o Súostroví Gulag,“ hovorí v rozhovore s maďarským novinárom a diplomatom Peterom Heltaiom v jednom z niekoľkých rozhovorov, ktoré pri svojej návšteve Maďarska poskytol. Pripomenul prípad severokórejskej utečenky Jon-mi Pakovej, ktorá študovala na jeho alma mater, prestížnej Kolumbijskej univerzite. Paková nedávno pripustila, že ju šokovalo, ako veľmi si v USA musí dávať pozor na ústa, a že Ameriku sa tu učia nenávidieť práve tak ako vo vzdelávacom systéme jej rodnej krajiny.

Podľa Pragera je otázkou, ako došlo k tomu, že „šialenci“ prevzali kontrolu nad univerzitami a médiami tak ľahko. Jeho teóriou je, že život dnešného bohatého obyvateľa Západu je príliš prázdny. „Túžba človeka po zmysle života je väčšia ako túžba po sexe, čo je jeden z najsilnejších pudov; ale bez sexu sa dá žiť šťastný život, bez zmyslu nie. Sekulárny Západ stratil svoj zmysel. Hovorím to ako Žid, ale všetky tie hrôzy – komunizmus, fašizmus, nacizmus – Európu postihli preto, že z nej vytieklo kresťanstvo.“

Podobný osud podľa neho môže čakať Spojené štáty, kam sekularizácia dorazila neskôr, ale postupne naberá na otáčkach. Ako jedno z náhradných náboženstiev vníma antirasizmus. „Dnešné Spojené štáty nie sú rasistická krajina! Do Ameriky sa v poslednom čase prisťahovali tri milióny černochov z Afriky a z Karibiku. Prečo by sa sťahovali do rasistickej krajiny? Sťahovali sa Židia v 30. rokoch do Nemecka?“

„Jednou z najväčších hlúpostí post-renesančného sveta je presvedčenie, že ľudia sú v podstate dobrí,“ myslí si Prager, podľa ktorého biblické náboženstvá vedia o podstate človeka oveľa viac ako sekulárne ideológie. „Do 18 rokov som navštevoval náboženskú školu, ješivu. Rozdiel medzi mojím vzdelávaním a sekulárnym vzdelávaním bol taký, že mňa učili, že najväčším problémom Dennisa Pragera je Dennis Prager.“

„Ľavica má vždy totalitné sklony, je to v jej DNA. Je schopná to skrývať, dokiaľ nie je pri moci. Keď je pri moci, vždy k týmto metódam siaha. Liberáli nie sú totalitní. Liberáli sú len slabí, príliš slabí na to, aby sa tomu mohli brániť,“ podotýka Prager a menuje niektorých liberálov, ktorí pochopili, čo robí woke revolúcia Amerike, a že najsilnejšou antiliberálnou ideológiou je dnes progresivizmus, nie konzervativizmus. Spomína napríklad Bari Weissovú. „Časť to pochopila, ale je ich málo.“

On sám by dnes svoje deti do školy neposlal, alebo im predtým prinajmenšom pustil všetky videá z Prageru. „Už to nie sú len univerzity. Sú to stredné, základné školy, kde dnes deti vedú k spochybňovaniu toho, či sú chlapci alebo dievčatá.“

„Ako zbožný Žid vnímam, že hlavným prikázaním Biblie je milovať svojho blížneho; každý, kto nenávidí gejov, hreší proti Bohu. Ale neviem, čo to má spoločné so sexuálnou výchovou. Ja som bol proti sexuálnej výchove na školách vždy, pokladám to za výsostné právo rodičov. Ale ľavica všeobecne nemá rada rodičovskú autoritu nad deťmi. Na tom sa inak zhodnú všetky totalitné režimy. Celý príbeh Pavla Morozova je o tom, že uprednostnil záujem strany pred rodinou. Preto bol vzorom. Podobné príbehy predkladali aj deťom v Hitlerjugend.“

Sám teraz chystá veľký projekt aj pre malé deti a mladších násťročných, so zameraním prevažne na históriu.

Na ich tvorbe je podľa neho najdôležitejšie vedieť odlíšiť a vypustiť balast a vypichnúť len to najdôležitejšie. „Udržať pozornosť človeka hoci i len päť minút je ťažké.“ Zvažujú každú vetu, texty mnohokrát skracujú. Tiež vnímajú, že ich videá už dávno nesledujú len Američania. „Musí to byť formulované tak, aby to bolo rovnako relevantné a zrozumiteľné pre Američana, Maďara, pre niekoho z Afriky.“

Jeden z rozhovorov Prager poskytol aj maďarskému konzervatívnemu židovskému webu Neokohn.

* * *

Zachráň nás, východná Európa

V Spojených štátoch sú stále populárnejšie ľavicové ideológie, od intersekcionality po kritickú rasovú teóriu. Čo si myslíte, že stojí za touto popularitou?

To je typ otázky, na ktorý dokážem dať hodinovú aj minútovú odpoveď; pre všetkých bude asi lepšie, keď si vyberiem druhú možnosť. Ľudia potrebujú náboženstvo. Ak zanikne náboženstvo Západu, ktorým je kresťanstvo, alebo to možno formulovať aj ako židovsko-kresťanské hodnoty Západu, potom na miesto náboženstva založeného na Biblii nastúpia najrôznejšie sekulárne náboženstvá. Presne to sa stalo v Európe. Keď sa po prvej svetovej vojne rola kresťanstva v spoločnosti otriasla, prišiel komunizmus, fašizmus, nacizmus. Naopak, Amerika zostala nábožensky založená ešte dlho potom.

Dnes už vďaka ľavici Spojené štáty nie sú religiózne alebo aspoň ich podstatná časť nie je. Otázkou teda je, čo v tejto krajine nahradí náboženstvo, a odpoveďou je, že to bude opäť nejaká forma sekulárneho náboženstva. Všetky sekulárne náboženstvá bývajú ľavicové. Marxizmus, komunizmus, socializmus, zelený aktivizmus, feminizmus a všetky podobné izmy sú ľavicové.

Prvýkrát v americkej histórii navštevuje kostol alebo zhromaždenia v nedeľu menej ako polovica obyvateľov. Medzi mladými ľuďmi je tento počet ešte nižší. Oni o sebe hovoria, že nie sú nábožní, ale v skutočnosti sú, majú náboženstvo, ktoré sa nazýva antirasizmus, čo je momentálne najsilnejšie náboženstvo zo všetkých ľavicových náboženstiev.

Čo si myslíte o náraste protiamerických nálad medzi Američanmi?

Spojené štáty sú založené na troch hodnotách. Na každej americkej bankovke sú slová: Sloboda, E pluribus unum a Veríme v Boha. A ľavici sa nepozdáva žiadna z týchto hodnôt. Ľavica nikdy v histórii nepodporovala slobodu. Rád by som spresnil, že nehovorím o liberalizme, pretože liberáli slobodu podporujú, ale ľavica nie. Veríme v Boha, ľavica bola vždy proti náboženstvu, zatiaľ čo Amerika má korene v náboženstve a viere v Boha. Tieto sily chcú Američanov rozdeliť podľa rasového, rodového a triedneho kľúča. Americkým heslom je, že všetci sme Američania a to oni nemôžu vystáť.

Ste odborník na antisemitizmus. Predtým sa Ameriky antisemitské útoky príliš netýkali, ale teraz ich pribúda a štatistiky ukazujú, že antisemitizmus je na vzostupe. Čo by mohlo byť príčinou?

Ľavica bola vždy antisemitská, od Karla Marxa cez Trockého až po súčasnosť. Židia to nevedia, pretože mnohí z nich sú ľavičiari. Ľavičiari nemajú radi judaizmus, pretože vo všeobecnosti nemajú radi náboženstvá a nacionalizmus. Izrael je teda ten najhorší štát, aký si dokážu predstaviť, pretože je nacionalistický a náboženský, a preto ho nenávidia, rovnako ako nenávidia Ameriku. Ďalšie príčiny antisemitizmu možno nájsť u amerických moslimov. Rashida Tlaibová je toho príkladom. Ľavica a islam sú dva zdroje nebezpečenstva pre Židov.

Židia sa pochabo vzdali svojej viery. Keď Židia opúšťajú judaizmus, spôsobujú tým vážne problémy sebe i svetu. Nehovorím o dodržiavaní zákona, ale o viere. Ak človek verí, že Desatoro je od Boha, je to už určitá forma očkovania proti ľavicovým ideológiám.

A čo útoky v New Yorku?

Týchto útokov sa väčšinou dopúšťajú černosi. Pred mnohými rokmi, asi pred 25 rokmi, vydala Liga proti hanobeniu (ADL) správu, podľa ktorej sú černosi zo všetkých menšinových skupín v Amerike najviac antisemitskí. Nie všetci černosi sú samozrejme antisemiti, ale majú najväčšie percento takto zmýšľajúcich osôb. Niektorí černosi nemajú radosť z úspechov iných menšín. Keď už o tom hovoríme, černosi sa tiež dopúšťajú najviac útokov na Američanoch ázijského pôvodu, čo je ďalšia úspešná menšina.

Ako vidíte budúcnosť európskych Židov? Existuje mnoho hrozieb, od zákazu kóšer porážok až po fyzické útoky.

Nezdá sa mi, že by európskych Židov čakala nejaká veľká budúcnosť. Paradoxne si myslím, že vyhliadky Židov vo východnej Európe sú lepšie ako na Západe.

Svet sa obrátil hore nohami. Celý život hovorím, že Spojené štáty v 19. storočí zachránil Sever a v 21. storočí ich zachráni Juh. Východná Európa môže zachrániť západnú civilizáciu. Ak sa ju vôbec podarí zachrániť, urobí to východná Európa.

Stále populárnejšie ľavicové myšlienky, antiamerikanizmus, rastúci antisemitizmus. Ako si myslíte, že to všetko zvláda Joe Biden?

Joe Biden zasvätil svoj život tomu, aby bol čo najúspešnejším politikom. V skutočnosti neverí v nič. Takých politikov je veľa, je aj veľa republikánov, ktorí ničomu neveria, ktorí si vybrali politickú kariéru, podobne ako si iní ľudia vybrali napríklad inžinierstvo a mali pocit, že v ňom budú najlepší. Biden stavil všetko na to, aby sa stal senátorom, potom viceprezidentom a teraz prezidentom. V Spojených štátoch nie je jediný človek, ktorý by vám mohol povedať, v čo Joe Biden verí, pretože ani Joe Biden vám nedokáže povedať, v čo verí. Pri moci je ľavica, takže je ľavičiar. Ale to isté platí pre iných. Predseda Senátu Chuck Schumer mal pred pár rokmi prejav – je k dispozícii na YouTube –, v ktorom hovoril o tom, ako je nebezpečné pre Američanov mať v krajine veľa nelegálnych prisťahovalcov. Dnes nikomu nedovolí použiť slovo nelegálne. Zmenil názor? Isteže nie. Schumer je ďalší slaboch, ktorý sa chce udržať pri moci, ide s hlavným prúdom Demokratickej strany, a to je dnes ľavica.

Krátka otázka k bitke medzi Pragerom a Big Tech. YouTube cenzuroval vaše videá, potom ste sa obrátili na súd a kalifornský súd rozhodol, že YouTube postupoval správne. Myslíte si, že tento boj je možné vyhrať?

Bude zaujímavé sledovať, čo sa stane, ak sa prípad dostane na Najvyšší súd. A ja vážne dúfam, že áno. Big Tech a spôsob, akým obmedzuje slobodu prejavu, nemá v americkej histórii obdobu. Všetci Američania sa zhodovali na jednej veci: môžete si hovoriť, čo chcete. A dnes sa v tom nezhodujeme.

Maďarsko je mnohými vnímané negatívne a na Západe má veľmi zlú povesť. Čo si o tom myslíte?

Nie som odborník na Maďarsko, ale o tejto krajine a celom východoeurópskom regióne toho viem veľa. Maďarsko navštevujem piatykrát, prvýkrát som tu bol za vlády Jánosa Kádára. Na univerzite som sa zaoberal východnou Európou a Sovietskym zväzom. Myslím si, že som v tomto smere veľkou výnimkou. Vidím, že sa v Maďarsku dejú dobré veci. To je môj dojem. Ľavica nenávidí Maďarsko, ale ona nenávidí každého, kto nie je ľavičiar. Nemusíte súhlasiť so všetkým, čo hovorí napríklad Trump alebo Orbán. Ale s vedomím – a to nie je presvedčenie, to je fakt –, že práve ľavica je v súčasnosti najväčšou hrozbou pre západný svet, je morálnou prednosťou mať zlú povesť.

* * *

Dennis Prager (1948) sa narodil v Brooklyne, vyrastal v ortodoxnej židovskej rodine a do 18 rokov sa vzdelával v ješive, potom študoval históriu a blízkovýchodné štúdiá na Brooklyn College. Postgraduálne štúdium rusistiky na Kolumbijskej univerzite nedokončil. V 21 rokoch prvýkrát vycestoval do Sovietskeho zväzu za tamojšími Židmi. Po návrate o nich prednášal a bol hovorcom študentskej organizácie, ktorá bojovala za právo sovietskych Židov na emigráciu. Po pôvodnom náboženskom ochladení sa k viere vrátil a vo svojich dielach sa venoval prevažne náboženským otázkam. Vydal rad kníh o judaizme a komentárov k náboženským textom (v češtine vyšlo Desatoro prikázaní), moderoval tiež niekoľko náboženských talk-show. Istý čas býval označovaný za židovského Billyho Grahama. Angažoval sa v množstve konzervatívnych sociálnych káuz, okrem iného v boji za tradičné manželstvo, a v zosúladení konzervatívnych kresťanov a židov. Časom začal moderovať rádiové relácie aj s politickou tematikou a publikoval v rade amerických médií (The Wall Street Journal, the Los Angeles Times, Commentary, Townhall, National Review Online, Jewish World Review).

Článok vychádza v spolupráci s portálom Konzervativní Noviny a so súhlasom redakcie.


Ďalšie články