Dostával som veľa motákov, hovorí Tóth. Klame, do sporov okolo Markízy ho nasadili ako agenta, tvrdí Kočner

Zaèal sa proces s Marianom K. v kauze motákov Marian Kočner. Foto: Jakub Kotian/TASR

Bývalý námestník kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby Peter Tóth priznal, že dostával cez advokáta Andreja Šabíka motáky od podnikateľa Mariana Kočnera. Tóth v utorok vypovedal pred Okresným súdom Bratislava I, ktorý prejednáva kauzu motákov, v ktorej je obžalovaný Marian Kočner.

Prvý moták dostal z väzby od podnikateľa v roku 2018. Išlo o papierik s inštrukciami, aby išiel za jeho bývalou manželkou. „Mal som si vyžiadať jeho telefón. Dostal som šesťmiestny kód. Mal som vyberať telefónne čísla na osoby, ktoré som mal kontaktovať,“ povedal Tóth.

Motákov bolo podľa jeho slov veľmi veľa, Tóth ich odovzdal orgánom činným v trestnom konaní. „Niekoľko razy ma Marian Kočner cez motáky požiadal, aby som sa stretol s advokátom Marekom Parom,“ uviedol Tóth. Para mal údajne zabezpečiť, aby prostredníctvom európskych justičných orgánov prerušili konanie voči Marianovi Kočnerovi na Špecializovanom trestnom súde v kauze televíznych zmeniek TV Markíza.

Motáky začal Tóth okrem tých, ktoré zničil, odovzdávať potom, ako sa objavili informácie o možnom zapojení Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka.

Tóth vypovedal, že Mariana Kočnera spoznal ako novinár denníka Sme v roku 1995, keď sa venoval témam zavlečeniu Michala Kováča mladšieho do cudziny a prvej kauze podvodu na Technopol. Neskoršie sa zblížili počas sporu o vlastnícke práva TV Markíza. „Vzťah sa spočiatku vyvíjal po priateľskej línii,“ skonštatoval exsiskár.

Stretnutia sa mali zintenzívniť od roku 2016. Marian Kočner vtedy uvažoval o založení politickej strany a chcel si pripraviť mediálnu platformu a získať si dôveru na verejnosti. Tóth podrobne vypovedal o sporoch o vlastnícke práva TV Markíza a tom, ako Marian Kočner chcel v budúcnosti profitovať na delení práv a existencii zmeniek, za ktoré bol odsúdený.

Peter Tóth. Foto: Jakub Kotian/TASR

Kočner: Tóth klame

Kočner v reakcii uviedol, že Tóth klame. „Z výpovede Šabíka vyplýva, že v čase, keď mal odovzdávať časť motákov Tóthovi, bol na dovolenke. To isté platí aj o telefónoch. Svedok nehovorí pravdu a klame,“ povedal.

Kočner podľa vlastných slov vedel, že Tóth bol od roku 1998 príslušníkom Slovenskej informačnej služby (SIS) a do kauzy sporov týkajúcich sa vlastníckych práv TV Markíza ho nasadili ako agenta. „Napísal viacero záznamov,“ zdôraznil Kočner. Tóth sa mu mal ponúknuť, že v kauze zmeniek bude vypovedať v jeho prospech, no Kočner to podľa svojich slov odmietol. O existencii zmeniek Tóth údajne vedel od roku 2000.

Marian Kočner. Foto: Jakub Kotian/TASR

Kočner priznal, že chcel od Tótha, aby kontaktoval svojho priateľa – exriaditeľa SIS Vladimíra Mitra. Chcel od neho vedieť, akým spôsobom by mohol získať zo zdrojov SIS uzavretie kauzy Gamatex týkajúce sa Markízy. „Mitro mi povedal, že si to nevie predstaviť,“ uviedol obžalovaný.

Tóth vypovedal, že Kočner ponúkal Mitrovi státisíce eur, aby vypovedal v prípade zmeniek v prospech podnikateľa.

Vylúčili verejnosť

Počas výpovede obhajcu Mareka Paru predseda senátu vylúčil verejnosť. Para bol predvolaný ako svedok a na úvod uviedol, že ho Kočner, ako klient v iných prípadoch, zbavil mlčanlivosti. Je ochotný vypovedať, ale keďže v kauze zmeniek TV Markíza, kde Mariana Kočnera zastupuje, prebiehajú podané mimoriadne opravné prostriedky, požiadal o vylúčenie verejnosti.

      

(tasr)


Ďalšie články