Buďte, akí ste, odkazuje v rozhovore Tucker Carlson

tucker Foto: MCC/FB

V Maďarsku sa aktuálne nachádza Tucker Carlson, moderátor najsledovanejšej americkej televíznej relácie Tucker Carlson Tonight. Milovaný aj neznášaný, prostoreký paleokonzervativec prišiel prednášať na študentský festival v Ostrihome, nakrúcať reportáže aj dokument o Maďarsku a urobiť rozhovor s premiérom Viktorom Orbánom. Maďarskému konzervatívnemu týždenníku Mandiner tiež poskytol rozhovor. Prinášame ho preložený do slovenčiny.

Hoci ste do Budapešti cestovali na vlastné náklady a nežiadali ste o honorár za prejav, maďarské ľavicové médiá sú už plné príbehov o tom, ako usporiadatelia festivalu za peniaze daňovníkov priviezli pravicového radikála. Čo vás do Maďarska priviedlo?

Mám 52 rokov, môj otec pracoval na ministerstve zahraničia a veľa sa angažoval počas studenej vojny. Z nášho pohľadu bolo Maďarsko a zvyšok strednej Európy oslobodené od socializmu, od sovietskej nadvlády, a to bol obrovský úspech. Ako mnoho Američanov som tomu naposledy venoval pozornosť v auguste 1991. Sovietsky zväz padol a my sme mali pocit, že je to obrovské víťazstvo. Ale pred pár rokmi som si všimol, že americká vláda, mimovládne organizácie, ľudia, ktorých som poznal vo Washingtone, útočia na Maďarsko. Pýtal som sa prečo? No, pretože premiér Viktor Orbán je proti demokracii. Aha, pomyslel som si, takže on je niečo ako autokrat? Tak som sa na to pozrel a ukázalo sa, že Viktor Orbán bol demokraticky zvolený v niekoľkých voľbách, o ktorých priebehu a výsledkoch nikto nepochyboval. Tiež sa ukázalo, že Viktor Orbán stál na čele maďarského odporu proti Sovietom.

Došiel som k záveru, že je v tom asi niečo viac, než čo som počul… Podvádza Viktor Orbán vo voľbách? Nie. Viktor Orbán jednoducho len odoláva snahám jedného miliardára, menovite Georgea Sorosa, o prestavbu svojej krajiny. V skutočnosti bráni demokraciu proti týmto absolútne nezodpovedným miliardárskym mimovládnym organizáciám a niektorým vládam na Západe. V skutočnosti bojuje za demokraciu, proti silám, ktoré sa ju snažia podkopať. To bolo to najzaujímavejšie, čo som za dlhú dobu počul, a chcel som sa o tom presvedčiť na vlastné oči.

Viete, ja verím v demokraciu, suverenitu a sebaurčenie. Pre mňa ako pre Američana je to kľúčové nielen pre moje vnímanie vlády, ale aj pre vnímanie seba samého. Nemyslím si, že by nejaké mimovládne organizácie mali určovať, ako má byť ktorá krajina riadená. Myslím, že by to mali určovať ľudia, ktorí v tej krajine žijú. Keby napríklad obyvatelia Mali chceli do zákona presadiť myšlienku, ktorá sa mi nepáči, je to tak trochu ich vec, nie moja. Ja jednoducho verím v koncept demokracie a samosprávy. Preto sme tu, aby sme sa tým zaoberali.

Spomenuli ste Georgea Sorosa. V Maďarsku si ľavica myslí, že Sorosa si vymyslel Orbán, ale zdá sa, že sa na neho hnevá aj americká pravica.

Presne tak, a mnohí na pravici boli šikanovaní, aby o Georgi Sorosovi mlčali, pretože kritizovať nejakého postaršieho miliardára je snáď akási bigotnosť alebo čo. Nie je! A, mimochodom, nejde len o Sorosa. Soros je síce najznámejší, ale v Spojených štátoch aj na medzinárodnej scéne sú najrôznejší oligarchovia, ktorí majú neprimeraný vplyv na to, ako sú riadené údajne demokratické vlády. V demokraciách, akou je Amerika, je to veľmi jednoduché: volíte si ľudí, ktorí robia to, čo by ste robili vy, keby ste mali čas zaoberať sa politikou. To je celý náš systém. A v posledných tridsiatich rokoch ste boli svedkami vzostupu celých veľkých skupín ľudí, ktorí majú vplyv na vládu len preto, že sú bohatí.

To je hrozba pre demokraciu. Aj keby moja vlastná žena mala desať miliárd dolárov a začala Američanom hovoriť, akú majú mať krajinu, povedal by som jej: Ja ťa mám rád, súhlasím s tebou, ale toto nie je náš systém. Ľudia by si mali vládnuť sami, to je celý prísľub demokracie. Soros má obzvlášť deštruktívny a toxický svetonázor, ktorý sa snaží zničiť existujúcu formu vlády, putá, ktoré spájajú ľudí prostredníctvom rodín.

V poslednej dobe sa ním zaoberajú americké médiá a zisťujú, že systematicky podporuje liberálnych kandidátov na prokurátorov, ktorí presadzujú miernejšie tresty.

Uvediem jeden príklad. Najmenej v dvoch amerických mestách bol George Soros najväčším sponzorom prokurátorov, ktorí sa uchádzali o funkciu. Vďaka nemu boli zvolení. Títo ľudia potom nechceli vymáhať dodržiavanie zákonov. USA sú obrovská krajina s takmer 350 miliónmi obyvateľov, je to veľmi zložité a voliči nie sú príliš uvedomelí. Venujú pozornosť iba prezidentskému súboju – volíš Trumpa alebo Bidena. Ale pod tou prezidentskou úrovňou sú tisíce a tisíce úradníkov, ktorí majú reálny vplyv na to, ako je krajina spravovaná.

Niekto ako Soros môže ovplyvniť miestne voľby svojimi finančnými darmi, keď investuje milión dolárov, viac než ktokoľvek iný, môže rozhodnúť o výsledku týchto volieb. A ak dostanete prokurátora, ktorý odmieta vymáhať právo, ktorý odmieta obviniť vrahov z vraždy, budete mať viac vrážd. To sa stalo v Chicagu, stalo sa to vo Filadelfii. Ľudia umierali v dôsledku toho, čo urobil George Soros. Soros má, samozrejme, pozoruhodný vplyv aj v amerických médiách. To nie je sprisahanie, to je ľudská prirodzenosť: ľudia sa skláňajú pred bohatými a mocnými. Jeff Bezos, najbohatší človek na svete, má obrovský vplyv na americký politický systém a nikto z médií ho nekritizuje. To isté platí pre Georgea Sorosa. Našou úlohou je hovoriť ľuďom, čo sa skutočne deje.

Keď sa pozrieme do Maďarska – George Soros tu nežije. Je tu desať miliónov Maďarov, tí by mali rozhodovať o tom, ako budú žiť. Nejaký chlapík, ktorý žije za oceánom, má riadiť vašu vládu? Nie! Americké médiá a plátky ako The Guardian im nadávajú. Si fanatik, si nenávistník, pretože nechceš, aby tvoju vládu riadil nejaký chlapík, ktorý žije na severe štátu New York… Prečo si kvôli tomu nenávistný? Tí ostentatívne prodemokratickí ľudia v skutočnosti pracujú ako len môžu na podkopávaní demokracie a samosprávy.

Pred niekoľkými týždňami Maďarsko sprísnilo tresty za pedofíliu a zakázalo šírenie propagandy LGBT medzi maloletými. Aký na to máte názor?

Rodičia majú právo určiť, kto bude s ich deťmi hovoriť o sexe. Bodka. O všetkom sexe, či už ide o sex homosexuálny alebo heterosexuálny. Nechcem, aby si hovoril s mojimi deťmi o sexe, a ak to urobíš, možno ti dám päsťou, pretože je to nechutné. Ak ste nahnevaní, pretože sa sprísnili tresty za pedofíliu, vypovedá to viac o vás ako o ľuďoch, ktorí sa snažia pedofíliu kriminalizovať. A znovu opakujem, je to vaša krajina, ak to chcete, mali by ste to mať, pretože to je prísľub demokracie. Môžete o tom diskutovať v Maďarsku, ale prečo sa do toho zapája Brusel, prečo sa kvôli tomu hnevajú mimovládne organizácie v New Yorku?

Podľa Bruselu zákon ohrozuje základné hodnoty Európskej únie.

Správne, takže ak ste proti pedofílii, ste proti zjednotenej Európe? Čo vám tým hovoria? Vypovedá to o nich veľa. Pedofília je teraz základnou európskou hodnotou? Najdôležitejším právom vôbec je právo rodičov vychovávať svoje deti. Ak chcem svoje deti viesť k morálnemu kódexu, ktorému verím, v ktorom som vyrástol, je to moje absolútne právo a vy mi do toho nemôžete zasahovať, pretože sú to moje deti.

Mimochodom, ak chce maďarský parlament prijať zákon, podľa ktorého musia všetci v nedeľu nosiť smiešnu čiapku, je to vaša vec. Nie je to vec EÚ a už vôbec nie novín niekde v New Yorku. Je to vaša krajina! Je proste smiešne, že ľudia, ktorí tvrdia, že obhajujú demokraciu, nemajú problém pliesť sa do vnútorných záležitostí iných krajín. U vás je to ľahké, pretože Maďarsko má desať miliónov obyvateľov, je to vnútrozemská krajina v strednej Európe, takže vás môžu komandovať. A to sa mi nepáči.

Váš program na Fox News má každý deň milióny pozretí. Čo je vaším kľúčom k úspechu? Ako sa presadzuje konzervatívny žurnalista?

No, ja som sa nikdy nepovažoval za obzvlášť konzervatívneho. V porovnaní s ostatnými médiami asi áno. Ale nie som príliš ideologický, nesnažím sa nikomu vnucovať svoje teórie. Moje základné princípy sú celkom jednoduché: Mám rád svoju rodinu, mám rád krajinu, v ktorej som vyrástol, verím v slobodu slova, verím v slobodu svedomia. Nemám na nič príliš zložité názory, naozaj nie. Myslím, že by človek mal hovoriť, čo si myslí, nehanbiť sa za to a snažiť sa, ako najlepšie vie, vysvetliť, prečo si to myslí. Hovoriť jasne a byť úprimný. Nie je to ťažké.

Jediný dôvod, prečo sme v Spojených štátoch populárni, je ten, že to robí tak málo iných televíznych relácií. Sú to klamári a každý vie, že sú to klamári. Vstanú a prečítajú z kartičiek, čo majú povedať. Uprostred tejto krízy sa veľa ľudí rozhodlo, že nebudú hovoriť, čo si myslia, že sa pridajú k davu volajúcemu po umlčaní ľudí, ktorí hovoria, čo si myslia. Mám šťastie, že pracujem pre ľudí, ktorí nám dovoľujú hovoriť, čo si skutočne myslíme. A pretože nie je veľa iných možností, sme tak populárni. Ale nemyslím si, že je v tom niečo zázračné, niečo impozantného, ​​okrem toho, že sme úprimní, keď sú všetci ostatní nútení klamať.

Nazvali by ste Bidenovu vládu režimom?

Čo je to režim? Bol demokraticky zvolený. Voľby neboli spravodlivé, ale boli to voľby a ja netvrdím, že Biden nie je skutočným prezidentom. Demokratická strana, americké médiá, veľké korporácie a univerzity, všetky mocenské centrá sú demokratické, sú ľavicové. Žijú v štáte jednej strany. A táto elita riadi krajinu zle.

Písali ste o tom vo svojej knihe Loď bláznov (Ship of Fools).

Áno. A to je dôvod, prečo sa Donald Trump stal prezidentom. Trump nie je génius a urobil veľa smiešnych vecí, ale bol demokraticky zvoleným prezidentom – proti vôli všetkých tých mocenských centier, ktoré som spomenul. Tie si nekládli otázku, prečo Američania Trumpa volili. Jednoducho sa rozhodli, že Trumpovi voliči sú zlí ľudia – a rasisti. Samozrejme mu k víťazstvu vo voľbách pomohli Rusi. Som tu v Maďarsku, ktoré Rusi okupovali, a napriek tomu sa zdá, že ľudia sú voči Rusku menej paranoidní ako v New Yorku, hoci tu ste sa museli učiť po rusky… Americkí rusofóbovia nevedia nič o Rusku, nevedia nič o zvyšku sveta a je im to jedno. Kým ste si nepoložili otázku, prečo bol Trump zvolený, nemali by ste sa pohnúť z miesta!

Ak sa v živote stane niečo neočakávané, mali by ste zistiť, prečo sa to stalo, než sa pustíte do niečoho ďalšieho. Keď sa ráno zobudím a moje dieťa príde do kuchyne a povie: „Oci, ja ťa nenávidím,“ nepoviem mu: „Si hrozná osoba, bež preč.“ Spýtam sa svojej ženy, v čom by mohol byť problém. Ale politická elita to neurobila, na dôvod sa nespýtala, pretože by to nezvládla. A tým dôvodom bolo, že desiatky miliónov Američanov bolo naštvaných na svojich volených úradníkov, pretože odvádzali veľmi zlú prácu. Nie je v tom žiadne závratné tajomstvo. Americká politická elita sa stala príliš priemernou, príliš hlúpou, než aby sa dokázala pozrieť pravde do očí. Obrátila sa proti vlastnému obyvateľstvu a to naozaj nie je zdravé. Vedenie krajiny Američanov jednoducho nenávidí. Len si predstavte rodinu, kde otec nenávidí deti!

Myslíte si, že Donald Trump bude v roku 2024 znova kandidovať?

Neviem. Môj inštinkt hovorí, že nie, a nemyslím si, že by po tom obzvlášť túžil. Je starý, aj keď Joe Biden je starší.

Guvernér Floridy Ron DeSantis je údajne jedným z možných kandidátov na prezidenta za republikánov.

Je ľahké zistiť, ktoré štáty v Amerike sú dobre spravované, pretože sa tam ľudia sťahujú. Zároveň ľudia opúšťajú štáty, ktoré riadi veľmi špecifický druh politikov podporovaných Georgeom Sorosom, pretože sa im tam žije horšie. V štátoch vedených demokratmi je väčšia kriminalita, väčšia špina, viac bezprizorných ľudí na uliciach, vyššie dane. Jedným z názorných príkladov je Gavin Newsom z Kalifornie. Veľa ľudí sa sťahuje na DeSantisovu Floridu. On nie je jediným dôvodom, prečo sa tam sťahujú, ale to, že štát riadi dobre, je jedným z hlavných dôvodov. Mohol by si na tom postaviť svoju prezidentskú kampaň.

Premýšľate o kandidatúre?

Nie! Som novinár, to nie je moja kompetencia! Viem dobre hovoriť, čítať, pozerať sa a hodnotiť. Ak potrebujete, aby vám niekto povedal, čo robíte zle, v tom som celkom dobrý – napísal som o tom knihy.

Dokáže americká pravica v roku 2024 a neskôr opäť zvíťaziť?

Neviem. Republikánskej strane došla energia a nie je schopná brániť svojich vlastných voličov. Šiesteho januára sa konala demonštrácia pri Kapitole a stovky frustrovaných Trumpových voličov vstúpili do Kapitoly. Stovky z nich sú stále vo väzení. Ak spáchali trestný čin, mali by byť potrestaní, ale trest, ktorý dostali, je taký neprimeraný, že fakticky boli potrestaní z politických dôvodov. Takže okrem niektorých svojich politikov je Republikánska strana zbytočná. V lete 2020 Demokratická strana využila davy svojich voličov prostredníctvom BLM k zapaľovaniu miest a vraždeniu ľudí, a vôbec nikto nebol potrestaný. Republikáni kolaborujú s mocenskými štruktúrami, ktoré kradnú Američanom ich suverenitu a základné občianske slobody. Ak nebudete reprezentovať svojich voličov, zradikalizujú sa. Ja som proti radikalizmu. Nemám rád násilie a nemám rád šialené ideologické hnutia. Moje názory sú veľmi jednoduché: mať prácu, oženiť sa, mať deti a vychovávať ich, snažiť sa byť lepší a lepší.

* * *

Kto je váš obľúbený spisovateľ?

Jan Morrisová. Nedávno som čítal jej trilógiu o britskom impériu Pax Britannica.

Sledujete filmy alebo seriály?

Ani jedno, nemám televíziu.

Pivo alebo víno?

Dvadsať rokov som nepil alkohol.

Kto je vaším vzorom?

Môj otec.

Kam najradšej cestujete?

Milujem Európu!

Aké športy robíte?

Rybárčenie.

S kým by ste si najradšej dali večeru?

George Orwell.

Do akej doby a miesta by ste sa vrátili strojom času?

Východná Afrika v roku 1905.

Koho by ste vymazali z histórie?

Harvard by som zavrel v roku 1960.

Autori: Mátyás Kohán, Gergely Szilvay

Text pôvodne vyšiel na portáli českých Konzervatívnych novín. Vychádza v spolupráci s redakciou.


Ďalšie články