Haščáka z Penty budú stíhať väzobne

V Sídle Penty zasahovala polícia Jaroslav Haščák počas zadržania 1. decembra 2020 v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

Dôvodom väzby je obava z ovplyvňovania svedkov.

Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Hačšák aj Dana Arpášová budú stíhaní väzobne. V piatok o tom rozhodla sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné, obaja podali sťažnosť.

Haščáka obvinil policajný vyšetrovateľ obvinil z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Finančníka zadržala NAKA 1. decembra. Následne sa vzdal všetkých výkonných funkcií v Pente. Obvinenia však odmieta a mieni sa brániť.

Polícia vzniesla obvinenia, ktoré majú súvisieť s kauzou Gorila, celkovo voči trom osobám. Okrem Haščáka v kauze figuruje bývalý riaditeľ kontrarozviedky SIS Ľubomír Arpáš a jeho manželka Dana Arpášová, ktorá v minulosti tiež pracovala pre tajnú službu.

Arpáš mal po svojom odchode zo SIS údajne Haščákovi predať nahrávky z odpočúvania konšpiračného bytu Penty na Vazovovej ulici v Bratislave. Obchody medzi nimi prebiehali prostredníctvom ich firiem, kde Arpáš dodával Haščákovi fiktívne analýzy, za ktoré inkasoval veľkú sumu peňazí. Arpáš odmieta obvinenia z toho, že by sa finančné transakcie, ktoré medzi nimi prebehli, týkali nahrávky Gorila.

Zostanú vo väzbe

V piatok ŠTS rozhodol o tom, že Haščák aj Arpášová budú stíhaní vo väzbe. Informoval o tom prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. „Sudkyňa ŠTS vyhovela návrhu prokurátora a vzala obidve obvinené osoby do väzby, a to z dôvodu obavy z kolúzneho správania sa obvinených. Obidvaja podali sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd, vo veci bude naďalej prebiehať vyšetrovanie,“ povedal prokurátor.

Obvinení podľa jeho slov vypovedajú, ale vinu nepriznávajú. „Rozhodnutie vnímame ako nesprávne,“ reagoval právny zástupca Haščáka Martin Škubla. Dôvodom väzby u oboch obvinených je obava z ovplyvňovania svedkov, potvrdila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Škubla je zvedavý na zdôvodnenie, ako by Haščák mohol ešte ovplyvňovať svedkov.

Priblížil, že väzbu znáša Haščák „statočne“ a iným spôsobom ju ani znášať nebude. „Nebol veľký priestor sa s ním o tom rozprávať. Ja si myslím, že s tým nesúhlasí, bolo pomerne prekvapivé, že nás vylákali na výsluch v nesúvisiacej veci,“ zhrnul s dovetkom, že ten bol len pro forma.

(tasr, joh)


Ďalšie články