Taliban obsadil dôležité okresné mesto Kundúz na severe Afganistanu. Bohatne vďaka kontrole hraníc

Spúšťanie americkej vlajky, keď americkí vojaci odovzdávajú techniku afganským bezpečnostným zložkám v provincii Helmand na juhu Afganistanu. Foto: TASR/AP

Ofenzíva radikálneho islamistického hnutia naberá na intenzite. Vláda už nestráca len vidiek, ale aj mestá.

„V rôznych častiach mesta vidieť tuhé pouličné boje,“ uviedol pre agentúru AFP len pred niekoľkými hodinami člen mestskej rady v Kundúze s tým, že časť vládnych jednotiek ustúpila smerom k letisku. Podľa aktuálnych informácií nemeckej verejnoprávnej stanice Deutsche Welle už Talibovia obsadili celé mesto. Taliban na sociálnej sieti Twitter tiež informoval, že počas útoku na mesto sa mu podarilo zajať veľké množstvo obrnenej vojenskej techniky, vozidiel, zbraní a výstroje.

Kundúz bol podľa spravodajskej stanice dlhodobým cieľom radikálov, ktorým sa ho podarilo nakrátko obsadiť aj v rokoch 2015 a 2016, keď z oblasti odišla nemecká armáda. Tentokrát však mesto nepadlo v dôsledku prekvapivého útoku, ale dlhodobej úspešnej ofenzívy Talibanu na severe krajiny.

Podľa spravodajskej stanice France24 znamená strata tohto strategicky dôležitého mesta pre vládu ťažkú ranu. Afganské úrady totiž v posledných týždňoch nechali Taliban obsadiť vidiecke oblasti a opevnili sa v okresných mestách. V piatok Talibovia obsadili bez boja prvé okresné mesto Zarandž a krátko na to padol aj severoafganský Šibargan.

Radikálne hnutie medzitým pokračuje vo svojej ofenzíve aj v provincii Sar-e-Pul, kde už vstúpil do rovnomenného okresnému centra. „Taliban obkľúčil prápor armády na okraji mesta. Ostatné časti mesta už sú pod jeho kontrolou,“ vyhlásil jeden z členov mestskej rady Sar-e-Pul.

Boje tiež hlásia z okolia Herátu na západe krajiny, ako aj pri Kandaháre a meste Laškargáh na juhu. Taliban kontroluje hranice a začal sám vyberať clo. Pripravil tým vládu o podstatnú časť príjmov a preťal obchodné cesty.


Ďalšie články