Traktor aj bager. Kotleba navrhuje tiahnuť do Bratislavy s ťažkou technikou

Úèastníci protestného zhromaždenia proti oèkovaniu a zotroèovaniu Slovenska pred Úradom vlády SR v Bratislave Marian Kotleba. Foto: Jakub Kotian/TASR

Šéf ĽSNS Marian Kotleba chce do protestov v slovenskej metropole zapojiť aj ťažkú techniku. Akcii to vraj dodá váhu. Výzva prišla krátko po tom, ako sa v uliciach mesta uskutočnilo tretie kolo demonštrácií proti covidovým opatreniam za účasti asi piatich stoviek ľudí.

Predseda opozičnej ĽSNS Marian Kotleba chce do ďalšej série protestov namierených voči vláde a protipandemickým opatreniam zapojiť aj ťažkú techniku. Informoval o tom vo videu zverejnenom na portáli YouTube, ktoré nakrútil práve cestou z hlavného mesta.

„Autoprotest v Bratislave sa nedá robiť s desiatimi autami, ktoré sme dali dokopy z noci do rána. Ak to má mať zmysel, skutočne musí byť zapojená ťažká technika. To znamená nákladné autá, autobusy, ideálne nejaký traktor, možno prípadne nejaký podvalník s bagrom, jednoducho niečo, čo tej akcii dodá skutočnú váhu,“ povedal.

Autoprotest či zastavenie políciou?

Kotleba dnes za účasti ostatných spolustraníkov vo viacerých vozidlách zablokoval časť Panónskej cesty v Bratislave v blízkosti mosta SNP, čím bola na krátko narušená plynulosť cestnej premávky v danej lokalite.

Politik pre Štandard uviedol, že vinníkom tejto situácie bola polícia, ktorá podľa jeho slov bezdôvodne zastavila jedno z vozidiel idúcich v ich kolóne. Konštatoval tiež, že násilia na protestoch sa neobáva a vyššiu účasť na akcii očakáva v piatok.

Štandard so žiadosťou o vyjadrenie k incidentu oslovil aj Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Bratislave. Zbor však na naše otázky v priebehu celého dňa nereagoval.

Rozruch pred sídlom prezidentky

Kotleba ešte v stredu ohlásil podporu protestu na Námestí slobody, ktorý bez riadneho ohlásenia organizoval takzvaný Občiansky tribunál, a blokáde hlavného mesta, čo je podľa neho jediným účinným nástrojom odporu. Skloňoval pritom „totalitné opatrenia“ a politikov, „ktorí ničia náš národ“.

Avizovaná blokáda úspešná nebola. Policajný zbor demonštrantom komunikáciu pri Námestí slobody, respektíve pri Úrade vlády SR, obsadiť nedovolil. Na pár minút sa to však podarilo davu pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí. Ťažkoodenci ho ale napokon z vozovky vytlačili.

Obe skupiny sa v priebehu dňa zliali do jedného celku, ktorý tvorilo zhruba 500 ľudí. K vážnejším nepokojom počas stretnutia neprišlo. Zdravotní záchranári zasahovali pri dvoch prípadoch. Akcia sa skončila zhruba o piatej hodine popoludní. Organizátori ale deklarovali záujem pokračovať v protestovaní od piatkového rána.

Strane politika odsúdeného v súvislosti s extrémizmom aktuálne klesajú preferencie pod potrebnú hranicu piatich percent. Deje sa tak najmä po jej rozštiepení a vzniku nového subjektu Republika, ktorú vedie odídenec z ĽSNS, europoslanec Milan Uhrík a ktorá sa podľa prieskumov drží okolo hranice zvoliteľnosti alebo tesne nad ňou.


Ďalšie články