Čo sa stalo Kalmusovi v Martine? Výpovede sa rôznia

priestory Mirbachovho paláca v Bratislave vystavené diela umelec Peter Kalmus Peter Kalmus. Foto: Jakub Kotian/TASR

Výtvarník Peter Kalmus sa na slávnostnom ceremoniáli Matice slovenskej, kde odhaľovali bustu Alexandra Dubčeka, dostal do konfliktu. Mali ho napadnúť a na krátky čas mal byť v bezvedomí. Matica slovenská však hovorí výtržnostiach „neznámej osoby“.

V Martine sa v stredu konalo odhalenie busty Alexandra Dubčeka pri príležitosti 100. výročia jeho narodenia. Na slávnosti sa zúčastnil aj výtvarník Peter Kalmus, ktorý, ako informoval .týždeň, prišiel vyjadriť svoj nesúhlas.

Pre .týždeň Kalmus uviedol, že na transparente mal mená piatich ľudí, ktorí zomreli v dôsledku takzvaného obuškového zákona, ktorý Dubček inicioval a hlasoval zaň. Podľa vlastnej výpovede vyčkal do momentu, keď chceli dať pred bustu vence a rozprestrel tam transparent, čím bránil kladeniu kvetov. Následne sa podľa jeho slov naňho vrhli ľudia a začali mu transparent trhať z rúk.

Kalmus uviedol, že to považoval za svoj majetok a bránil si ho. Priznal, že jednej osobe dal facku. Reakciou mal byť úder do hlavy. Účastníci zhromaždenia následne vytlačili Kalmusa mimo pozemok národnej ustanovizne. Kalmus tvrdí, že po utŕženej rane zostal chvíľu v bezvedomí a po precitnutí si zavolal záchrannú službu, ktorá privolala políciu. Ošetrili ho v Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) a ešte v ten deň prepustili domov.

Matica slovenská to vidí inak

Informácie od svedkov incidentu sa rôznia. Kým niektorí svedkovia incidentu pre Štandard uviedli, že Kalmusa napadli, iní hovoria, že fyzický kontakt inicioval výtvarník.

Matica slovenská vo štvrtok na sociálnej sieti uviedla, že podala trestné oznámenie pre výtržnosti iniciované neznámou osobou na slávnostnom ceremoniáli. „Neznámy muž fyzicky bránil aktu kladenia vencov k buste Alexandra Dubčeka a inicioval neprimeraný fyzický kontakt s účastníkmi podujatia,“ tvrdí Matica.

Podľa záznamu o podaní trestného oznámenia, ktorý má Štandard k dispozícii, niektorých prítomných z obecenstva fyzicky a verbálne napadol. Jednému z účastníkov mal roztrhnúť košeľu. „XY tomuto mužovi zobral transparent a hodil mu ho preč, pričom ho tento muž napadol, a to tak, že ho udrel jedenkrát pravou rukou zovretou v päsť do ľavej časti tváre, na čo XY zareagoval tak, že ho rukou odstrčil do oblasti hrude a kľúčnej kosti,“ píše sa v trestnom oznámení.

V texte sa konštatuje, že Kalmus spravil krok vzad a ľahol si tak, aby neležal na ceste. Na muža, ktorý mu oponoval, mal kričať „veď uvidíš, pôjdeš do basy“. Z incidentu má existovať aj videozáznam.

Kalmus sa v posledných rokoch dostal do povedomia najmä svojimi aktivitami proti pamätníkom z minulého režimu. V Krajnej Bystrej, rodisku signatára pozývacieho listu na vojenský zásah v Československu v roku 1968 a komunistického normalizátora Vasiľa Biľaka, napríklad v roku 2015 spolu s Ľubošom Lorenzom oblial červenou farbou Biľakovu bustu.


Ďalšie články