Spor pre pamätník vysídleným Maďarom eskaluje. Slovensko zaslalo Maďarsku diplomatickú nótu

kover_samorin Predseda maďarského parlamentu László Kövér pri odhalení pamätníka vysídleným Maďarom v Šamoríne. Foto: Facebook / Mesto Šamorín

Ministerstvo zahraničných vecí poslalo Maďarsku diplomatickú nótu. Prekáža mu účasť predsedu maďarského parlamentu na odhalení pamätníka v Šamoríne. Postoj ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka podporil predseda slovenského parlamentu Boris Kollár so svojím hnutím Sme rodina.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR zaslalo Maďarsku diplomatickú nótu. Žiada, aby maďarská strana postupovala v zmysle zaužívaných a štandardných diplomatických postupov a vopred informovala slovenskú stranu o účele návštevy svojich štátnych predstaviteľov. Slovenský rezort diplomacie tak urobil v reakcii na účasťou predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra na odhalení pamätníka vysídleným Maďarom v Šamoríne. TASR o tom informoval komunikačný odbor ministerstva.

„MZVEZ SR pripomína, že je naďalej pripravené poskytnúť štandardnú logistickú podporu oficiálnym návštevám z Maďarska, nepovažujeme však za vhodné, že sa slovenská strana až následne dozvedá o tom, na akých podujatiach sa vysokí politickí predstavitelia Maďarska zúčastňujú na území SR,“ ozrejmil rezort.

V tejto súvislosti rezort v diplomatickej nóte vyjadril sklamanie z účasti a vyjadrení na podujatí v Šamoríne v pondelok 2. augusta. Hovorí, že neboli v duchu deklarovaného záujmu o dobré susedské vzťahy. Zároveň deklaroval, že Slovenská republika je naďalej pripravená na komunikáciu s Maďarskom o všetkých otázkach vzájomných vzťahov.

Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) v reakcii na vyjadrenia Kövéra pri odhalení pamätníka v Šamoríne už v stredu (4. 8.) požiadal maďarských predstaviteľov, aby vážili slová, nenarúšali zmier a rešpektovali Slovensko ako rovnocenného partnera. Skonštatoval, že spôsob, akým najvyšší maďarskí predstavitelia neustále otvárajú historické otázky, je v rozpore s deklarovanou snahou Maďarska o dobré bilaterálne vzťahy. Za slovenského ministra a jeho vyjadrenie sa postavil aj predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár so svojím hnutím Sme rodina.

Naposledy došlo k podobne napätej situácii pred 12 rokmi. Keď sa maďarský prezident László Sólyom vybral v roku 2009 do Komárna, aby sa zúčastnil na slávnostnom odhalení sochy svätého Štefana, prišiel iba do polovice mostu medzi maďarským Komáromom a slovenským Komárnom. Ministerstvo zahraničných vecí vtedy poslalo diplomatickú nótu, ktorou Sólyomovi odoprelo na celý deň vstup na slovenské územie.

(tasr, haj)


Ďalšie články