Protest proti očkovaniu v Bratislave: Polícia zastavila kotlebovcov

MK Marian Kotleba. Foto: Peter Števkov

V Bratislave sa dnes opätovne zišli odporcovia očkovania a proticovidových opatrení. Primátor Matúš Vallo ešte pred akciou požiadal o ochranu mesta. Polícia hlási pripravenosť a odporúča peším občanom a vodičom, aby sa miestam protestov vyhli. Ťažkoodenci lemujú Hodžovo námestie. Účasť je nižšia ako počas minulých protestov. Veľký podiel na tom zrejme má aj počasie. Krátko predpoludním polícia zastavila kolónu vozidiel kotlebovcov.

Hlavné mesto Slovenska od štvrtkového rána zažíva ďalší zo série občianskych protestov zameraných proti očkovaniu a protipandemickým opatreniam. Davy sa zišli pred Úradom vlády SR, kde sa koná neohlásené zhromaždenie, a pred Prezidentským palácom, kde bolo stretnutie riadne oznámené.

Výrazne vyššiu účasť má zhromaždenie pred sídlom Zuzany Čaputovej, kde sa na poludnie nachádzalo asi 500 ľudí. Skupina desiatok osôb sa stretla na Námestí slobody pred Úradom vlády SR. Oba davy sa neskôr spojili. Pod nižšiu účasť sa zrejme podpísalo aj počasie. V Bratislave a jej okolí od rána pomerne husto pršalo.

Zhromaždení občania vo veľkom držali slovenské, ale miestami aj české vlajky. Väčšinou stáli pasívne v skupinkách a rozprávali sa. Prostredníctvom aparatúry hrali na Hodžovom námestí skladby nacionalistického speváka a hovorcu hnutia Republika Ondreja Ďuricu.

Foto: Tomáš Dugovič

V okolí oboch budov sa do obeda nachádzali aj desiatky príslušníkov štátnej aj mestskej polície. Demonštranti okolo obeda na krátko zablokovali cestu pri Hodžovom námestí, tak ako počas minulého protestu, polícia ich však vytlačila. Dav chcel rovnako postupovať aj pri Námestí slobody, polícia mu to však nedovolila.

Polícia pri sídle prezidentky. Foto: Tomáš Dugovič

Mikulec je spokojný

Činnosť polície počas štvrtkových protestných zhromaždení v Bratislave hodnotí minister vnútra Roman Mikulec mimoriadne pozitívne. Uviedol to pre TASR s tým, že ďakuje policajtom za ich nasadenie.

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave podľa slov ministra ešte v predstihu upozorňovalo osoby, ktoré využijú právo zhromažďovať sa, aby rátali počas zhromaždení zo strany polície s bezpečnostnými opatreniami.

„Boli tiež požiadaní, aby pri využívaní svojho práva vyjadriť názor nenarúšali verejný poriadok a neporušovali svoje povinnosti vyplývajúce zo všeobecne záväzných predpisov,“ podotkol Mikulec.

Štátnej a bratislavskej mestskej polícii sa poďakoval aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, a to za správne vyhodnotenie bezpečnostnej situácie a primerané opatrenia. „Snažím sa rozumieť aj tomu, prečo sa minulý týždeň polícia zdráhala zasahovať. Oceňujem, že dnešné opatrenia ‚nakalibrovala‘ primerane rozsahu bezpečnostných rizík a cieľu udržať verejný poriadok,“ uviedol Droba na sociálnej sieti.

Zdravotní záchranári zasahovali doteraz pri dvoch prípadoch na zhromaždení na Hodžovom námestí. Po policajnom zákroku bola ošetrená jedna osoba z dôvodu podozrenia na epileptický záchvat. Ošetrený bol aj jeden člen antikonfliktného tímu z dôvodu náhleho zhoršenia sa jeho zdravotného stavu.

Incident za účasti ĽSNS

Okolo jedenástej hodiny predpoludním niekoľko vozidiel ĽSNS zablokovalo Panónsku cestu vedúcu na Most SNP, čím bola na krátko obmedzená doprava v danej lokalite

Líder strany Marian Kotleba pre Štandard uviedol, že vinníkom tejto situácie je polícia, ktorá podľa jeho slov bezdôvodne zastavila jedno z vozidiel v ich kolóne. Konštatoval, že násilia na protestoch sa neobáva a vyššiu účasť na akcii očakáva v piatok.

Štandard so žiadosťou o vyjadrenie oslovil aj Krajské riaditeľstvo policajného zboru v Bratislave. Článok budeme aktualizovať.

Vallo žiadal ochranu mesta

Akcie majú podľa správ zo sociálnych sietí nejednotné vedenie. Otvorenú podporu zhromaždeniu na Námestí slobody vyhlásil predseda opozičnej ĽSNS Marian Kotleba. Skloňuje pritom „totalitné opatrenia“ a politikov, „ktorí ničia náš národ“. Občanom chcel zabezpečiť jedlo, pitie a dopravu autobusmi.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo v stredu požiadal o ochranu mesta a – ako sám vraví – jeho zodpovedných obyvateľov. „Zaslúžia si za to rešpekt a nie hanlivé pokriky, pľuvance a na dlhé hodiny paralyzované celé mesto,“ napísal okrem iného na Facebooku.

Z dôvodu demonštrácií mestská časť Staré Mesto avizovala, že záhrada Prezidentského paláca bude vo štvrtok a v piatok zatvorená. Obáva sa zvýšenej koncentrácie osôb a s tým súvisiaceho rizika, že príde k poškodeniu mobiliáru.

Protest pred Úradom vlády SR. Foto: Tomáš Dugovič

Polícia sa podľa svojich slov pripravila

Krajské riaditeľstvo polície v Bratislave v stredu uviedlo, že pripravuje bezpečnostné opatrenia. „Verejný poriadok bude zabezpečovať dostatočný počet policajtov, či už z radov poriadkovej, dopravnej, ako aj kriminálnej polície. Tak ako aj pri iných zhromaždeniach, aj pri týchto bude polícia postupovať v súlade so zákonom,“ uviedol hovorca Michal Szeiff.

Tí občania, ktorí nebudú súčasťou protestov, sa majú podľa kompetentných daným miestam vyhnúť. Rovnaká požiadavka je smerované na vodičov. Podľa hovorcu Starého Mesta Mateja Števove však organizátori deklarovali, že nepríde k blokáde dopravy.

Slovensko si v uplynulých dňoch a týždňoch prešlo dvomi väčšími demonštráciami zameranými proti opatreniam a očkovaniu. Prvý protest sa uskutočnil pred budovou Národnej rady SR, druhý pred spomínaným Prezidentským palácom. Zúčastnilo sa na nich niekoľko stoviek až tisícok ľudí. Demonštranti vtedy napádali médiá aj vodičov, pred týždňom takmer celý deň blokovali dopravu okolo Hodžovho námestia.

(tod,ste,tasr)


Ďalšie články