Škandalózne policajné násilie v Berlíne

Keď sú demonštrácie v Moskve alebo v Minsku a tamojšia polícia proti demonštrantom brutálne zakročí, nikto aspoň trochu súdny nebude argumentovať, že neboli povolené. Pre autoritatívny režim nie je nič jednoduchšie ako demonštrácie neustále zakazovať. Na Západe ani na nepovolenej demonštrácii nemá policajt zasahovať s neprimeranou brutalitou.

nemecko_protesty Policajný zákrok na proteste v Berlíne. Zdroj: Twitter / European Pressphoto Agency

Keď sa scény s policajným násilím odohrávali teraz cez víkend v Berlíne, boli sme v českých médiách tejto debaty úplne ušetrení. Demonštrácie proti karanténnym opatreniam a výhľadovo proti nátlaku nechať sa zaočkovať najskôr úrad zakázal a súd tento zákaz potvrdil. Vraj z obáv, že demonštranti nebudú dodržiavať hygienické nariadenia, a prispejú tak k šíreniu vírusu. Týždeň predtým oslavovalo v centre Berlína 65-tisíc ľudí LGBT slávnosť Christopher Street Day, všetci bez 1,5-metrových rozostupov a podstatná časť bez rúšok. To neprekážalo. Homosexuálom a ich priaznivcom sa asi koronavírus radšej vyhýbal.

Cez týždeň sa koronavírus spamätal, takže demonštrácie sa museli zakázať. Namiesto toho, aby sa kritici lockdownu zhromaždili na jednom mieste, hrali sa celý deň v Berlíne na mačku a myš. Polícia bola s pribúdajúcim časom vynervovaná a tiež agresívnejšia. Niektoré scény by človek v západnom meste počas nenásilnej demonštrácie doteraz nečakal: príslušníci polície sa síce zaobišli bez obuškov, ale často jednotlivých demonštrantov brutálne strhávali na chodník, prikľakávali v pomere traja na jedného, ruky do pút a dávali ich do policajných dodávok (napríklad tu). Do ďalších ľudí aspoň strkali rukami, revali na nich, striekali im do očí slzný plyn.

Oficiálne zadržali okolo tisíc ľudí. To je pri policajnom odhade päťtisíc demonštrantov neuveriteľne vysoký počet, kam sa hrabú naše VB a ŠtB. Pri porovnateľne veľkých demonštráciách v Prahe na sklonku 80. rokov prekročil počet zadržaných málokedy stovku.


Vytvorte si účet zadarmo
alebo sa prihláste do svojho účtu a dočítajte tento článok.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami