Zrážka dvoch vlakov v Česku si vyžiadala najmenej tri obete a desiatky zranených

Zrážka vlakov Zrážka vlakov v Česku. Foto: Policie ČR

Zrážka dvoch vlakov pri západočeskej obci Milavče v Plzenskom kraji, ku ktorej došlo v stredu ráno krátko po ôsmej hodine ráno, si zatiaľ vyžiadala tri obete na životoch a desiatky zranených, pričom sedem ľudí je v kritickom stave a 31 je ľahko zranených. Podľa niektorých zdrojov českých médií je zranených až 50 osôb.

Podľa servera Novinky.czo sa zrazil rýchlik Ex 351 Západní expres, ktorý smeroval z Mníchova do Prahy, s osobným vlakom Os 7406 z Plzne do Domažlíc. Trať číslo 180 bude preto celý deň uzatvorená.

„Vlak Ex 351 prešiel návestidlom v polohe stáť vo výhybni Radonice v (okrese) Domažlice a zrazil sa s osobným vlakom. Situácia je vážna, ruším akýkoľvek program a som na ceste na miesto nešťastia,“ uviedol na Twitteri minister dopravy Karel Havlíček. Príčinou nehody je preto zrejme chyba jedného z rušňovodičov, píše portál iDNES.cz.

Reportér ČT24 Jan Beránek o okolnosti nehody uviedol: „O 08.06 h sa mali (vlaky) stretnúť vo výhybni Radonice, čo je len niekoľko kilometrov pred Domažlicami. Západní expres zrejme nepočkal na vykrižovanie v Radoniciach a vyrazil v protismere na jednokoľajnej trati smerom do Plzne a tam sa vlaky zrejme stretli.“

Pri nešťastí zahynuli obaja strojvodcovia a jedna žena. Ďalej evidujú päť vážne zranených a troch stredne ťažko zranených.

Česká polícia na Twitteri uviedla, že na mieste zasahujú všetky zložky Integrovaného záchranného systému (IZS) vrátane štyroch vrtuľníkov, pričom pomoc majú poskytnúť i záchranári z Nemecka.

„Poplach bol vyhlásený pre 11 jednotiek. Miesto zásahu máme rozdelené na dva úseky. Transportujeme osoby z vlaku. Na mieste je niekoľko desiatok zranených,“ uviedol hovorca hasičov Petr Poncar.

Portál Seznamzpravy.cz informoval, že na miesto vyráža aj psychologická pomoc. Približne päť ľudí poskytne terapeutickú pomoc ľuďom postihnutým dopravnou nehodou. České dráhy zriadili bezplatnú linku psychologickej intervencie. Terapeutickú pomoc poskytuje na mieste aj polícia ČR.

Na inej trati sa zas vykoľajil nákladný vlak a prerušil prevádzku

Vlakových nešťastí bolo v stredu ráno viac. Nákladný vlak sa vykoľajil pri Kralupoch nad Vltavou. Nikto nebol zranený. Incident zastavil prevádzku na trati, jej obmedzenie sa očakáva až do večerných hodín. Dotkne sa desiatok spojov vrátane medzinárodných rýchlikov, uviedli na svojom webe České dráhy (ČD). ČD preto v oblasti zabezpečili náhradnú autobusovú dopravu.

Podľa hovorcu Správy železníc Radky Pistoriusovej bude rozsah poškodenia trate možné presne určiť až po odstránení troch vykoľajených vozňov. Trakčné vedenie sa nepoškodilo.

Trať využívajú taktiež rýchliky z Prahy do Ústí nad Labem a Děčína aj medzinárodné expresy pokračujúce ďalej do Drážďan a Berlína. Tie teraz odkláňajú cez Lysú nad Labem.

(tasr, ste)


Ďalšie články