Orbán má spojenca. Tucker Carlson je v Maďarsku a pripravuje s ním rozhovor aj reportáž o krajine

Tucker Carlson a Viktor Orbán. Foto: Twitter/Tucker Carlson Tucker Carlson a Viktor Orbán. Foto: Twitter/Tucker Carlson

Americký politický komentátor Tucker Carlson je v Maďarsku. Na Facebooku prezentuje, že je už v Budapešti, zverejnil fotku s premiérom Orbánom, ale chystá sa aj do Ostrihomu na hranici so Slovenskom. Natáča dokument o našich južných susedoch a rád by s Viktorom Orbánom urobil rozhovor.

Dá sa predpokladať, že to bude veľká prezentácia pre Orbána a Maďarsko v USA. Tucker Carlson sa o rozhovor s Orbánom usiloval už dávnejšie, pred pár mesiacmi kontaktoval Roda Drehera, ktorý sa mu snažil pomôcť. Orbán, ako to býva jeho zvykom, si dal načas, aby zvýšil svoju cenu, ale rozhovor s hviezdou Fox News je aj pre neho veľká príležitosť. Bude sa cítiť ako ryba vo vode a ukáže svoju umiernenú stránku. Môže si byť istý, že rozhovor v najsledovanejšej televíznej show v USA si pozrú aj jeho kritici.

Tucker Carlson plánuje v Maďarsku pobudnúť týždeň, natáča tu svoju reláciu, vyvrcholením by mal byť rozhovor s premiérom krajiny Viktorom Orbánom. Pozornosť vyvolá aj dokument o Maďarsku, najmä potom, ako sa Orbánova vláda rozhodla ísť do tvrdšieho zápasu a chrániť deti pred propagáciou LGBT tém. V Amerike je problém ďaleko väčší, ale republikánski politici nemajú zďaleka takú odvahu ako Orbán.

Môžeme si byť istí, že nič nepôjde na náhodu. Carlson sa už s maďarským predsedom vlády stretol. Podľa organizácie Open Secrets mala maďarská vláda v roku 2019 minúť okolo 220-tisíc eur, aby premiér dostal rozhovor v Carlsonovej relácii na televíznej stanici Fox News. Potom sa karty obrátili a o tento rozhovor začal žiadať Tucker Carlson.

Carlson bude blízko

Jeho turné po Maďarsku môže zaujať aj jeho slovenských priaznivcov. V sobotu 7. septembra sa totiž Carlson presunie blízko k slovenským hraniciam. V Ostrihome vystúpi na študentskom festivale Mathias Corvinus Collegium (MCC). Jeho prednáška bude mať názov „Svet podľa Tuckera Carlsona“. Na festivale sa okrem neho zúčastní viacero zvučných mien, napríklad Dennis Prager, zakladateľ neziskovky Prager University, známy svojimi videami a podcastami.

Carlson patrí k hviezdam prvej kategórie v americkej publicistike. Jeho relácia Dnes s Tuckerom Carlsonom lákapriemere 3 milióny divákov, niektoré vydania sledovalo aj vyše 5 miliónov divákov, čo ju robí najsledovanejšou spravodajskou reláciou na káblovej televízii v USA. Komentátor taktiež dominuje v hlavnej demografickej skupine – medzi dospelými od 25 do 54 rokov. Carlson zároveň čelí obrovskej vlne nenávisti, verejne sa hovorilo o snahe zistiť, kde s rodinou žije, aby mu znepríjemnili život, špekulovalo sa o tlaku veľkých firiem, ktoré by teoreticky mohli na neho vyvinúť tlak, keby stiahli reklamu z Fox News.

Carlson je ale odolný typ, na mnohé invektívy odpovedá s humorom, iné ignoruje. Jeho hviezda len narástla, keď sa dokázal postaviť aj prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorého kritizoval za úvahy napadnúť Irán (Trump neskôr povedal, že sa rozhodol nezaútočiť aj kvôli nemu), kritický bol aj k politike, ktorá pomáha bohatým na úkor rodín s deťmi.

V rozhovore s Orbánom budú mať teda veľa spoločných tém, dá sa očakávať, že aj odlišné záujmy. Carlsona bude Orbán zaujímať kvôli stavu americkej politiky a jeho kritike voči EÚ, Orbán zase bude mať záujem o odkaz americkej vládnej politike, najmä prezidentovi Bidenovi.

Žiaľ, ak chcete relácie Tuckera Carlsona sledovať, nie je to u nás jednoduché. Najľahšie je vyhľadať si úryvky z jednotlivých vydaní na YouTube, ukážka napríklad tu. Epizódy sa dajú nájsť aj na stránke Fox News. Alebo treba prísť v sobotu do Ostrihomu.


Ďalšie články