V Rusku majú budúci týždeň spustiť hromadné očkovanie proti koronavírusu

Na archívnej snímke z 15. septembra 2020 ruská vakcína Sputnik V proti koronavírusu SARS-CoV-2. Foto: TASR

Budú používať vlastnú očkovaciu látku, ktorá má podľa miestnych úradov 95-percentnú účinnosť.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil, aby sa už na budúci týždeň začala hromadná vakcinácia ruského obyvateľstva proti novému druhu koronavírusu SARS-CoV-2 očkovacou látkou Sputnik V.

V Rusku, ktoré pandémia postihla mimoriadne tvrdo, bolo údajne zaočkovaných už okolo 100-tisíc ľudí.

Putin svoj zámer oznámil v stredu počas telekonferencie so zdravotníckymi inštitúciami ministerstva obrany. Štát podľa jeho slov vyprodukoval už takmer dva milióny vakcín. „Dáva nám to možnosť začať ak nie masovú, tak aspoň rozsiahlu vakcináciu,“ zdôraznil. Prioritne by mal byť očkovaný zdravotnícky personál a učitelia. Ruská vicepremiérka Tatiana Golikovová v tejto súvislosti neskôr spresnila, že vakcinácia bude bezplatná a dobrovoľná.

Nariadenie prišlo len pár hodín po tom, ako Spojené kráľovstvo oznámilo, že schválilo vakcínu BNT162b2 spoločností Pfizer a BioNTech, ktorú spoločne vyvinuli Spojené štáty a Nemecko. Tá by mala byť na 95 percent úspešná, pričom ochranu poskytuje aj starším osobám.

Čo je Sputnik V a ako funguje?

V Rusku momentálne vyvíjajú tri rôzne vakcíny proti novému koronavírusu. Najznámejšou z nich je Gam-COVID-Vac s obchodným názvom Sputnik V. Za vakcínou EpiVacCorona, ktorú ruská vláda v októbri tiež schválila, stojí virologické výskumné centrum Vektor na Sibíri. Tretiu vyvíja Chumakovov inštitút pre detskú obrnu a virálne encefalitídy v Moskve.

Sputnik V vyvinulo národné výskumné centrum epidemiológie a mikrobiológie N. F. Gamaleia v Moskve, ktoré má s podobnými vakcínami skúsenosti už od 80. rokov.

Ide o vakcínu založenú na báze dvoch adenovírusových vektorov. Vektor je upravený vírus, ktorý je zbavený génu potrebného na reprodukciu. Po aplikovaní do tela by tak mal vektor s génom koronavírusu v organizme vyvolať tvorbu protilátok bez toho, aby sa začal šíriť a infikoval ho. Sputnik V pozostáva z dvoch vakcín využívajúcich dva rôzne typy adenovírusových vektorov.

Očkovacia látka dosahuje podľa ruských úradov efektívnosť 95 percent, pričom u približne 15 percent zaočkovaných osôb vyvolala vedľajšie účinky v podobe zvýšenej teploty, bolestí hlavy alebo bolesti svalov. Ako nedávno informovali ruské médiá, predajná cena jednej vakcíny Sputnik V by pre zahraničie mala byť 10 dolárov (8,2 eura). Na porovnanie, jeden kus vakcíny BNT162b2 od Pfizer-BioNTech, ktorú tiež treba aplikovať dvakrát, stojí 19,5 dolára (približne 16 eur).

Obavy aj nádej

Bezpečnosť a efektivitu tejto vakcíny v minulosti spochybňovali niektorí odborníci zo zahraničia aj z Ruska. Skupina zahraničných vedcov v tejto súvislosti ešte v septembri v oficiálnom liste vyjadrila znepokojenie ohľadom možnej manipulácie s údajmi a štatistickými anomáliami, čo boli v správe, ktorú vývojári ruskej vakcíny zverejnili v odbornom medicínskom žurnále Lancet. Nevôľu časti vedeckej obce vyvolala tiež skutočnosť, že Moskva Sputnik V schálila ako vôbec prvú vakcínu proti SARS-CoV-2 ešte pred ukončením tretej fázy testovania.

Podľa profesora Charlesa Banghama z Kráľovskej univerzity v Londýne predbežné výsledky tretej fázy testovania Sputnik V naznačujú, že by skutočne mohlo ísť o efektívnu vakcínu proti novému koronavírusu. Ruská vakcína volí podľa jeho slov mierne inú stratégiu na vytváranie protilátok ako americko-nemecká. Jej výhodou je, že ju netreba skladovať pri takých nízkych teplotách. Na druhej strane sú pri nej častejšie vedľajšie účinky, ktoré by však mali byť vo väčšine prípadov mierne. Profesor ďalej zdôraznil, že pri oboch vakcínach ešte nie je úplne zrejmé, na ako dlho protilátky vytvoria a ako na ne budú reagovať staršie osoby.

Záujem nakúpiť Sputnik V napriek tomu avizovalo viac než 50 štátov, pričom India, Brazília, Čína a Južná Kórea by túto očkovaciu látku mali aj produkovať. Európska únia zatiaľ jej nákup neplánuje. Ruská agentúra Lenta.ru v tejto súvislosti s odvolaním sa na zdroj z Bruselu napísala, že ruskí vývojári zatiaľ nepožiadali Úniu o certifikáciu a nedodali jej ani potrebnú dokumentáciu. Brusel ešte minulý piatok povolil nákup tejto vakcíny Maďarsku za predpokladu, že neopustí jeho hranice.

V Rusku bolo od začiatku pandémie potvrdených už 2,4 milióna prípadov nákazy ochorením COVID-19, ktorého pôvodcom je nový druh koronavírusu. Ochoreniu v tejto krajine dokázateľne podľahlo už takmer 43-tisíc ľudí.


Ďalšie články