Ivermektín sa už na liečbu covid pacientov na Slovensku neodporúča

pacient jednotka intenzívnej starostlivosti JIS Zdravotníci sa starajú o pacienta na JIS-ke, ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre anestéziológiu a intenzívnu medicínu Jozef Firment tento liek vylúčil zo zásad a odporúčaní na liečbu ochorenia COVID-19.

Po januárovom ošiali okolo lieku ivermektín vypracovali Jozef Firment, hlavný odborník rezortu zdravotníctva pre špecializačný odbor anestéziológia a intenzívna medicína, a spoluautori dokument s názvom Zásady a odporúčania pre diagnostiku a liečbu pacientov s COVID-19. Tie umožňovali na pracoviskách anestéziológie a intenzívnej medicíny podávať pacientom liek ivermektín.

V aktualizovanej verzii z konca júla sa už iveremektín neuvádza, informovali v utorok Hospodárske noviny. Rozhodnutie prišlo v čase, keď sa spochybňujú účinky ivermektínu pri liečbe covidu. Z nedávnych zistení vyplynulo, že masívna klinická štúdia, ktorá potvrdzovala, že znižuje o 90 percent úmrtnosť na covid, obsahovala chybné údaje a vymyslené či skopírované časti.

Ministerstvo zdravotníctva preto na konci júla nepredĺžilo povolenie na terapeutické použitie jedného neregistrovaného lieku s účinnou látkou ivermektín. Zvyšným liečivám, ako iverzine, ermetin či covimectin, skončí toto povolenie v auguste a v septembri. Rezort pre Štandard uviedol, že dané povolenia predĺži v prípade požiadavky hlavného odborníka pre infektológiu a tropickú medicínu Ivana Schrétera.

Vylúčenie ivermektínu zo štandardizovaných postupov napovedá, že Schréter túto žiadosť nemusí podať. Antiparazitikum sa očividne dostáva do nemilosti rezortu. Obzvlášť naklonení mu nie sú ani lekári z praxe.

V nemocniciach nepomohol

Lekári z nemocničných covid oddelení dávajú ivermektín pacientom na žiadosť rodín, ale výsledky nevidia.

„Ivermektín je v liečbe covidu pre nás lekárov na ARO úplne nepodstatný liek a nemáme s ním pozitívne skúsenosti. Sú tu iné lieky, ktoré pomáhajú a ktoré si zasluhujú našu pozornosť,“ opísal nedávno svoje skúsenosti Jakub Hložník, primár Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda v Petržalke.

Rovnaké skúsenosti majú podľa neho lekári z iných covid oddelení naprieč Slovenskom. Naopak, ivermektín sa v bratislavskej Petržalke osvedčil v ambulantnej sfére. Všeobecná doktorka pre dospelých Etela Janeková tvrdí, že ním doposiaľ vyliečila 188 pacientov, z toho 67 malo mať ťažký priebeh covidu, a preto im poskytla aj vysokomolekulový heparín.

Lekári z nemocníc sa však čudujú, ako mohla v ambulancii liečiť ťažký priebeh infekcie, keďže ten si vyžaduje hospitalizáciu a kokteil liekov.

Ľudia si ho objednávajú nelegálne

Na jar sa niektorí ľudia pokúšali dostať k ivermektínu aj ilegálne. Množili sa jeho objednávky na AliExpress, ako i dodávky, ktoré zadržali colníci vo viacerých krajoch. V niektorých prípadoch pritom išlo o veterinárne lieky, ktoré nie sú určené pre ľudí.

Aktuálne je ivermektín na lekársky predpis, ale ľudia si ho stále objednávajú po vlastnej osi.

„Finančná správa aj v tomto období eviduje zásielky s obsahom dávok lieku ivermektín. Môžeme však uviesť, že v súčasnosti ide o podstatne menší počet, aký Finančná správa zaznamenala pred niekoľkými mesiacmi,“ skonštatovala Drahomíra Adamčíková z Finančného riaditeľstva SR.

Správu budeme aktualizovať.


Ďalšie články