Boh je vraj trans. Vandalizmus v Bratislave, kostoly a pamiatky posprejovali LGBT heslami

Foto: Zaslané redakcii od čitateľa Foto: Zaslané redakcii od čitateľa

AKTUALIZOVANÉ Vandali v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto posprejovali viaceré národné kultúrne pamiatky. Nápisy obsahujú anglické heslá z prostredia LGBT agendy i výrazy proti polícii. Takýmto spôsobom bol poničený zhruba tucet budov.

Terčom vandalov sa v bratislavskom Starom Meste stali viaceré kultúrne pamiatky. Červeným sprejom boli na mnohých miestach napísané rôzne heslá z prostredia LGBT, ako napríklad „Boh je trans“, „Teplá sila“ či výrazy proti polícii.

Posprejovaný bol napríklad Kostol navštívenia Panny Márie, ľudovo nazývaný ako Kostol Milosrdných bratov. Na fasáde budovy zo 17. storočia sa objavili nápisy v angličtine „Queer power“ a „Trans is beauty“, teda Teplá sila a Trans je krása. Miesto, na ktorom došlo k činu, snímajú bezpečnostné kamery. Či páchateľov zachytili, nie je momentálne známe.

Ďalšiou obeťou bol Kostol Loretánskej Panny Márie, ľudovo Uršulínsky kostol. Na budove je nasprejované „Queer revolution is coming – Teplá revolúcia sa blíži“ alebo „God is trans – Boh je trans“. Podobné heslo vandali napísali aj na františkánsky kostol na Františkánskom námestí.

Poznačená bola aj Dlhá ulica, Klobučnícka ulica, ako i Hlavné námestie. Na budovách sa objavili nápisy „LGBTQI ACAB“, „Love is Love – Láska je láska“ alebo „Trans is divine – Trans je božské“. Podľa ďalších správ bol posprejovaný aj Kostol sv. Štefana, takzvaný kapucínsky kostol.

Podľa nepotvrdených informácií majú páchatelia pochádzať zo zahraničia.

Polícia pracuje

Starostka Starého Mesta bratislavského Zuzana Aufrichtová sa vyjadrila, že nelegálne nápisy (tzv. graffiti) sú problémom, s ktorým má mestská časť problémy už dlhodobo. „Odhliadnuc od ideológie, za čo alebo proti čomu „bojujú“, sú jednoznačne nežiaduce a ich autori poškodzujú cudzí majetok. Odstraňovanie graffiti je technologicky náročné a drahé a jedným zo spôsobov, akým dokážeme poškodeným pomôcť je odstránenie graffiti, na základe požiadania, prostredníctvom nášho neinvestičného fondu Fond architekta Weinwurma,“ uviedla starostka.

Magistrát mesta Bratislava rieši vzniknutú situáciu s políciou. „V danej lokalite sa nachádza mestský kamerový systém a v súčasnosti Mestská polícia Bratislava analyzuje zábery, ktoré môžu pomôcť zadržať páchateľa. Hlavné mesto takýto druh vandalizmu odsudzuje. Jednak z pohľadu ničenia majetku a pamiatok mesta, jednak z pohľadu tolerancie. Z mestských objektov zabezpečíme odstránenie týchto grafitov,“ uviedol magistrát.


Ďalšie články