Ikonické Čičmany pod vodou. Prívalové dažde ohrozili symbol kultúrneho dedičstva

čičmany_povodeň (2) Blesková povodeň v Čičmanoch. Zdroj: Facebook / Obec Čičmany

Varovania meteorológov sa naplnili. Prívalové dažde a búrky zasiahli takmer celé Slovensko. Drevenice v Čičmanoch vydržali. Neďaleká Valaská Belá hlási mimoriadnu situáciu. Viaceré obce v bánoveckom okrese sú ohrozené tretím – najvyšším – stupňom povodňovej aktivity.

Slovensko má za sebou búrlivý víkend. Silný vietor, búrky a prívalový dážď miestami spôsobil povodne. Vážnu situáciu hlási Valaská Belá v podhorí Strážovských vrchov. Len pred týždňom ju zasiahli povodne. Premiér vtedy prišiel do obce osobne a sľúbil finančnú pomoc pri opravách. V nedeľu voda páchala škody opäť, ale tentoraz bol živel ešte ničivejší. Spadlo tam približne 255 milimetrov zrážok a počas 20 minút zatopilo celú obec.

„Situácia je zlá. Škody budú obrovské, nedajú sa vyčísliť, ale budú omnoho väčšie ako naposledy,“ povedal starosta Miloš Cúcik. Podľa starostu bola vlna dvojnásobná oproti minulým povodniam. Hovorí o 100-ročnej vode.

V obci začali s odstraňovaním škôd.

„Už teraz vieme, že zobralo lavičky, zlomilo nám jeden most, kde ľudí odrezalo od prechodu. Riešime to cez vojsko pontónovým mostom. Robíme všetko, čo sa dá,“ priblížil. Zo živelnej pohromy viní lesníkov ťažiacich drevo. Zvyšky po ťažbe podľa neho upchávajú koryto potoka. Lesníci však vinu odmietajú.

Čičmany pod vodou

Podobne zasiahli bleskové povodne rázovitú dedinku Čičmany. Svetoznáme drevenice s ľudovými vzormi skončili pod vodou, keď sa po búrke odtrhla časť brehu a spadla do potoka. Situácia je však menej vážne ako vo Valaskej Belej.

„Vylieval sa potok, ktorý ide od salaša, a aj potok pod lyžiarskym strediskom. Podobnú situáciu sme tu už mali, ale takéto dažde neboli veľmi dávno. Čistili sme rúry a prekopávali vpusty, aby voda netiekla po ceste. Trochu nám vymyla aj bočné cesty, ale dá sa po nich prejsť,“ opísala starostka Iveta Michalíková.

Hoci hladina potoka stúpla o meter a voda zaliala populárnu turistickú destináciu, ikonické drevenice nepoškodila. „Obe drevenice – Radenov dom aj Dom číslo 42, sú v poriadku a interiér expozícií nebol nijakým spôsobom poškodený. Prúd vody, ktorý tiekol vedľa Radenovho domu, vyzeral naozaj hrozivo. Aj vďaka susedovi Jurajovi Kudjakovi, ktorý pri svojej drevenici vyhĺbil rigol, však voda ľahšie odtiekla,“ informovala hovorkyňa Považského múzea v Žiline Magdaléna Lacková.


Ďalšie články