Aj po vakcíne môžete prenášať vírus. Nové zistenia nabúravajú argument, že ľudí možno deliť podľa očkovania

Digitálne COVID preukazy Európskej únie aplikácia GreenPass Foto: Martin Baumann/TASR

Očkovanie proti novému koronavírusu poskytuje ochranu jednotlivcovi, vďaka ktorej sa významne znižuje riziko ochorenia. Nové poznatky však hovoria, že očkovanci môžu prenášať delta variant koronavírusu rovnako ako nezaočkovaní. Vo svetle vedeckých dát tak čiernobiele politické rozhodnutia a reči o zodpovedných a nezodpovedných občanoch trochu menia význam, pričom vlády by na tento vývoj mali reagovať.

Čoraz viac krajín naprieč celou planétou sa v posledných týždňoch prehuplo cez magickú pandemickú métu. Reč je o dosiahnutí hranice zhruba 70 percent zaočkovanej populácie, ktorú kompetentní prezentovali ako limit nevyhnutný pre zisk kolektívnej imunity a zrazenie koronavírusu na kolená. Bilancia je v tomto momente teda nevyhnutná. O čom vypovedá?

Základným poznatkom je, že vakcinácia sama osebe zrejme nemá až tak zásadný vplyv na príchod a odchod takzvaných pandemických vĺn. Platí to pri pohľade na vysoko zaočkované štáty s rôznymi klimatickými a spoločenskými podmienkami pre prenos vírusu. Či už je reč o afrických Seychelách, severskom Islande, Británii na Západe alebo Singapure v Ázii, trend je jasný.

Všetky spomenuté krajiny vykazujú, ak nie rovno rekordné, tak veľmi vysoké prírastky nových prípadov alebo zaznamenávajú štandardne vysoký počet nových nakazených počas niekoľkých týždňov až mesiacov. Ak teda nepríde k nášmu prehodnoteniu pohľadu na pandémiu, ktorej trvanie v súčasnosti determinuje najmä počet infikovaných, jej koniec je v nedohľadne.

Nová realita: Mnoho nakazených, málo vážne chorých

V žiadnom prípade to neznamená, že injekcie by sme teraz mali hodiť do koša. Počty ťažkých prípadov ochorenia či rovno úmrtí v spomenutých krajinách ostávajú zásadne nižšie než počas predošlých vĺn, pod čo sa podpisujú najmä protilátky získané v dôsledku štepenia.

Odporcovia očkovania budú teraz dozaista argumentovať tvrdením, že znížená mortalita a prázdnejšie postele na JIS-kách sú predsa dôsledkom prenosnejšieho, no menej nebezpečného variantu delta, nie vakcín. Už len letmý pohľad na Rusko – nízko zaočkované, plné tejto mutácie a boriace sa s rekordnými počtami obetí – však takéto skratky zatiaľ potápa. Pohľad na tieto čísla sa pritom zhoduje so skoršími prognózami svetových vedcov.

Aj plne zaočkovaní končia v nemocniciach, ale…

Dáta, pri ktorých treba zbystriť pozornosť, nasledujú až teraz a vyrojili sa ako huby po daždi najmä v posledných dňoch. Podľa amerického Centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC) tvorili 74 percent nových prípadov v štáte Massachusetts plne zaočkovaní ľudia. V prípade Singapuru ide o 75 percent (čiastočne plus plne zaočkovaní).

Byť infikovaný a byť chorý, navyše s ťažkým priebehom, však nie je to isté. Z izraelských dát analyzovaných pomerným spôsobom vyplýva, že ani plne zaočkovaný človek sa hospitalizácii vyhnúť vôbec nemusí. Jej riziko je však podstatne nižšie a týka sa najmä starých ľudí s výrazne oslabeným organizmom.

Ešte viac to platí pri šanciach pacienta dostať sa do kritického stavu. Korešponduje to so správami o znižujúcej sa, no stále vysokej efektivite využívaných vakcín. Látka od konzorcia Pfizer/BioNTech napríklad poskytuje 91-percentnú ochranu pred ťažkým priebehom covidu.

Aj očkovaní vo veľkom prenášajú nákazu

Azda najviac pozoruhodným zistením je, že podľa spomenutého amerického Centra pre prevenciu chorôb (CDC) majú očkovaní ľudia v sebe podobnú vírusovú nálož ako neočkovaní. Centrum preto predpokladá, že indickú mutáciu môžu rozširovať aj ľudia, ktorí majú za sebou kompletnú vakcináciu. Šanca, že očkovanci ochorejú, je však trikrát nižšia.

Inými slovami, aj plne vakcinovaní ľudia po dvoch dávkach môžu podľa súčasných vedeckých poznatkov prenášať vírus a byť hrozbou pre svoje okolie. Šance na to, že budú prežívať symptomatický priebeh a ochorenie šíriť, sú síce nižšie, nie však extrémne výrazne.

Ide o fakty, ktoré doslova menia paradigmu a v zásadnej miere oslabujú hodnotu vakcinačnej kampane nielen na Slovensku. Tá mladšie a zdravé ročníky presviedčala a stále presviedča na štepenie najmä pod zámienkou, že ochránia rizikové skupiny vo svojom okolí, keďže argument o ochrane vlastného zdravia v kontexte prirodzenej odolnosti ich imunity nezaberal. Teraz sa však ukazuje, že vo veľkej miere neochránia.

Ako ďalej so zvýhodňovaním očkovaných?

Ak by sme tieto zistenia pretavili do praxe každodenného života, vyplýva z nich, že nezodpovedný očkovaný človek, ktorý sa vyberie do spoločnosti napriek symptómom covidu, môže byť pre svoje okolie nebezpečnejší ako jeho zodpovedný a nevakcinovaný náprotivok, ktorý s výnimkou návštevy lekára od prvých náznakov choroby až po vyliečenie neopustí steny svojho domova, tak ako sa to odporúča aj pri podobných infekčných chorobách.

Reštriktívne politické rozhodnutia, ktoré vychádzali z čiernobielej optiky a delili ľudí na zodpovedných a nezodpovedných podľa toho, či podstúpili očkovanie, je preto nutné prehodnotiť a prispôsobiť realite, ktorá sa javí ako omnoho komplikovanejšia. Štáty a ďalšie inštitúcie by sa jednoducho mali začať správať voči občanom s väčšou pokorou.

Nejde pritom iba o verdikty verejnej moci. Spomenúť možno aj rozhodnutia obrích spoločností ako Facebook či Google, ktoré nedávno vypoklonkovali svojich nezaočkovaných zamestnancov von z kancelárií.

Vakcína je dobrý sluha, ale zlý pán

Argument o spoločnej zodpovednosti stále platí a vlády by ľudí mali k očkovaniu motivovať. Menšie riziko ochorenia zaočkovaných totiž znamená menej záťaže pre zdravotnícky systém v čase vĺn epidémie. To v konečnom dôsledku chráni nielen budúcich pacientov hospitalizovaných s covidom, ale všetkých ľudí, ktorí budú v čase potenciálneho preťaženia nemocníc potrebovať neodkladnú zdravotnú starostlivosť.

V zásade majú vlády v terajšej situácii dve možnosti. Deliť občanov spravodlivejšie podľa ich infekčnosti (to napríklad znamená rúška aj pre očkovaných) a neustále ich testovať. Alebo sa očkovacou kampaňou sústrediť na vakcináciu rizikových skupín, prepracovať včasné liečebné postupy, investovať do preventívnej kampane zameranej na podporu prirodzenej imunity a vrátiť spoločnosť do jej bežného chodu, v ktorom existuje balans medzi slobodou jednotlivca a ochranou verejného zdravia.

Vakcína je bez pochýb jeden z najfascinujúcejších objavov v histórii medicíny a prakticky pomohla pochovať mnohé závažné choroby, ktoré dnes moderný človek pozná len z kníh. No aj ona má svoje limity. Pri covide na ne možno začíname narážať.


Ďalšie články