Na protestujúcich vo Francúzsku vytiahli vodné delo. Búrili sa aj Nemci a Izraelčania

Protest v Paríži Demonštrant drží masku s podobizňou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona s QR kódom, aké sú v covid pasoch. Foto: TASR/AP

Francúzski demonštranti proti pandemickým opatreniam a prezidentovi sú čoraz početnejší a agresívnejší. Útočia na novinárov, zdravotníkov i policajtov, na čo muži zákona reagujú nekompromisne. Podobne proti nepovoleným protestom zasiahla aj nemecká polícia. Vo Francúzsku sa búrilo 200-tisíc ľudí, v Nemecku sa rátali na tisíce, zato v Izraeli vyšlo do ulíc len pár stoviek antivaxerov. Tvrdili, že pandémia neexistuje.

Francúzi vyšli do ulíc tretí víkend po sebe protestovať proti covid pasom. Intenzita narastá – pribúda ľudí, agresivity a stretov s políciou. Kým pred dvoma týždňami protestovalo 110-tisíc ľudí naprieč celým Francúzskom, pred týždňom už ich bolo 160-tisíc a v sobotu počet presiahol 200-tisíc.

Polícia bola pripravená, rozmiestnila zátarasy a od začiatku lemovala davy. Len v Paríži protestovalo 14-tisíc Francúzov. Francúzsky nacionalistický politik François Asselineau, jedna z tvárí kritiky covid pasov, nakoniec neprišiel, pretože ochorel na covid.

https://twitter.com/freddie1999/status/1421472388408090634

Atmosféra hustla a došlo k potýčkam. Polícia najprv proti agresívnym demonštrantom zakročila ručne, použila tiež dráždivé spreje.

Terčom agresie antivaxerov sa stal aj zdravotník v meste Montpellier, ktorý už rok a pol každé ráno robí testy na Covid-19. Dav mu nadával a kričal naňho „vrah“ a „kolaborant“. Potom mu poškodil stánok. Na Twitteri sa ho zastal minister zdravotníctva Olivier Véran.

Terčom slovných a fyzických útokov sa opäť stali aj reportéri, na čo zareagoval francúzsky novinársky syndikát. Proti násilným demonštrantom polícia použila slzotvorný plyn a vodné delo.

Sú proti pandemickým opatreniam aj Macronovi

Pôvodným podnetom na protesty bolo schválenie širšieho použitia covid pasov a nové pandemické opatrenia. Sčasti už platia, ale najväčší zlom príde 9. augusta. Covid pas (očkovanie, platný test alebo potvrdenie o prekonaní covidu) bude potrebný na vstup do reštaurácií, kaviarní a pri cestovaní. Budúci víkend teda môžeme očakávať ďalšiu eskaláciu protestov.

V skutočnosti nejde len o pandemické opatrenia a spektrum demonštrantov je pestré. Spája ich odpor k prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, odmietanie opatrení a viac či menej odmietavý postoj k vakcínam. Úlohu zohrávajú aj budúcoročné prezidentské voľby a začínajúca sa kampaň. Podrobnejšie o tom písal Štandard TU.

Kým demonštrantom sa zdajú opatrenia príliš prísne, prezident Federácie nemocníc Francúzska (FHF) Frédéric Valletoux považuje covid pasy za krátkodobé a nedostatočné riešenie. Vyzval vládu, aby nariadila povinné očkovanie celej populácie napriek protestom. Valletoux to označil za nevyhnutný krok, keďže stúpajú počty infikovaných i hospitalizovaných s covidom.

Protestovali napriek zákazu

Proti pandemickým opatreniam protestovali aj Nemci, hoci súdy s cieľom zabrániť šíreniu koronavírusu zhromaždenia zakázali. V Berlíne prišlo vyjadriť nesúhlas najmenej 5-tisíc Nemcov, organizátori hovorili o ešte vyššej účasti. Čakal na nich približne polovičný počet ťažkoodencov.

Na snahu demonštrantov prelomiť kordón polícia reagovala obuškami, slzným plynom a došlo aj na vodné delo. Na rozdiel od slovenských mužov zákona polícia nemala s agresormi zľutovanie.

https://twitter.com/Ozkok_A/status/1422081812990418944

Policajti zadržali takmer 600 ľudí. Zakázali tiež ďalšie demonštrácie naplánované na pondelok.

Neveria, že pandémia existuje

Napriek tomu, že Izrael je premiantom v očkovaní, aj tam sa nájdu skalní popierači covidu. V Tel Avive sa ich zišlo niekoľko stoviek. Demonštranti mali transparent s nápisom: „Žiadna pandémia neexistuje, je to podvod.“

Demonštrantom sa nepáči používanie covid pasov a opätovné nosenie rúšok v interiéri, ktoré nasledovalo po zhoršení pandemickej situácie. V Izraeli stúpa počet nakazených variantom delta. Efekt očkovania sa však prejavuje v nemocniciach. Kým v súčasnosti sú v izraelských nemocniciach tri stovky ľudí, začiatkom roka potrebovali intenzívnu lekársku starostlivosť dve tisícky pacientov s covidom.

Izraelský minister zdravotníctva Nitzan Horowitz na opatreniach trvá. Tvrdí, že sú jedinou cestou, ako nechať ekonomiku otvorenú. „Nechcem vyhlásiť lockdown a budem sa mu snažiť vyhnúť za každú cenu. Všetko je otvorené, ale vďaka rúškam a vakcínam,“ uviedol minister.

Takmer 60 percent z viac ako deväť miliónov Izraelčanov je zaočkovaných dvomi dávkami vakcíny. Milión obyvateľov sa stále odmieta dať zaočkovať, hoci majú na to nárok.


Ďalšie články