Z očkovacej lotérie bude televízna šou v réžii vlády

IMG-20210801-WA0000 Zdroj: Vladimír Palša

Ušili ju horúcou ihlou, vstup do nej budú mať iba ľudia s internetom, televízorom, telefónom a bankovým kontom.  

Štandard už písal, že očkovacia lotéria je lotériou, lebo výsledok jej úspechu je neistý. Poukazujú na to skúsenosti s podobnými akciami zo Spojených štátov.

Rovnako teraz nechajme bokom, že niečo vyše desať miliónov eur určených na výhry sa vyčlení zo štátneho rozpočtu, teda sa na ne poskladajú všetci občania bez rozdielu – či napokon zaočkovaní budú alebo nie.

Po zverejnení podmienok súťaže sa ukazuje ďalší problém. Výhercovia nebudú môcť počítať s anonymnosťou. Každý, kto vyhrá, musí počítať s tým, že jeho meno sa objaví vo zverejnenom zozname.

Ak bude chcieť hrať človek o prémiu stotisíc eur, nastúpia ďalšie podmienky. Po úspešnom vyžrebovaní bude musieť priamo vo vysielaní Slovenskej televízie reagovať na telefonický hovor a uviesť pred zrakmi národa správne heslo. A opäť počítať s tým, že jeho výhra sa vytrúbi do sveta.  

Sú ľudia, ktorí sa lotériovou výhrou radi pochvália. Sú však aj takí, ktorým je to nepríjemné a opodstatnene si môžu priať zostať v anonymite. Ak niekto vyhrá teoreticky najvyššiu možnú sumu 500-tisíc eur a jeho okolie sa to dozvie, môže sa stať terčom závisti alebo obťažovania.

A to nie je všetko. Podmienky nie sú pre všetkých nastavené rovnako. Prečo by mal mať človek automaticky prístup k internetu, kde je nutné sa zaregistrovať? Je mnoho ľudí, hlavne starších, teda čínskym vírusom najviac ohrozených, pre ktorých je internet nedostupná technológia. Ak si to vláda uvedomuje napríklad pri elektronickom sčítaní obyvateľstva, kde ponúka asistované vypĺňanie dotazníkov, prečo to nerobí tu?

Rovnako nie všetci môžu mať prístup k televíznemu vysielaniu a nie všetci vlastnia telefón. Opäť môže ísť o najstarších a zároveň najzraniteľnejších. Podobne sa dá hľadieť na povinnosť uvedenia bankového konta. Čo ak osoba, ktorá by aj rada súťažila, nemá účet v banke?

Na očkovacej lotérii badať, že ju ministerstvo financií šilo horúcou ihlou a nevytvorilo rovnaké podmienky pre všetkých. Z celej lotérie sa tak môže stať šou pre národ, podobná hocijakým iným komerčným zábavkám, kde hlavným okiadzaným sponzorom bude Matovičovo ministerstvo financií.        


Ďalšie články