Fero je v karanténe, ale vy nemusíte byť. Saskári posilňujú očkovaciu kampaň

covid pas Branislav Gröhling, Richard Sulík a Martin Klus. Foto:

Na očkovanie ľudí motivuje celá parlamentná koalícia. Cez víkend vzali preto do rúk nafukovačky viacerí politici.

Ministerstvo zdravotníctva minulý týždeň ohlásilo začiatok tretej vlny. Prvú dávku dostalo doposiaľ 41 percent občanov, plne zaočkovaných je 36 percent populácie Slovenska. Pre infekčnosť delta variantu sa odporúča zaočkovať aspoň 85 percent populácie. Očkovacia kampaň na Slovensku posledné dni silnie.

Už mesiac majú Slováci možnosť stiahnuť si covid pas, ktorý im uľahčí cestovanie naprieč hranicami. Jednoduchá aplikácia obsahuje potvrdenie o bezinfekčnosti cestovateľa. Môže ísť o očkovanie, potvrdenie o prekonaní ochorenia COVID-19 alebo výsledok negatívneho testu.

Vynález uľahčuje cestovanie a nahradil desiatky chaotických potvrdení, ktoré jednotlivé štáty nevedeli skontrolovať. Potvrdenie dokážu prostredníctvom čítačiek skontrolovať policajti na hraniciach. Počas zlej epidemickej situácie sa počíta s tým, že covid pasy sa využijú aj vo vnútroštátnej sfére. Tým, čo preukážu bezinfekčnosť, sa umožní prístup do prevádzok a k službám.

Covid pas však čelí viacerým odporcom. Tým sa nepozdáva predstava, že sa upúšťa od primárneho dôvodu očkovať sa, ktorým je ochrana zdravia. Zelené preukazy vnímajú ako nástroj obmedzovania ich práv a slobôd. Z princípu preto odmietajú očkovanie.

Fero je v karanténe, ale vy nemusíte byť

Práve na túto skupinu občanov cieli v novom videu koaličná strana Sloboda a Solidarita (SaS). Pod hlavičkou ministerstva hospodárstva natočili traja jej členovia video, ktoré má ľudí motivovať k očkovaniu a tým aj získaniu zeleného pasu.

Ústrednými postavami sú minister školstva Branislav Gröhling, minister hospodárstva Richard Sulík a tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Saskári, vybavení nafukovačkami a inými dovolenkovými predmetmi, v krátkosti vysvetľujú, že nie sú v plnom počte, pretože ich kamarát Fero sa bál zaočkovať a je v karanténe.

Následne sa v rozpačitej scéne Gröhling a Sulík neúspešne pokúšajú otvoriť dvere auta. Podarí sa to až Klusovi so slovami: „Chlapi ja mám ten green pas, ja to otvorím len taký fukot, lebo ten otvára všetky dvere. Pozrite na to.“

Takmer štvrtina reakcií na video je výsmešná, politikom to však neprekáža. Podľa Klusa sa na rozdiel od opozície vybrali ťažšou cestou. Cieľom koalície je zachrániť život stovkám až tisíckam ľudí, ktorí sú ohrození jesennou vlnou pandémie.

Opozícia spája sily a organizuje protesty

Parlamentná opozícia sa tvárou v tvár tretej vlne vydala opačným smerom. Otvorene podporila protesty odporcov očkovania a zelených preukazov pred Národnou radou SR aj Prezidentským palácom.

Novelu zákona, ktorá má počas zlej epidemickej situácie dočasne prihliadať na potvrdenie o bezinfekčnosti, dokonca napadli opozičné strany na Ústavnom súde. O niektorých opatreniach však šíria dezinformácie a súčasne kritizujú ministerstvo zdravotníctva za nedostatočnú prípravu na tretiu vlnu.

Opozičné strany pokročili v spájaní síl natoľko, že ohlásili spoločný protest. Smer-SD a strana Republika sa dohodli na septembrovom proteste pred Ústavným súdom v Košiciach. K spolupráci vyzvali aj zvyšok opozície.


Ďalšie články