Očkovacia lotéria a sprostredkovateľský bonus: Kto a za akých podmienok ich získa?

Oèkovanie proti ochoreniu COVID-19 v Prešove Foto: Roman Hanc/TASR

V nedeľu 1. augusta sa na Slovensku spustila očkovacia lotéria a mechanizmus sprostredkovateľského bonusu. Prinášame vysvetlenie, o čo ide, a prehľad pravidiel, za akých ich možno získať.

OČKOVACIA LOTÉRIA

Podmienky účasti: Do súťaže o očkovaciu prémiu sa môže zaregistrovať každý, kto sa zaočkoval proti ochoreniu COVID-19, má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, vek aspoň 18 rokov a je registrovaný v databáze Národného centra pre zdravotnícke informácie (NCZI). Podmienkou je, aby sa osoba zaočkovala na Slovensku. Tí občania, ktorí dostali proticovidovú injekciu v zahraničí, sa na súťaži nemôžu zúčastniť.

Každý zaočkovaný sa registruje len raz. Všetci zaregistrovaní budú po overení údajov zaradení do žrebovania už po prvej dávke vakcíny. Ak sa dajú zaočkovať druhou dávkou, budú mať dvakrát vyššiu šancu na výhru.

Ak ide o očkovanie jednodávkovou vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson, do žrebovania bude zaočkovaný zaradený automaticky dvakrát. Platné je aj očkovanie Sputnikom.

Prihlasovanie: V prvom kroku sa treba registrovať na internetovej stránke www.bytzdravyjevyhra.sk. Vyplniť vo formulári musíte: meno a priezvisko, rodné číslo, adresu trvalého pobytu v Slovenskej republike, telefónne číslo, e-mailovú adresu a súhlas so spracovaním a overením osobných údajov. Potrebné je uviesť aj bankový účet v tvare IBAN, na ktorý sa výhercovi pripíše výhra. Účet musí byť vedený v banke so sídlom na území Slovenskej republiky alebo v pobočke zahraničnej banky, ktorá pôsobí na Slovensku.

Po registrácii si štát u NCZI overí pravdivosť údajov očkovanca. Ak je všetko v poriadku, do siedmich dní obdrží občan formou SMS a e-mailu indentifikátor, ktorým si skontroluje, či vyhral. Ak dostal dve dávky, prídu mu dva identifikátory. Pred potvrdením registrácie nebude súťažiaci zaradený do žiadneho žrebovania. Poslednú registráciu možno vykonať najneskôr do 31. októbra 2021. Vtedy sa očkovacia lotéria končí.

Žrebovanie: Delí sa na dva typy. O základné výhry a štandardné výhry sa bude žrebovať v pondelok, pričom žrebovanie sa odvysiela cez pracovné dni v rámci televíznych relácií (vysielania) na televíznej programovej službe RTVS označenej ako Jednotka. Ide o elektronické žrebovanie, údaje z výherného žrebovacieho lístka (identifikátor, meno, priezvisko a obec trvalého pobytu výhercov) sa zverejnia vo vysielaní. Ak výherca nesledoval Jednotku, údaje nájde aj na webovej stránke www.bytzdravyjevyhra.sk.

Automatické výhry a prémiové výhry sa žrebujú v nedeľu. Výherca automatickej výhry má možnosť získať aj prémiovú výhru, ktorá dosahuje výšku stotisíc eur. Podmienkou je, aby do 20 sekúnd zdvihol telefón a povedal moderátorovi správne heslo, ktoré zaznelo v dotknutej televíznej relácii. Ak bude v tomto časovom horizonte dané číslo obsadené, nedostupné, neexistujúce alebo vypnuté, možnosť získať prémiovú výhru danému človeku zaniká. V poradí ďalší vyžrebovaný má možnosť získať aj túto prémiu – hrá teda o prémiu dvestotisíc eur. Posledný vyžrebovaný má tak možnosť získať prémiu až 500-tisíc eur, ak štyria výhercovia pred ním nezdvihli telefón alebo nevedeli heslo.

Prémiová výhra sa výhercom pripíše na účet do 60 dní, zvyšné výhry do 30 dní. Zdaňujú sa ako finančné výhry v bežnej súťaži. Očkovanému sa peniaze vyplatia po zdanení 19-percentnou sadzbou. 

Žrebovať sa bude dokopy 12 týždňov. Prvé žrebovanie sa uskutoční 15. až 20. augusta, ďalšie potom od 22. do 27. augusta a tak ďalej podľa daného vzorca. Dvanásty týždeň žrebovania pozostáva z jedného žrebovacieho dňa a to 31. októbra 2021, keď sa očkovacia lotéria končí. Keďže je tento deň nedeľa, súťaží sa len o automatickú a prémiovú výhru.

Počet výhier a ich výška počas prvých jedenástich týždňov žrebovania. Foto: MF SR

SPROSTREDKOVATEĽSKÝ BONUS

Tí, ktorí niekoho presvedčia na očkovanie, sa môžu uchádzať o takzvaný sprostredkovateľský bonus.

Podmienky: uchádzať sa oň smie len občan Slovenskej republiky, ktorý dosiahol vek 18 rokov a má tu trvalý pobyt. Registrácia je prístupná na stránke www.bytzdravyjevyhra.sk. Sprostredkovateľa musí nahlásiť zaočkovaná osoba. Tá musela absolvovať prvú dávku najskôr 1. júla 2021 a druhú dávku musí dostať najneskôr do 31. októbra 2021. Uplatniť si bonus možno len ak sa osoba zaočkovala na území Slovenska a je registrovaná v databáze NCZI.

Spozornieť by mali ľudia, ktorí absolvovali kompletné očkovanie ešte pred spustením systému, teda v termíne od 1. júla 2021 do 1. augusta 2021. Tí musia svojho sprostredkovateľa prihlásiť do 7. augusta 2021. Ide o kompromis zo strany štátu, keďže bonus ministerstvo ohlásilo mesiac pred oficiálnym spustením a ľudia chceli s očkovaním čakať.

Nárok na sprostredkovateľský bonus platí až vtedy, keď sa osoba dá zaočkovať aj druhou dávkou. V prípade jednodávkovej vakcíny od Johnson & Johnson stačí, ak dostane osoba injekciu najneskôr 31. októbra 2021.

Sprostredkovateľský bonus možno poskytnúť jednému sprostredkovateľovi očkovania najviac za 50 zaočkovaných osôb. Na každú zaočkovanú osobu si môže uplatniť bonus len jeden človek. Ak ho na vakcínu presvedčili dvaja či viacerí ľudia, musia sa dohodnúť, kto bonus získa. Uplatniť si ho môžu aj rodinní príslušníci.

Bonus sa nezdaňuje, pretože nejde o výhru. Vyplatí sa na účet, ktorý zadala osoba pri registrácii najneskôr do 30. novembra 2021.

Jednotlivé sumy:

  • 30 eur za zaočkovanú osobu, ktorá najneskôr v deň absolvovania očkovania prvou dávkou dvojdávkovej vakcíny alebo najneskôr v deň absolvovania očkovania jednodávkovou očkovacou látkou nedovŕšila vek 50 rokov,
  • 60 eur za zaočkovanú osobu, ktorá najneskôr v deň absolvovania očkovania prvou dávkou očkovacej látky alebo najneskôr v deň absolvovania očkovania jednodávkovou očkovacou látkou dovŕšila vek 50 rokov a nedovŕšila vek 60 rokov,
  • 90 eur za zaočkovanú osobu, ktorá najneskôr v deň absolvovania očkovania prvou dávkou očkovacej látky alebo najneskôr v deň absolvovania očkovania jednodávkovou očkovacou látkou dovŕšila vek aspoň 60 rokov. 

Ďalšie články