Protest za štepenie: Očkovaní sú hrdinovia, Fidel Castro by Bihariovej závidel, zaznelo

IMG-20210730-WA0008 Manifestácia v Bratislave. Foto: Juraj Orolín

AKTUALIZOVANÉ Progresívne Slovensko zorganizovalo v Bratislave manifestáciu za očkovanie. Prišlo na ňu zhruba 200 až 300 ľudí. Obavy z incidentov s odporcami zvýhodnenia zaočkovaných sa nenaplnili.

Podľa novely, ktorú parlament schválil v nedeľu, budú mať zaočkovaní a tí, čo prekonali ochorenie COVID-19 alebo majú negatívny test, prístup do prevádzok a k službám aj počas lockdownu. Časti verejnosti sa tento zákon nepozdáva. Slovenskom preto hýbu protesty proti avizovanému zvýhodňovaniu ľudí, čo vedia preukázať svoju bezinfekčnosť.

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) na oficiálnej facebookovej stránke uvádza, že minulotýždňové protesty pred Národnou radou boli nedôstojné. V piatok sa preto z iniciatívy strany koná manifestácia, na ktorej vystúpia nielen predstavitelia PS, ale aj ďalší odborníci z oblasti imunológie či epidemiológie. Na mieste je dostupná mobilná očkovacia jednotka.

Ako na sociálnej sieti informuje predsedníčka tohto subjektu Irena Bihariová, v strane považujú za dôležité zastať sa množstva ľudí, ktorí podstúpili očkovanie a ktorí si uvedomujú, že očkovaním nepomáhajú len sebe, ale spoluvytvárajú kolektívnu imunitu, ktorá pomôže aj tým ľuďom, ktorí sa z objektívnych príčin očkovať nemôžu. Štandard informuje o manifestácii priamo z miesta jej konania na bratislavskom Námestí slobody.

Ministerstvo zdravotníctva tento týždeň oznámilo, že na Slovensku oficiálne začala tretia vlna. Od účastníkov sa preto vyžaduje potvrdenie o bezinfekčnosti.

18:08 Do konca manifestácie zaočkovali približne 50 ľudí.

18:01 Bihariová skončila manifestáciu. „Zaočkovať sa je typ hrdinstva,“ uzavrela.

17.55 Možnosť vystúpiť dostal dátový analytik Ivan Bošňák. Vedci podľa jeho slov iba počúvali svoje mená vyslovované pri pandémii Igorom Matovičom, ale nemohli reagovať.

17:38 Tomáš Szalay, správca očkovacieho centra na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave, kritizuje, že Slovensko zanedbalo osvetu. Sociálne siete podľa neho zvýhodňujú určitý obsah, antivaxerov nie je viac, len sú hlučnejší. Vyzýva na diskusiu.

17:27 Poslanec Európskeho parlamentu Michal Šimečka označil zaočkovaných ľudí za pravých vlastencov, ale tí, čo nie sú zaočkovaní, „nie sú naši nepriatelia“.

Reční Irena Bihariová. Foto: Eva Struhárňanská

17:05 Manifestácia v Bratislave na námestí slobody sa začala. Je na nej 200 až 300 ľudí. Bihariová vo vystúpení povedala, že slušní ľudia by sa nemali báť manifestovať svoje názory. Poďakovala ľuďom, čo sa zaočkovali. Moderátor prirovnal jej prejav k vystúpeniu Fidela Castra. Zhodnotil ho ako „skoro štátnicky prejav“, ktorý by kubánsky komunistický diktátor „závidel“.


Ďalšie články