Očierniť a vinu riešiť až potom. V Austrálii sa rozmohlo verejné hanobenie šíriteľov vírusu

V Melbourne predåžia lockdown o ïalší týždeò Kontrola vodičov počas lockdownu v Melbourne. Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Bežní ľudia, ale aj médiá zverejňujú mená aj fotografie ľudí, ktorých považujú za pôvodcov nákazy, a je pritom často jedno či ide o skutočných porušovateľov nariadení alebo o nič netušiacich spoluobčanov, ktorí nákazu mohli šíriť bez toho, aby o tom vedeli. Takýto trend sa šíri najmä v Austrálii, v ktorej sa vyskytlo relatívne málo prípadov ochorenia COVID-19 a ľudia si potrpia na dodržiavanie pravidiel.

Popri zhoršujúcej sa pandemickej situácii – spôsobenej šírením delta variantu – sa v Austrálii stále častejšie objavuje aj verejné poukazovanie na možných šíriteľov covidu. Najnovším príkladom sa stali bratia, ktorí sa živia sťahovaním nábytku. Súrodenci čelia obvineniu z ignorovania pozitívnych testov na covid a potenciálneho šírenia vírusu. Médiá zverejnili ich mená i fotografie. Obom za previnenie hrozí pol roka väzenia.

Clare Southertonová z Centra pre sociálny výskum zdravia v Novom Južnom Walese tvrdí, že práve s nárastom počtu nových prípadov rastie v Austrálii aj takzvaný „covid shaming“. Vo veľmi voľnom preklade obviňovanie či verejné hanobenie nakazených covidom.

Podľa Southertonovej je pochopiteľné, že Austrálčania chcú vinu niekomu pripísať. Federálna vláda hádže vinu za pomalé očkovanie na austrálske štáty, a pozornosť sa tak sústredila na obyčajných ľudí, ktorí často za nič nemôžu. Plne naočkovaných je len niečo vyše desať percent populácie.

Nie je šírenie ako šírenie

Dvaja bratia, ktorí ignorovali pozitívne testy na COVID-19, si podľa mnohých zaslúžia trest, keďže pokračovali v šírení nákazy vedome. Už iný prípad je muž z Brisbane, ktorého miestne médiá nazvali „barbecue man“. V priebehu pár hodín tento Austrálčan navštívil niekoľko predajní mäsa a grilovacích potrieb, neskôr vzbudil obavy, že by mohol rozšíriť nákazu.

Barbecue man však ani len netušil, že je pozitívny na covid a v každej predajni sa riadne zaregistroval QR kódom, tak ako to austrálske nariadenia vyžadujú. Napriek tomu, že sa nezistila infekcia u nikoho mimo jeho rodiny, stal sa terčom verejnej šikany. Médiá zverejnili nielen jeho celé meno, ale aj fotografiu. Rovnako ako v prípade dvojice bratov.

Úrady síce postup novinárov označili za „otrasný“, ale to už bolo neskoro. Takéto podrobnosti o prípadoch šírenia nákazy pritom šírili aj samotní austrálski politici.

Ešte vlani na jeseň obvinili úrady v Adelaide muža rozvážajúceho pizzu, že klamal o svojej nákaze a spôsobil celoštátny lockdown. Polícia zverejnila jeho vek, štátnu príslušnosť, miesto zamestnania aj vízový štatút. Premiér Južnej Austrálie Steven Marshall vyhlásil, že chce pracovníkovi „predhodiť za lockdown účet“. Ľudia hovorili o tom, že ho budú vláčiť ulicami a urobia z neho odstrašujúci príklad. Muž sa preto stále skrýva, i keď ho mesto nakoniec z ničoho neobvinilo.

Nepriatelia štátu?

Súčasné šírenia koronavírusu vystopovali vedci aj k vodičovi limuzíny na letisku v Sydney, ktorý sa nakazil delta variantom pri preprave klientov. Vodič nebol očkovaný, pretože sa obával vedľajších účinkov vakcíny AstraZeneca, čo bolo v tom čase jediné dostupné očkovanie.

Ľudia, ktorí sa stanú terčom hanobenia za šírenie covidu, sa podľa denníka Washington Post obávajú, že ich životy už nikdy nebudú rovnaké. Napríklad, keď trojica žien z Brisbane vlani v júli klamala o návšteve ohniska nákazy s cieľom vyhnúť sa karanténe v hoteli a dve z nich dostali covid, médiá ich označili za „nepriateľov štátu“ a zverejnili ich tváre. Polícia ich obvinila z podvodu a zo súdu odišli s verejne prospešnými prácami. Jedna z nich tvrdí, že aj rok potom ešte trpí depresiami.


Ďalšie články