Dajte sa očkovať, dostanete dva dni plateného voľna, motivujú v Česku štátnych zamestnancov

Stretnutie premiérov krajín V4 na zámku Lednice Andrej Babiš. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Dva dni plateného voľna pre všetkých štátnych zamestnancov, ktorí sú očkovaní. Takýto návrh premiéra Andreja Babiša schválila v piatok ráno vláda Českej republiky.

Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že vláda nenašla iný spôsob, ako by mohla motivovať štátnych zamestnancov, aby sa dali zaočkovať proti ochoreniu COVID-19. Na dva dni plateného voľna majú mať nárok všetci štátni zamestnanci, ktorí sa dajú alebo už dali zaočkovať po 1. januári 2021.

Vakcín je podľa Babiša dostatok a dva dni voľna za podstúpenie štepenia proti covidu vraj nepredstavuje záťaž pre štátnu pokladnicu.

Tomáš Prouza, prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu však pre Seznam.cz uviedol, že toto opatrenie Babišovej vlády vyjde na závratných 21 miliárd českých korún. To je v prepočte vyše 820 miliónov eur.

Český premiér hovoril pôvodne o tom, že by bolo dobré, keby aj súkromníci dali svojim zamestnancom za podstúpenie vakcinácie proti covidu dva dni plateného voľna. Tento nápad sa však nestretol s pochopením a proti boli najmä menší zamestnávatelia. Platené voľno ako odmenu za očkovanie tak budú mať len štátni zamestnanci.

Babiš dodal, že vláda uloží všetkým ministrom, aby dali dva dni voľna svojim očkovaným zamestnancom. To sa týka aj ozbrojených zborov. Stačí sa preukázať národným certifikátom o očkovaní alebo aplikáciou Tečka, ktoré slúžia na overenie zaočkovanosti.

Zmeny v nosení rúšok

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch po schválení návrhu pre portál iDnes.cz uviedol, že budú platiť výnimky pre nosenie rúšok a respirátorov. Ľudia s potvrdením od lekára už ich nebudú musieť nosiť. Výnimka sa však nevzťahuje na astmatikov.

Vojtěch dodal, že ľudí, ktorí nemôžu nosiť žiadnu ochranu dýchacích ciest je podľa odborníkov úplné minimum.

Zmena pravidiel pre nosenie rúšok bude v Česku zapracovaná do mimoriadneho opatrenia o povinnom prekrytí horných dýchacích ciest. Predchádzajúce opatrenie zrušil Najvyšší správny súd.

Vojtěch vysvetlil, že jeho ministerstvo upravilo opatrenie tak, aby rešpektovalo výhrady súdu. Rezort však trvá na nosení ochrany úst a nosa, ktorá sa teraz u našich susedov stále vyžaduje napríklad vo verejných budovách alebo v MHD. Podľa ministra je nosenie respirátorov a rúšok základným opatrením v pandémii koronavírusu a odporúčajú ho aj medzinárodné inštitúcie.

„Nemôžeme v tejto chvíli dovoliť, aby sa zrušila povinnosť nosenia ochrany dýchacích ciest vo vnútorných priestoroch,“ povedal Vojtěch k rozhodnutiu súdu.


Ďalšie články