Božie mlyny, Judáš alebo Očistec. Ako vznikajú názvy operácií NAKA?

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar bol poda trestné oznámenie v Pezinku Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Nemálo ľudí si už všimlo poetickosť názvov akcií Národnej kriminálnej agentúry, často s odkazmi na náboženské prostredie. Polícia tento fenomén konečne vysvetlila.

Víchrica, Búrka, Dobytkár, Božie mlyny, Očistec či Judáš. Polícia Slovenskej republiky vysvetľuje, kto tieto názvy vymýšľa, podľa čoho sa názov vyberá a aký je ich význam. Muži zákona zdôrazňujú, že názov musí byť hlavne krycí.

„Názvy akcií označujeme za krycie, z čoho automaticky vyplýva, že nejde o ich atraktívnosť z pohľadu medializácie. Názov akcie by mal byť zrozumiteľný pre okruh policajtov, ktorí na nej pracujú,“ vysvetľuje polícia.

Meno akcie môže vystihovať podstatu zainteresovaných ľudí alebo situácie, nie je to však pravidlo. Resp. pravidlá v tomto ohľade pri tvorbe názvov pevne stanovené nie sú.

„Názvy akcií si určujú operatívni pracovníci, aby v predprípravnom, ale aj prípravnom konaní, až do momentu zverejnenia informácií o akcii pre verejnosť kryl ich zámer pred nepovolanými osobami,“ dodáva polícia s tým, že verejnosť samozrejme názvy navrhovať nemôže.

Očistec i Dobytkár

Pripomeňme, že pri akcii Víchrica zadržala polícia viacerých sudcov a podnikateľa Zoroslava Kollára. Sudcov zadržiavali aj počas akcie Búrka, zatiaľ čo akcia Dobytkár sa orientovala na korupciu v prostredí Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Akcia Božie mlyny zasa zomlela bývalého riaditeľa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, ale aj bývalého príslušníka SIS. Podobný biblický názov niesla aj akcia Očistec, ktorej „obeťou“ bol napríklad bývalý policajný šéf Tibor Gašpar. Jeho nasledovník Milan Lučanský bol zase obvinený v rámci akcie Judáš.


Ďalšie články