Prieskum: Väčšina ľudí podporuje rodičovský bonus ministra Krajniaka

Zasadnutie Ústredného krízového štábu v Bratislave Foto: Pavel Neubauer/TASR

Väčšina ľudí si myslí, že rodičia, ktorí majú pracujúce deti, si zaslúžia prilepšenie k dôchodku. Dôchodkyňa s dvomi deťmi by si mala priemerne prilepšiť o 57, s tromi deťmi o 85 eur mesačne.

Otázka, na ktorú sme sa v prieskume pýtali, bola uzavretá a znela: „Vláda chce zaviesť takzvaný rodičovský bonus k dôchodku, čím chce oceniť rodičov, ktorí majú pracujúce deti. Podľa návrhu by deti časť dnešných odvodov posielali priamo svojim rodičom, čo by im zvýšilo dôchodok. Či si o tom myslíte?“

51,4 percenta z respondentov odpovedalo, že rodičia, ktorí majú pracujúce deti, si zaslúžia prilepšenie k dôchodku, pretože vďaka týmto deťom má dnes kto zarábať na dôchodky.

38,7 percenta so zmenami nesúhlasí, myslia si, že dôchodky majú zostať tak, ako sú. Zdá sa im čudné, aby vznikali nové kategórie. Zostávajúcich 9,9 percenta respondentov nevedelo alebo nechcelo odpovedať.

Zisťovali sme tiež, ako tento návrh podporujú voliči a sympatizanti jednotlivých strán a tiež ľudia podľa veku.

Najviac tento návrh podporujú respondenti do 33 rokov, myslí si to až 67 percent z nich (23,8 percenta je proti, zvyšok nevie). Výrazne nadpolovičná podpora pre návrh je aj v skupine do 49 rokov, tu návrh podporuje 57,6 percenta opýtaných (33,2 je proti, zvyšok nevie). Respondenti v kategórii 50 až 65 rokov to podporujú menej, s návrhom súhlasí 41,9 percenta (zmenu si neželá 48,5 percenta), najnižšia podpora je medzi samotnými dôchodcami, v kategórii 66 rokov a starší, rodičovský bonus tu podporuje len tretina, presne 31,4 percenta z nich, až 56 percent oslovených chce dôchodky zachovať v podobe, v akej sú dnes.

Je to paradox, keďže práve ľudia na dôchodku by si od 1. januára 2023 mali prilepšiť. Matka-dôchodkyňa s jedným pracujúcim dieťaťom a priemerným dôchodkom by si podľa prepočtov ministerstva práce prilepšila o 28 eur mesačne, matky s dvomi pracujúcimi deťmi o 57 eur, s tromi deťmi o 85 eur a štyrmi o 114 eur mesačne.

Pri priemernom dôchodku a priemernom zárobku detí, ktoré na Slovensku platia odvody, stále pritom nepôjde o úplné odstránenie diskriminácie matiek s deťmi na dôchodku. Súčasný systém je nelegitímny, keďže trestá tých, ktorí sa starajú o jeho dlhodobú udržateľnosť, príčiny opísal Vladimír Palko. Žena s priemerným dôchodkom, ktorá nemala deti, dostane po reforme 711-eurový dôchodok. Oproti súčasnému systému je to o jedno euro menej, prakticky teda neprerobí. Výška priemerného dôchodku matky s jedným dieťaťom bude 693 eur, s dvomi deťmi 689 eur, s tromi 613 eur a štyrmi deťmi 581 eur. Vyplýva z toho, že matka s tromi deťmi bude mať aj po priemernom prilepšení o 85 eur o takmer stovku (presne 98) eur nižší dôchodok. V dnešnom systéme je ale takýto rodič diskriminovaný ešte viac, rozdiel je 184 eur – priemerný dôchodok dosahuje len 528 eur voči 712 eurám dôchodkyne, ktorá nemala deti.

Krajniakova reforma počíta s tým, že každé na Slovensku pracujúce alebo odvody platiace dieťa bude môcť svojim rodičom poslať 2,5 percenta (každému z nich po 2,5) z vymeriavacieho základu. Dávka vyplácaná v roku 2023 sa bude vypočítavať podľa odvodov v roku 2021, čiže s dvojročným posunom. Reformu zaplatia najbohatší, pre 5 percent ľudí s príjmom nad 7 700 eur mesačne sa zrušia odvodové stropy. Náklady sú 150 miliónov eur ročne, systém ale zvyšuje dlhodobú udržateľnosť, v prvom roku bude pre Sociálnu poisťovňu znamenať náklady vo výške 200 miliónov eur.

Na otázku denníka Štandard, aké náklady by si vyžadovalo reálne odstránenie diskriminácie matiek s deťmi, aby aj matky-dôchodkyne s dvomi či tromi deťmi dosahovali priemerný dôchodok ako ženy, ktoré deti nemali, minister Krajniak odpovedal, že by išlo o 500 až 600 miliónov eur. Preto takýto návrh nepredkladajú a tiež sa vzdali zámeru, aby zmena dôchodkov prešla v podobe ústavného zákona.

Zaujímavá je podpora pre rodičovský bonus, čiže reálne zvýšenie dôchodkov pre rodičov, naprieč sympatizantmi politických strán.

Najviac tento návrh podporujú voliči Progresívneho Slovenska, myslí si to až 66,7 percenta z nich. Viac ako 60-percentnú podporu má návrh ešte medzi voličmi KDH (63,9 percenta) a OĽaNO (61,4 percenta).

Z vládnych strán má Krajniakov návrh vysokú podporu aj medzi voličmi strany SaS (57,3 percenta), strany Za ľudí (55,9 percenta), v jeho vlastnej strane Sme rodina s návrhom sympatizuje 52,6 percenta oslovených. Viac ako 50-percentnú mieru podpory mal návrh aj medzi kotlebovcami, nevoličmi a tými, ktorí nechceli odpovedať, koho budú voliť.

Najnižšiu podporu má tento návrh v prostredí voličov Smeru (rovných 40 percent) a Hlasu (40,8 percenta).

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý pre Štandard realizovala spoločnosť CreditCall pod svojou obchodnou značkou Wake Up. Uskutočnil sa telefonicky na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov, prebehol v čase, keď parlament schvaľoval zmenu ústavy, do ktorej sa dostal princíp rodičovského bonusu, v dňoch 12. 1. až 14. 1. 2021.


Ďalšie články