Vojna prokurátorov: Lipšic na Žilinkovo varovanie nedbá

Daniel Lipšic. Foto: Jakub Kotian/TASR

Najnovší spor, ktorý vedie špeciálny prokurátor Daniel Lipšic s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom, má pokračovanie. Lipšic na varovanie od Žilinku reagoval na sociálnej sieti. Opäť sa zastal vyšetrovateľov, ktorých preveruje Úrad inšpekčnej služby v súvislosti s údajným manipulovaním svedeckých výpovedí v prípadoch Očistec a Judáš.

Podľa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa Úrad inšpekčnej služby (ÚIS) sústavne snaží spomaliť vyšetrovanie NAKA v prípadoch závažnej trestnej činnosti, keď koná v súvislosti s údajným manipulovaním svedeckých výpovedí vyšetrovateľmi v prípadoch Očistec a Judáš.

Vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby obvinil troch členov zločineckej skupiny takáčovcov. Má ísť o Csabu D. , Mateja Z. a podnikateľa Petra P. Trojica spolupracujúcich svedkov je obvinená z krivej výpovede.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa vyšetrovateľov preverovaných ÚIS pre údajnú manipuláciu so svedeckými výpoveďami opakovane zastáva aj napriek varovaniu od generálneho prokurátora.

„Určite bude pre transparentnosť trestného stíhania vedeného ÚIS dôležité, aby sa verejnosť v prípade právoplatného skončenia veci dozvedela, v čom konkrétne Csaba D. krivo vypovedal,“ povedal Lipšic.

Lipšic verzus Žilinka

Generálny prokurátor Maroš Žilinka na Lipšicove vyjadrenia k prebiehajúcemu vyšetrovaniu reagoval na sociálnej sieti. Napísal, že spôsob, akým sa v médiách špeciálny prokurátor vyjadril k uzneseniu ÚIS o vznesení obvinenia, považuje za neakceptovateľný. Uviedol tiež, že Lipšic špekulatívne polemizoval s jednotlivými dôkazmi neprípustným spôsobom vlastným pre obhajobu.

Podľa Žilinku Lipšic zabudol, že už nie je advokátom, ale prokurátorom, dokonca špeciálnym. „Špeciálny prokurátor verejne prezentoval svoje subjektívne názory vo veci, ktorá nie je právoplatné skončená,“ dodal generálny prokurátor.

Žilinka varoval Lipšica, že postupoval v rozpore so zákonom a to vraj nebude generálny prokurátor tolerovať. Po „vojne“ v polícii je tu tak, zdá sa, ďalšia, tentokrát medzi špeciálnou a generálnou prokuratúrou.

Pri závažných pochybeniach by Žilinka mohol podať návrh na disciplinárne konanie voči Lipšicovi. V takom prípade by to pre špeciálneho prokurátora nemuselo skončiť dobre, keďže podľa kuloárnych informácií Lipšic nie je na prokuratúre obľúbený.

Lipšic: Nemôžeme zavádzať verejnosť

Špeciálny prokurátor však varovanie zrejme neberie veľmi vážne. Len deň po Žilinkovom zdvihnutom prste sa Lipšic k veci ozval znova a opäť sa zastal vyšetrovateľov.

Na svojom facebookovom profile špeciálny prokurátor zopakoval, že relevantné podozrenia týkajúce sa integrity vedených trestných stíhaní je potrebné preveriť. Malo by sa tak podľa neho diať len zákonným spôsobom a bez toho, aby bola verejnosť zavádzaná nepravdivými informáciami.

Lipšic tvrdí, že k trestnému stíhaniu, ktoré vo veci vedie ÚIS sa vyjadril preto, že nechce, aby bola verejnosť zavádzaná nepravdami.

„Trestné stíhanie sa totiž vedie vo veci, ktorá bezprostredne súvisí s trestnými stíhaniami, ktoré sú dozorované prokurátormi ÚŠP, a teda som oboznámený s ich procesnou situáciou a stavom spisového materiálu,“ napísal Lipšic.

Žilinka však vo svojom statuse adresovanom Lipšicovi píše, že „špeciálny prokurátor sa vyjadroval k veci, v ktorej Úrad špeciálnej prokuratúry ani nevykonáva dozor“. Dozor v tomto prípade vykonáva podľa Žilinku prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava a nie ÚŠP, ako tvrdí Lipšic.

Nepravdivé správy

V médiách boli opakovane zverejňované informácie, ktoré sú podľa špeciálneho prokurátora „dokázateľné nepravdivé“. Ako príklad uvádza Lipšic správy o tom, že vyšetrovatelia neposkytovali antitímu ÚIS požadovanú súčinnosť. To podľa neho nie je pravda.

„Preto som považoval za svoju povinnosť sa vyšetrovateľov a prokurátorov ÚŠP, ktorí sú činní v týchto veciach, zastať,“ uviedol Lipšic.

Špeciálny prokurátor pripomenul úspechy svojich kolegov z úradu. Uviedol, že práve vďaka vyšetrovateľom a operatívcom vyšetrovacieho tímu Očistec a prokurátorom ÚŠP boli na Slovensku odsúdené najbrutálnejšie zločinecké skupiny – sýkorovci, takáčovci, sátorovci, piťovci, adamčovci.

Boj proti oligarchom

Podľa Lipšica teraz ÚŠP pokračuje v boji proti zločineckým skupinám, ktoré sa snažili cez sieť korupcie a zneužívania právomoci ovládnuť Slovensko.

„Je mi úplne jasné, že v tomto boji máme a budeme mať veľa mimoriadne silných nepriateľov. Prokurátori ÚŠP trestne stíhajú viacero bývalých vysokých verejných funkcionárov a oligarchov, ktorí majú stále svoj vplyv v politike, v justícii, v bezpečnostných zložkách alebo vlastnia niektoré médiá,“ napísal Lipšic na Facebooku, kde ho sleduje viac ako 61-tisíc ľudí.

V závere statusu špeciálny prokurátor dodáva, že vo vypätých situáciách potrebujú vyšetrovatelia aj prokurátori cítiť podporu a podľa Lipšica bolo jeho povinnosťou ozvať sa, keď je presvedčený, že sa niekomu deje krivda. V tomto prípade vyšetrovateľom, ktorých inšpekcia preveruje pre údajnú manipuláciu so svedeckými výpoveďami v prípadoch závažnej trestnej činnosti.


Ďalšie články