Liberáli z OĽaNO vyrazili do boja za LGBT agendu. Záborská upozorňuje na porušenie dohôd

Bez názvu Zľava: Andrej Stančík, Anna Mierna, Kristián Čekovský a Juraj Krúpa. Foto: Facebook

Liberálne krídlo koaličnej OĽaNO plánuje na septembrovú parlamentnú schôdzu predložiť návrh uznesenia o nevyhnutnosti rešpektovať práva menšín. Jeho aktuálne znenie však nebolo prerokované na koaličnej rade. Upozorňuje na to šéfka Kresťanskej únie Anna Záborská.

Vyslať jasný signál v slovenskom a európskom kontexte o nevyhnutnosti rešpektovať práva menšín má za cieľ návrh uznesenia, ktorý na septembrovú schôdzu Národnej rady SR predložia poslanci OĽaNO. Na stredajšej tlačovej konferencii jeho formuláciu zdôvodnili obavou z narastajúcej agresie a dešpektu voči príslušníkom menšín a komunít, prejavujúcej sa na rôznych fórach.

Uznesenie dôrazne odsudzuje akúkoľvek diskrimináciu menšín a komunít a vyzýva zodpovedné orgány a inštitúcie SR, aby monitorovali prejavy nenávisti vo verejnom priestore vrátane prejavov volených zástupcov voči právam menšín.

Predseda Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský upozornil, že jedným zo znakov demokracie je proaktívna ochrana menšín zo strany majority.

Nepáči sa im dianie v Poľsku a Maďarsku
„Je preto čas vyslať takýto pozitívny signál voči minoritám,“ uviedol v súvislosti s predkladaným uznesením. Poslankyňa a primátorka Skalice Anna Mierna tvrdí, že i na pôde parlamentu sa objavujú návrhy, ktoré sa snažia obmedziť práva menšín.

Jej kolega Andrej Stančík vníma uznesenie tiež ako vyjadrenie postoja v európskom kontexte a reakciu na to, čo sa deje v okolitých krajinách. Spomenul pritom vytváranie zón bez LGBTI v poľských samosprávach či maďarský zákon, ktorý na školách obmedzuje možnosť informovať žiakov o homosexualite či transrodových otázkach.

Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa verí, že uznesenie nájde bez problémov podporu u väčšiny poslancov NRSR.

Skutočne bol návrh prerokovaný?


Čekovský informoval, že uznesenie už prerokovali na koaličnej rade. Ide pritom o staršiu verziu uznesenia v tejto veci, ktorú stopla koaličná Sme rodina a jeho nové znenie sa na koaličnú radu nedostalo. Na tento vývoj reagovala aj poslankyňa Anna Záborská z Kresťanskej únie.

„Ja aj Kresťanská únia plne podporujeme ochranu základných práv a slobôd tak, ako ich definuje naša Ústava. Zároveň ma mrzí, že kolegovia toto znenie návrhu uznesenia neprerokovali v poslaneckom klube OĽaNO, ani na koaličnej rade,“ hovorí Záborská.

„Pokiaľ je mi známe, predchádzajúci návrh uznesenia nebol koaličnou radou schválený a súčasné znenie nebolo rade predložené. Podobnú chybu som urobila pred pár týždňami aj ja, a preto som návrh stiahla a opätovne predložila do parlamentu až po schválení v koaličnej rade. Podobný postup očakávam aj teraz,“ uzatvára.

SaS zdvihnú palec hore

SaS uznesenie podporí, hoci podľa nej nič nerieši. Za jedinú cestu pokladajú zákon o registrovaných partnerstvách. „Uznesenie, ktoré navrhujú koaliční kolegovia, podporíme, avšak nerieši absolútne nič. Aj preto sme pripravení posunúť veci dopredu cez legislatívu,“ povedal tímlíder SaS pre osobné slobody Miroslav Žiak.

Doplnil, že ich legislatívny návrh predstavia kolegom na najbližšej koaličnej rade. „Jedine zákonom o registrovaných partnerstvách ochránime menšiny, ktoré sú neustále vystavované nenávisti a pohŕdaniu,“ uviedol Žiak.

Štandard oslovil so žiadosťou o vyjadrenie k téme aj hnutie Sme rodina. Článok budeme aktualizovať.

(tasr/tod)


Ďalšie články