Biologické pohlavia či tehotné ženy sú už na niektorých lekárskych fakultách v USA tabu

Vysokoškolská poslucháreň. Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com Vysokoškolská poslucháreň. Ilustračný obrázok. Foto: Pixabay.com

Ako zaistiť, aby sa zdravotníctvo vydalo na cestu do záhuby? Namiesto prírodných zákonov dbajte pri výuke budúcich lekárov na ideológiu. Deje sa to napríklad na univerzite v Kalifornii, kde už progresívny pohľad na biológiu takpovediac nahrádza prírodné zákony.

Na prestížnej medicínskej škole na University of California v americkom štáte Kalifornia popierajú profesori základné princípy biológie. O prenikaní progresívnej ideológie do školstva píše Katie Herzogová na stránke Bari Weissovej (to je mladá autorka, ktorá kvôli progresívnej úderke skončila mimo New York Times), pričom to podľa autorky môže mať až fatálne následky pre budúcich amerických lekárov, ale hlavne – ich pacientov.

Herzogová opisuje skúsenosti študentky Lauren, ktorá študuje na jednej z najlepších medicínskych vysokých škôl v USA. Niektoré z nich znejú takmer neuveriteľne.

Napríklad, uprostred prednášky o endokrinológii sa začal prednášajúci profesor zrazu kajať a prosiť svojich študentov o odpustenie. „Opäť, veľmi sa ospravedlňujem. Istotne nebolo mojím zámerom nikoho uraziť. To najhoršie, čo môžem ako ľudská bytosť spraviť, je, že budem urážať ostatných,“ hovorí vyučujúci.

Čím sa previnil? Dovolil si použiť výraz „tehotná žena“, ktorý je v progresívnych kruhoch neprijateľný. „…To naznačuje, že len ženy môžu otehotnieť, za čo sa hlboko ospravedlňujem,“ pokračuje učiteľ. Podľa Lauren to zďaleka nie je jediný prípad na škole. Učitelia sa tu žiakom ospravedlňujú dokonca za používanie takých slov, ako je „muž“ či „žena“.

Brušné bolesti „muža“

„Ako Lauren vysvetľuje, deje sa to, pretože v kontexte jej školy je priznanie pohlavia človeka pri narodení niečo transfóbne,“ poznamenáva Herzogová. Ak už aj vyučujúci rozprávajú o biologických pohlaviach, často tak robia v kontexte, že ide (spoločne so sexuálnou orientáciou) o ľudský konštrukt, ktorý sme si sami vytvorili.

„Inak povedané, niektorí z najlepších študentov medicíny v krajine sa učia, že ľudia nie sú druh, ktorý má dve rozdielne pohlavia, ako iné cicavce [takzvaný pohlavný dimorfizmus, pozn. red.]. Učia sa, že pohlavie je len výtvor človeka,“ dodáva autorka. Popieranie základnej biológie a reality má vážne následky na pacientov týchto lekárov.

Herzogová poukazuje na prípad, ktorý bol uverejnený v roku 2019 v medicínskom žurnále New England Journal of Medicine. Transrodový muž, teda biologická žena, prišla na pohotovosť s tým, že má brušné bolesti. Aj keď táto žena uviedla, že je transrodovou osobou, jej medicínsky záznam ju uvádzal ako muža.

Sestrička preto predpokladala, že nejde o núdzovú situáciu a pacient(ka) len prestala brať lieky na zvýšený tlak. V skutočnosti však bola táto biologická žena tehotná a začal jej proces pôrodu. Než v nemocnici pochopili, čo sa deje, dieťa už bolo mŕtve. „Pacient“ bol v šoku a zničený.

Nedovolený prejav

Priznávanie biologickej reality je pritom potrebné aj pre transrodových ľudí, ako ukazuje vyššie uvedený prípad. Poukazujú na to aj niektorí transrodoví aktivisti a naliehajú na pacientov, aby boli k lekárom úprimní.

Problém je, keď priamo univerzitní profesori začínajú ignorovať základné pravdy. Podľa Lauren sa snažia vyhnúť sťažnostiam a šikane od študentov. „Myslím si, že existuje len malé percento učiteľov, ktorí tomu naozaj veria. Väčšina sa zrejme len bojí svojich študentov,“ tvrdí študentka.

Opatrnosť je namieste. Kalifornská univerzita hosťuje internetové fórum, na ktorom žiaci kritizujú a opravujú svojich profesorov za použitie slov ako muž, žena či dojčenie. Tieto sťažnosti môžu študenti posielať v reálnom čase počas prednášky.

„A potom sú tu petície. Začiatkom roka študenti rozposlali niekoľko petícií, ktoré mali podľa Lauren pomenovať a zahanbovať tých učiteľov, ktorí sa previnili ‚nesprávnym prejavom‘,“ dodáva Herzogová.

Učitelia sami kontrolujú svoje „zločiny“

Medzi tieto „rečové zločiny“ patrilo napríklad použitie zámen on a ona alebo výrazov ako otec a syn. Iná petícia obviňovala vyučujúceho, ktorý použil termín „zmena muža na ženu“. Podľa študentov bol totiž daný muž vlastne ženou odjakživa. „Ale ak je skutočne ženou od narodenia, prečo potom musí podstúpiť premenu na ženu?“ pýta sa ironicky Lauren.

Atmosféra na univerzite vedie k tomu, že samotní učitelia sa stávajú aktívnymi šíriteľmi progresívnej ideológie. Tlak najprv prichádza zvonka, avšak strach z represálií vybičuje učiteľov, aby boli proaktívni v podpore „nového jazyka“.

Niektorí učitelia pravidelne odosielajú hromadné maily, v ktorých sa buď ospravedlňujú za „nesprávne“ slová, alebo preventívne pred prednáškami informujú žiakov, že zaznie výraz, ktorý nie je v súlade s ideológiou školy. Ako napríklad termín „ženy pred menopauzou“. Do budúcna profesor prisľúbil, že to zmenia na „ľudia pred menopauzou“.

Podobných príkladov je viac. „Prehnaná citlivosť podkopáva lekárske vzdelanie. Mnoho žiakov zrejme ani netuší, že ich vzdelanie je spolutvorené ideológiou,“ podotýka Herzogová.

Existuje napríklad množstvo chorôb, na ktoré majú muži a ženy značne rozdielne predispozície. Niektorí americkí lekári o tom však prestávajú učiť. Pokiaľ si to medici nenaštudujú sami, môžu to pocítiť aj pacienti.


Ďalšie články