Za Jánom Kotuľom

image (1) Ján Kotuľa. Foto: archív autora

Dňa 25. júla 2021 zomrel po dlhšej chorobe Ing. Ján Kotuľa, ktorý zastával viaceré významné štátne funkcie i funkcie v samospráve, dlhoročný člen KDH.

Janko bol predovšetkým nekonečne dobrý človek. Vždy láskavý, ľudí miloval, prácu mal rád. Aktívny kresťan, odborník na dopravu, svoj talent a vášeň realizoval. V Bratislave ho bolo cítiť a počuť pri stavbe mosta Apollo, snažil sa urýchľovať stavbu diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku, projektovanie kvalitných miestnych ciest a zlepšovanie podmienok hromadnej dopravy. Veľa urobil pre zlepšenie života v Bratislave, možno najviac v Petržalke, ktorú mal tak rád, bol to jeho domov.  

Narodil sa 8. októbra 1950 v Čiernom Brode, v roku 1975 absolvoval Stavebnú fakultu SVŠT. Pracoval ako projektant, v rokoch 1994 – 1999 bol poslancom Mestského zastupiteľstva hlavného mesta Bratislavy a námestníkom primátora Bratislavy, v rokoch 1999 – 2002 bol poslancom miestneho zastupiteľstva v Bratislave Petržalke a zástupcom starostu Petržalky, v rokoch 2002 – 2006 štátnym tajomníkom Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR a v rokoch 2011 – 2012 členom predstavenstva a neskôr generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s.

V rokoch 2002 – 2010 bol opakovane znovu zvoleným poslancom v mestskom zastupiteľstve Bratislavy za volebný obvod Petržalka. Pôsobil ako člen komisie dopravy a informačných systémov. V rokoch 2001 – 2009 bol tiež poslancom župného zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja za okres Bratislava V. Bol rešpektovaným odborníkom v doprave, inicioval a presadil stavbu mnohých významných projektov, ako napríklad most Apollo, Petržalské korzo, projektovanie a výstavbu diaľnic, iných kvalitných ciest. Dlhé roky pôsobil vo zväze dopravy KDH a v petržalskom KDH, veľa rokov bol podpredsedom okresného centra KDH v Petržalke, členom okresného Predsedníctva a v rokoch 2013 – 2020 predsedom klubu Rodina.

Bol to však v prvom rade dobrý človek, ktorý celý život slúžil ľuďom. Veľa urobil pre lepší život ľudí celého Slovenska, ale aj Bratislavy a Petržalky, predovšetkým ako odborník na dopravu. Navždy si ho budem pamätať ako skromného a pracovitého kresťana.

Rozlúčime sa s ním v krematóriu v Bratislave vo štvrtok 29. júla 2021 o 16:15. Zádušná svätá omša bude 29. júla 2021 o 19:00 v Kostole sv. Štefana, uhorského kráľa (Kapucínsky kostol) na Župnom námestí 10.

Nech mu je zem ľahká a odpočíva v pokoji!


Ďalšie články