Demonštrácia v Bratislave pred Prezidentským palácom utíchla. Premiér: Situácia zo štvrtka sa nesmie opakovať

Protest pred Prezidentským palácom v Bratislave Protest pred Prezidentským palácom v Bratislave. Foto: Martina Kriková/TASR

AKTUALIZOVANÉ Pred Prezidentským palácom v piatok pokračoval protest, ktorý vo štvrtok na niekoľko hodín zablokoval dopravu v centre mesta. Polícia už informovala, že je pripravená zasiahnuť.

Novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia schválil parlament v skrátenom legislatívnom konaní 25. júla. V pondelok ju podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Po novom budú mať tí, čo preukážu svoju bezinfekčnosť, aj počas lockdownu prístup do prevádzok a k niektorým službám. Podmieňovanie vstupu bude dočasné a bude sa vzťahovať len na zlú epidemickú situáciu. Presné pravidlá určí nový covid automat, na ktorom ÚVZ pracuje.

16:30 Pred prezidentským palácom sa nenachádzajú žiadni demonštranti. Očakáva sa, či sa sa neobjavia na manifestácii za očkovanie, ktorú na dnes chystá v uliciach Bratislavy Progresívne Slovensko. Otázka je, či by manifestácia potom bola pokojná.

15:39 Bratislavská polícia podľa vlastných slov prijala adekvátne opatrenia a v prípade narušenia verejného poriadku či páchania inej trestnej činnosti je pripravená v zmysle zákona zasiahnuť. Na sociálnej sieti zároveň polícia vyzvala občanov disponujúcich audiovizuálnymi záznamami, zachytávajúcimi protiprávne konania účastníkov včerajšieho neoznámeného zhromaždenia vo vzťahu k občanom Bratislavy alebo k návštevníkom mesta, aby ich poskytli polícii za účelom ďalšieho objasňovania. Ich správanie bude mať dohru.

15:36 Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) odmieta tvrdenia, že sa pri štvrtkovom proteste polícia celé hodiny len nečinne prizerala. Príslušné orgány boli vraj pripravené riešiť tých, čo „by sa nevedeli vpratať do kože“. Polícia podľa neho vie odlíšiť demonštrujúcich, ale nechcela eskalovať napätie, keďže protestu chýbala „konštruktívna, faktická a argumentačná rovina“.

13:00 Premiér Eduard Heger (OĽaNO) vyhlásil, že situácia zo štvrtkového protestu v centre Bratislavy, keď demonštrujúci zablokovali cesty v okolí Hodžovho námestia a polícia voči nim zakročila až po niekoľkých hodinách, sa nesmie opakovať. „K takému niečomu nesmie dochádzať a je úlohou polície, aby takéto zhromaždenia zvládla,“ vyhlásil.

Výdobytok demokracie podľa predsedu vlády je v tom, že ľudia môžu prejaviť svoj názor. Mali by to však robiť, ako tvrdí, slušne a bez toho, aby obmedzovali slobodu druhých. „Polícia by mala takéto zhromaždenia regulovať, aby mohli vyjadriť svoj názor, ale v žiadnom prípade neohrozovali ostatných ľudí. Vrátane novinárov, ktorí si robia len svoju prácu,“ skonštatoval Heger.

11:35 Poslanecký klub SaS odsudzuje štvrtkové agresívne a vulgárne správanie demonštrantov. Podľa poslancov z klubu liberálov demonštranti zasiahli do práv ostatných ľudí tým, že obmedzili dopravu. Podľa podpredsedu klubu Romana Foltina sa polícia nemôže vyhovárať, že nevedela, kto je turista a kto je protestujúci. Ako člen parlamentného výboru pre kultúru a médiá sa zároveň zastal novinárov a odsúdil útoky demonštrantov na nich. Ak by sa mala situácia opakovať, podľa klubu SaS bude možné hovoriť o zlyhaniach polície.

„Poslanci strany SaS vyzývajú políciu, aby zabezpečila poriadok a priechodnosť dopravy, aby neboli obmedzovaní ľudia, ktorí chodia normálne do práce. Ak by sa podobná situácia zo štvrtka (29. 7.) zopakovala aj v piatok, považovali by sme to za závažné zlyhanie policajného vedenia,“ píše sa v stanovisku klubu. Poslanci namietajú, že hoci demonštranti kričia hoaxy o zásahoch do ľudských práv očkovaním, práve oni zasiahli svojím konaním do práv všetkých slušných ľudí. „Bolo zahanbujúce vidieť, ako sa títo ľudia neštítili preniesť svoje agresívne správanie zo sociálnych sietí aj na ulicu a na novinárov,“ dodal klub.

10:00 V piatok predpoludním protest pred Prezidentským palácom pokračoval. Prišlo ho však podporiť len niekoľko desiatok ľudí, ktorí sa začali schádzať už ráno. Polícia na Facebooku oznámila, že „prijala adekvátne opatrenia a v prípade narušenia verejného poriadku či páchania inej trestnej činnosti je pripravená v zmysle zákona zasiahnuť“.

V uliciach Bratislavy sa má v piatok podvečer konať aj protest zástancov očkovania.

ŠTVRTOK

20:20 Polícia začala vytláčať demonštrantov z ciest. Protestujúci, už v oveľa menšom počte, na zasahujúcich policajtov kričia „Gestapo“.

19:35 Situácia v premávke liniek bratislavskej MHD, ktorých ovplyvňuje blokáda ulíc v okolí Hodžovho námestia, je nezmenená. Linky, ktoré Hodžovým námestím bežne predchádzajú, jazdia pozmenenými trasami a na konci podjazdu pod Hodžovým námestím naďalej stojí uviaznutý autobus č. 80.

17:55 Vicepremiérka a líderka strany Za ľudí Veronika Remišová odsúdila protesty končiace sa útokmi na políciu, novinárov, vulgárnym správaním sa a ničením verejného majetku. Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga sa ohradil voči šíreniu dezinformácií na protestoch.

17:13 Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) rozumie snahe polície vyhnúť sa využitiu donucovacích prostriedkov v súvislosti s protestom v centre Bratislavy. Mrzí ho, že neohlásené zhromaždenie znepríjemnilo deň vodičom aj obyvateľom mesta.

16:55 Riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave Viliam Adamec informoval, že na proteste polícia nezaznamenala žiadne vážne porušenie verejného poriadku. Nedošlo k žiadnym útokom na osoby nedošlo k vážnejšiemu prípadom vážnejšieho ublíženia na zdraví či ničenia majetku. Spomenul však motorové vozidlo, ktoré demonštranti poškodili. Páchateľ bol na mieste zadržaný.

Pri otázke novinárov, že ako policajti postupovali v prípadoch, keď mali účastníci protestu pľuť na okoloidúcich uviedol, že policajné hliadky reagovali na niekoľko volaní.

Policajný viceprezident Róbert Bozalka argumentoval, že polícia nemohla demonštrantov z ciest vytlačiť či použiť vodné delá, keďže podľa nálezu Ústavného súdu je právo na zhromažďovanie nadradené pravidlám cestnej premávky v prípade, pokiaľ je prejazd umožnený vozidlám s právom prednostnej jazdy.

15:56 Pri Slovenskej technickej univerzite rozbili demonštranti sklá auta, ktoré sa pokúšalo prejsť cez nimi blokovanú cestu. Vodič sa podľa svojich slov len na mieste snažil otočiť. Účastníci protestu kričia, situácia je napätá.

Vyhrážky si vypočul aj redaktor Štandardu. Pri fotení zhromaždenia bol upozornený na to, že pri takýchto situáciách „môže dostať do držky“.

15:40 Záchranná zdravotná služba SR v súvislosti s protestmi v centre bratislavského Starého Mesta zatiaľ nezasahovala. „Ambulancie ZZS so smerovaním do Univerzitnej nemocnice Bratislava Staré Mesto majú pre uzávierku niekoľkých ulíc zabezpečenú náhradnú trasu,“ doplnila Krčová s tým, že “doposiaľ nezaznamenali problém ani v tejto oblasti,“ uviedla hovorkyňa Operačného strediska ZZS Alena Krčová.

15:30 Bezpečnostné zložky o štvrtkovom proteste na Hodžovom námestí vedeli dopredu, aj keď verejné zhromaždenie nebolo oficiálne oznámené.

„Bezpečnostné zložky o ňom vedeli a pripravili opatrenia vrátane napríklad dočasného zatvorenia blízkej Grassalkovičovej záhrady. Predpokladáme, že aj počas protestu konala polícia tak, aby protest prebehol čo najpokojnejšie, bez násilností a potýčiek,“ uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Problémom takýchto neohlásených a nepovolených zhromaždení je podľa jeho slov chýbajúci, respektíve úradom neznámy organizátor a nekontrolovaný dav sa nespráva štandardne. „To môže bezpečnostným zložkám skomplikovať ich prácu,“ poznamenal hovorca. Poukázal pritom, že podľa zákona o zhromažďovacom práve je za pokojný a bezpečný priebeh verejného zhromaždenia zodpovedný organizátor.

Foto: Martin Minka

15:10 Premiér Eduard Heger (OĽaNO) uviedol, že rozumie, že ľudia majú otázky. Považuje to za legitímne, ale dnes podľa jeho slov máme i odpovede. „Ľudia môžu navštíviť vakcinačné centrá, kde im radi poskytnú odpovede. Máme všeobecných lekárov, každý sa môže obrátiť na svojho všeobecného lekára, ktorý ho najlepšie pozná. Lekári sú kvalifikovaní na to, aby poskytli odpovede k otázkam, ktoré ľudia majú,“ ozrejmil s tým, že je to o diskusii, prijať odpovede. „Verím v to, že každý racionálny človek sa potom pre vakcínu rozhodne, lebo je to momentálne jediné a najefektívnejšie riešenie, ktoré máme,“ povedal Heger.

Foto: Martin Minka

14:30 Linky bratislavskej MHD, ktorých premávku zablokovalo protestné zhromaždenie na Hodžovom námestí, aktuálne jazdia po zmenených trasách a s meškaním. Informovali o tom hovorcovia Bratislavskej integrovanej dopravy a Dopravného podniku Bratislava.

„Linky 83, 84 a 93 premávajú z Petržalky cez Most SNP na nábrežie, Dostojevského rad, Legionársku a Šancovu ulicu ďalej na Hlavnú stanicu (93), resp. do Dúbravky (83 a 84). Linky 80 a 94 premávajú s meškaním a len po zastávku Zochova. Linky 31 a 39 premávajú zmenenou trasou cez nábrežie,“ konkretizovala hovorkyňa Eva Vozárová.

Dodala ďalej, že linky 207 a 212 sú medzi Pražskou a Záhradníckou presmerované cez Šancovu, Legionársku a Karadžičovu. Linka 147 premáva len v úseku Búdková – Šulekova a linka 203 premáva s meškaním, v úseku Kollárovo nám. – Koliba je nahradená autobusmi.   

13:54 Niektorí účastníci slovne napadli okoloidúcich ľudí s rúškami a respirátormi, prípadne žartovali na ich adresu. „Myslíte si, že máte väčšie práva?“ či „Aby ste sa nezadusili,“ vypočuli si ľudia, ktorí cez preplnené Hodžovo námestie iba prechádzali.

13:00 Doprava v centre Bratislavy je zablokovaná, cesty okolo Prezidentského paláca sú neprejazdné. Polícia sa chce vyhnúť konfliktom a zatiaľ dav odkláňať nebude.

Zablokovaná doprava počas protestu proti očkovaniu. Foto: Martin Minka

11:35 Rozsiahle kolóny začínajú vznikať na Staromestskej, Suchom mýte i v ďalších uliciach v okolí Hodžovho námestia. Dopravný podnik Bratislava informuje o obmedzení MHD. Prerušená je doprava liniek 83, 84, 93, 147, 203, 207 a 212.

11:18 Protestujúci zablokovali Štefánikovu ulicu vedľa Prezidentského paláca. Autám tým znemožnili prejazd. Dav skanduje: „Slovensko si nedáme.“

10:49 Predstavitelia strany Sloboda a Solidarita (SaS) vyzývajú všetkých demonštrantov, aby protestovali kultivovane a nemanipulovali s dátami. Strana SaS tak reaguje aj na dnešný protest pred Prezidentským palácom.

10:43 Ďalší demonštranti prichádzajú. Na mieste je niekoľko stoviek ľudí, protest sa rozrastá.

10:40 Rečník kritizuje kňazov a KBS, ktorí podľa jeho slov pomáhajú uskutočniť zlý plán. Vyzval ich, aby už nezatvorili kostoly, a konštatoval, že pápež František sa nechal zneužiť. „Hanba im,“ reagoval dav.

10:30 Na mieste sa objavilo aj niekoľko členov ĽSNS v zelených tričkách a fanúšikov ultras. Väčšinu davu však tvoria bežní ľudia.

10:02 Dav spieva hymnu Česko-Slovenska.

Foto: Martin Minka

9:57 Rečníčka tvrdí, že nejde o protest, ale o štrajk, pretože aktivita demonštrantov je dlhodobá. Vládu vulgárne označila za zmrd*v. Infektológa Pavla Jarčušku zas za „potkana, ktorý zabíja ľudí“.

9:44 Rečník na pódiu tvrdí, že polícia na diaľnici zastavila autobusy smerujúce na protest. Na zhromaždenie dohliadajú desiatky policajtov. Následne posiela ministra vnútra Romana Mikulca (nominant OĽaNO) do basy.

9:43 K protestu sa na sociálnej sieti vyjadrila aj polícia Bratislavského kraja.

9:41 Dobrovoľníčky na mieste rozdávajú chlebíčky a vodu. Hovoria, že nie sú zo žiadnej strany či združenia. Stravu mala zaplatiť istá pani z Rakúska, ktorá protest podporuje.

9:20 Dav vyzval na zrušenie úradu prezidenta. Rečník hovorí, že prezidenta už voliť nebudú. Na zhromaždenie dohliadajú desiatky policajtov.

Foto: Martin Minka

9:15 Protestujúci vyzývajú na vyvodenie zodpovednosti vládnych činiteľov, odstúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej a zastavenie toho, čo nazývajú experimentálnym očkovaním. Na mieste sú vidieť nápisy ako „Genocída národa“ či „Len fašista podpíše fašistický zákon“.


Ďalšie články