Proti výhodám pre očkovaných sa opäť protestuje. Republika a Smer sa spájajú

b7ec829a-01c4-4f98-b37a-4d29fe62c647 Protest pred prezidentským palácom. Foto: Martin Minka

Pred prezidentským palácom sa uskutočňuje protest. Ľudia demonštrujú proti tomu, že prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona, ktorá počas zlej epidemickej situácie zvýhodňuje zaočkovaných.

Novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia schválil parlament v skrátenom legislatívnom konaní 25. júla. V pondelok ju podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Právna norma umožňuje Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny covid preukaz. Ten informuje, či osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19, negatívne testovaná alebo ochorenie prekonala.

Tí, čo preukážu svoju bezinfekčnosť, budú mať aj počas lockdownu prístup do prevádzok a k niektorým službám. Podmieňovanie vstupu bude dočasné a bude sa vzťahovať len na zlú epidemickú situáciu. Presné pravidlá určí nový covid automat, na ktorom ÚVZ pracuje.

Protesty sa ťahajú celé dni

Prijatiu novely predchádzali trojdňové protesty pred budovou Národnej rady SR. Davu sa opakovane chodili prihovárať viacerí opoziční parlamentní poslanci. Predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho dav vypískal a označil ho za zradcu. Vo vyjadrovaní nesúhlasu však strana nepoľavila.

Medzičasom o právnej norme zvýhodňujúcej zaočkovaných dezinformovala podpredsedníčka Hlasu-SD Denisa Saková. V utorok zas Pellegriniho strana obvinila vládu z nedostatočne prípravy na tretiu vlnu. Ministerstvo zdravotníctva tieto obvinenia poprelo a opozíciu vyzvalo, aby nezneužívala situáciu na vytĺkanie politických bodov.

Štandard je na mieste protestu

Demonštráciám, zdá sa, ešte neodzvonilo. V stredu denník Pravda informoval, že pred Prezidentským palácom sa koná ďalší protest. Demonštrujúcim sa nepáči, že prezidentka novelu podpísala. O podrobnostiach bude Štandard informovať priamo z miesta.

Protest pred Prezidentským palácom. Foto: Martin Minka

Protestujúci doposiaľ vyzvali na vyvodenie zodpovednosti vládnych činiteľov, odstúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej, zrušenie úradu prezidenta a zastavenie toho, čo nazývajú experimentálnym očkovaním. Na mieste sú vidieť nápisy ako „Genocída národa“ či „Len fašista podpíše fašistický zákon“.

Rečníčka vládu vulgárne označila za zmrd*v. Infektológa Pavla Jarčušku zas za „potkana, ktorý zabíja ľudí“.

Foto: Martin Minka

Jeden z rečníkov uviedol, že polícia na diaľnici zastavila autobusy smerujúce na protest. Na zhromaždenie dohliadajú desiatky policajtov.

Foto: Martin Minka

Odídenci od Kotlebu a Smer sa spájajú

Opozičné strany pokračujú v spájaní síl. Smer-SD a strana Republika sa dohodli na septembrovom proteste pred Ústavným súdom v Košiciach. K spolupráci vyzvali aj zvyšok opozície.

Líder Smeru-SD Robert Fico totiž vidí v prijatom zákone zámer nútiť ľudí k očkovaniu. Považuje ho za diskriminačný a protiústavný. Na Ústavnom súde chce žiadať pozastavenie účinnosti a vyhlásenie právnej normy za protiústavnú.

Článok budeme aktualizovať.


Ďalšie články